DSO Tezno v Mariboru. Nova pridobitev na Studencih pomeni nov korak v oskrbi za starejše. Foto: Radio Maribor
DSO Tezno v Mariboru. Nova pridobitev na Studencih pomeni nov korak v oskrbi za starejše. Foto: Radio Maribor

Namen centra je približati možnost družabnega in aktivnega življenja starejšim občanom soseske, stanovalcem v bližnjem domu starejših in preostalim zainteresiranim.

Med starejšimi prebivalci mesta je veliko zanimanja za tovrstne dejavnosti, zato verjamejo, da bo dobro obiskan tudi novi center na Studencih, v bližini katerega je tudi 60 varovanih stanovanj in Dom pod Gorco.

Novi dnevni center je v pritličju stanovanjskega bloka na Šarhovi ulici 95 in obsega tudi zelenico. Kot je za STA povedal soustanovitelj društva TOTI DCA Maribor Miro Mihec, bodo v njem izvajali podobne dejavnosti kot v preostalih dveh centrih. "Gre za različne brezplačne dejavnosti za starejše na področju izobraževanj, kulture, ročnih del, telovadbe, tujih jezikov in podobno," je dejal.

Center bo sprva odprt občasno, za posamezne delavnice, s polno paro pa naj bi začel delovati s 1. januarjem 2024. Od takrat naprej bo po napovedih odprt vsak dan. Namenjen je širši javnosti, saj ni omejen na članstvo. Programe financira Mestna občina Maribor.

"Potrebe so zelo velike. Smo hitro starajoča družba in za ljudi, ki še samostojno živijo, so takšne priložnosti za srečevanja ključnega pomena za socializacijo, lažji prehod iz aktivnega življenja v pokoj in ne nazadnje ohranjanje duševnega in fizičnega zdravja," je povedal Mihec.

TOTI DCA Maribor že upravlja dnevna centra z aktivnostmi za starejše v okviru Večgeneracijskega centra Maribor na Gorkega ulici na Taboru ter na Partizanski cesti v centru Maribora.

V društvu poudarjajo, da imajo vzpostavljeno sodelovanje s Stanovanjskim skladom RS že od faze načrtovanja ponudbe programov v novi soseski Pod Pekrsko gorco. Prostori so tako projektirani glede na vsebine društva TOTI DCA.