V koaliciji menijo, da je prišel čas za demokratični socializem. Foto: BoBo
V koaliciji menijo, da je prišel čas za demokratični socializem. Foto: BoBo
Združena levica
Združena levica je nova strankarska koalicija na slovenskem političnem prizorišču. Foto: MMC RTV SLO
Aleksis Cipras
Cipras meni, da se mora levica najprej združiti, če naj pokaže alternativo neoliberalizmu. Foto: BoBo
Nastala je nova leva koalicija Združena levica

"Od preostalih političnih elit se razlikujemo po tem, da ne želimo biti elita, temveč predstavniki ljudstva, ki bomo zastopali interese ljudstva, in ne interesov kapitala. Vsi smo delavci in si želimo le dostojnega dela in dostojnega plačila," je v svojem nagovoru poudarila Tomičeva.

Po besedah predsednika TRS-a Matjaža Hanžka pa je ena od religij, ki se danes poskuša prikazati kot znanost, tudi neoliberalizem, ki ga moramo zavreči in stopiti na novo razvojno pot. "Množične demonstracije so pokazale, da nismo zadovoljni s politično elito, ki nas vodi v propad. Protestniška gibanja so sicer odstranila desno vlado in na njeno postavila levo vlado, ki nadaljuje s tem, kar ji narekuje mednarodna kapitalska mafija. Poenotenemu uničevalnemu neoliberalnemu pogledu je zato potreben nov združen pogled – demokratični socializem, ekološki socializem," je prepričan.
Da bi spremenili stanje v Sloveniji, je treba spremeniti tudi stanje v Evropi, jo je dopolnil koordinator Iniciative za demokratični socializem (IDS) Luka Mesec. Socialna demokracija je po njegovem mnenju mrtva, le še smrt mora priznati, je dejal udeležencem kongresa. "Konzervativci in liberalci, ki so se izmenjevali na oblasti, so s parolami o svetilniku Evrope le pohlevno izpolnjevali želje kapitala, za razmere, ki so nastale v času krize pa krivili socialno državo in javni sektor," je še povedal v govoru.
Cipras: Če združimo sile, se te pomnožijo, ne seštejejo
Zbrane v Unionski dvorani je nagovoril tudi vodja grške Sirize Aleksis Cipras. Po njegovih besedah Združena levica ni le nova stranka, temveč združenje za ljudi. "Levica je tukaj, da združuje ljudi in ne ločuje. Tega pa ne more storiti, če se ne združi sama. In to smo storili v Grčiji. Ugotovili smo, da, če se združimo, se sile ne seštejejo, ampak pomnožijo. In verjamem, da se bo to zgodilo tudi v Sloveniji," je nagovoril zbrano množico, ki ga je nagradila z bučnim aplavzom.

"Mi ga (neoliberalizem op. a.) moramo na naslednjih volitvah vreči v koš zgodovine. Če bomo volili levo, se bo Evropa obrnila v levo. Postavili bomo temelje za vzdržno in trajno rast in končali krizo, ki jo je povzročila neoliberalna paradigma. Komisar Olli Rehn je priznal, da je Evropa žrtvovala Grčijo, da je lahko rešila banke. Ni želel, da se prestrukturira grški javni dolg, saj bi potem morale banke plačati za svoje čezmerno tveganje.
Zdi se mi, da se Sloveniji dogaja podobno. Zdi se mi, da gledam film, katerega konec že poznam. Če ne bomo volili levice, bo vstopila trojka. Če ne stopimo skupaj, če bo vsak deloval sam, bomo vsi izgubili, neoliberalna hegemonija pa se bo obdržala. Zaradi tega sem se odločil kandidirati za predsednika Evropske komisije v imenu evropske levice,"
je poudaril in izzval navdušenje občinstva. Prepričan je, da EU potrebuje svoj zakon Glass-Steagall, ki bi ločil komercialni in naložbeni del bank in s tem preprečil nastajanje prevelikih bančnih konglomeratov.

Prizadevajo si priti v Evropski parlament
Koalicija Združena levica je nastala z združenjem Demokratične stranke dela, Iniciative za demokratični socializem in Stranke za trajnostni razvoj Slovenije - TRS. Na prihajajočih evropskih volitvah, ki bodo 25. maja bodo nastopili pod okriljem Stranke evropske levice. Kongres se je začel z nastopom igralca Borisa Kobala in glasbene skupine Buldogi in Xenia Ius+3, končal pa s skupnim petjem Internacionale.

Nastala je nova leva koalicija Združena levica