Vzajemna bo septembra povišala premijo za dopolnilno zavarovanje
Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna bo septembra povišala premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Polna mesečna premija se bo podražila za 3,7 evra, in sicer z 31,97 na 35,67 evra.
Predsednik uprave pojasnjuje, da je premijo treba uskladiti s stroški storitev
Objavljeno: 19. julij 2019 ob 12:54,
zadnji poseg: 19. julij 2019 ob 14:10
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Foto: BoBo/Žiga Živulović

Cena mesečne premije pa se bo s triodstotnim popustom s trenutnih 31,01 evra povišala na 34,6 evra. Vzajemna je premijo dopolnilnega zavarovanje nazadnje povišala marca letos. Na Vzajemni so lani iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja krili 773.487 zavarovancem, od teh jih je 174.965 imelo višje stroške od letne premije.

Zavarovalnica je letos imela visoko rast stroškov zdravstvenih storitev tako zaradi povečanega obsega storitev kot tudi višjih cen storitev ter programov za skrajševanje čakalnih dob, ki jih sofinancira dopolnilno zavarovanje, je pojasnil predsednik uprave Aleš Mikeln. "Skoraj ni zdravstvene storitve, ki je ne doplačujemo," je izpostavil.

Vzajemna od septembra z dražjimi premijami za dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Stroški so se zvišali za devet odstotkov
Za letošnje leto so v poslovnem načrtu v skladu z napovedmi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in ministrstva za zdravje načrtovali 5,5-odstotno povečanje stroškov za zdravila in zdravstvene storitve.

A podatki za prve štiri mesece kažejo povišanje na ravni devetih odstotkov, kar po besedah Mikelna pomeni, da je Vzajemna v prvih štirih mesecih letošnjega leta imela že več kot dva milijona izgube pri dopolnilnem zavarovanju. Če premije ne bi povišali, bi imela Vzajemna do konca leta devetmilijonsko izgubo. "V zadnjih treh letih smo pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju pridelali 11,3 milijona evrov izgube, kar smo lahko nadomestili z drugimi zavarovanji. Letos pa so stroški začeli tako naraščati, da smo se morali odločiti za ta dvig," je dejal.

Ob tem je opomnil, da so se stroški v zdravstvu v zadnjih letih povečali skoraj za milijardo evrov, bolniki pa tega ne občutijo. "Ključna težava je v organizaciji našega zdravstva, ne v financiranju," je sicer ugotavljal Mikeln. Med drugim je bil kritičen do določanja obsega in cen zdravstvenih storitev, ki ga v splošnem dogovoru za zdravstvo opredelita ZZZS in ministrstvo, zavarovalnice pa pri tem niso vključene v pogajanja. Kot je dejal, se pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja manjšajo in se prenašajo na dopolnilno, pri nekaterih zdravstvenih storitvah, na primer pri presaditvi organov, tudi od 90 odstotkov.

Predsednik uprave Aleš Mikeln je kritičen do določanja obsega in cen zdravstvenih storitev pri nas. Foto: BoBo

Zavarovanci nimajo veliko izbire
Vzajemnini izračuni kažejo, da sedanje povišanje premij ne bi bilo potrebno, če bi deleže bremen iz dopolnilnega zavarovanja popravili na stanje pred uveljavitvijo zakona o uravnoteženju javnih financ.

Dopolnilno zavarovanje v Sloveniji ponujajo tri zavarovalnice, poleg Vzajemne še Adriatic Slovenica in Zavarovalnica Triglav. Kot je dejal Mikeln, verjame, da imajo druge zavarovalne podobne težave. Zaradi povišanja premije pričakuje tudi nekaj kroženja zavarovancev med zavarovalnicami.

Mikeln je napovedal tudi pogovore s pristojnimi za obvladovanje stroškov ter zagotavljanja dolgoročne stabilnosti zdravstvenega sistema. Kot je dejal, se je v tem tednu srečal z državnim sekretarjem na ministrstvu za zdravje Tomažem Pliberškom.

Tudi Adriatic in Triglav ne izključujeta zvišanja
Tudi v zavarovalnici Adriatic Slovenica opažajo, da se stroški zdravstvenih storitev in doplačil v zadnjih letih povišujejo zaradi visoke stopnje zaposlenosti, visoke gospodarske rasti, ukrepov zdravstvene politike, ukrepov nosilca obveznega zdravstvenega zavarovanja in višanja cen storitev. "Zavarovalnice moramo v vsakem trenutku izpolnjevati obveznosti iz zavarovalnih pogodb, zato predstavlja skokovito naraščanje stroškov zdravstvenih storitev in posledično doplačil tveganje, ki vpliva na poslovanje zavarovalnice v tem segmentu," so zapisali.

V tem trenutku sicer ne načrtujejo povišanja premije, če pa se trendi povečevanja obsega doplačil iz prve polovice letošnjega leta ne bodo spremenili, pa bo po njihovih navedbah korekcija premije potrebna. "Trenutno pozorno spremljamo rezultate, datuma in obsega morebitne spremembe premije pa danes ne moremo napovedati," so navedli. Adriatic Slovenica je premijo dopolnilnega zavarovanja sicer nazadnje spremenil marca, ko se je s 30,34 evra povišala na 31,98 evra.

V zavarovalnici Triglav napovedujejo, da bodo tako kot do zdaj "cenovno politiko tudi v prihodnje oblikovali v skladu s pričakovanimi trendi gibanja stroškov zdravstvenih storitev". O morebitni spremembi premije bodo zavarovance in javnost pravočasno in na primeren način obvestili v skladu z zakonskimi določili, so sporočili.

Levica: Ukinimo dopolnilno zavarovanje
Na 11-odstotno podražitev premij so se odzvali v stranki Levica. Koordinator Levice Luka Mesec je ob tem dejal, da ne sprejema argumenta nenadzorovane rasti stroškov v zdravstvu. "Nenadzorovani so predvsem njihovi lastni stroški. Zavod za zdravstveno zavarovanje, ki letno zbere skoraj 3 milijarde evrov sredstev za zdravstvo, za lastno administracijo porabi 1,2-1,6 odstotka tega denarja. Na drugi strani pa zasebne zavarovalnice, ki letno zberejo približno 500 milijonov evrov dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, od tega kar 40-50 milijonov evrov porabijo zase, oziroma osem do deset odstotkov."

Mesec ocenjuje, da je to anomalija, ki jo je treba odpraviti, "zato v Levici v skladu z dogovorom z vlado že pripravljamo zakon, ki bo ukinil dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Predstavili ga bomo v jeseni. Tokratna podražitev je lahko zadnja – položnice za dopolnilno zavarovanje bodo v kratkem ukinjene – le vlada se mora v jeseni držati dogovora in podpreti naš zakon."

Vzajemna bo zvišala premijo.

L. L., M. Z.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj