Za pripravo pustnih krofov si morate vzeti dovolj časa
K pustnemu rajanju sodi tudi kulinarika, in sicer so med najbolj priljubljenimi krofi. Včasih so bili na mizi samo v pustnem času, danes so na voljo skozi vse leto.
Priprava pustnih jedi
Objavljeno: 12. februar 2018 ob 21:41
Ljubljana - MMC RTV SLO

Brez krofov ni pusta. Foto: Miro Štebe

K pustnemu rajanju sodi tudi kulinarika, in sicer so med najbolj priljubljenimi krofi. Včasih so bili na mizi samo v pustnem času, danes so na voljo skozi vse leto. Pri peki krofov morate poskrbeti, da bodo sestavine in maščoba prave temperature, saj bodo le tako lepi tudi na pogled.

V pustnem času je v navadi tudi peka ocvirkovke, ki jo lahko pripravite iz ajdove moke, pustnih palačink s proseno kašo ter drugih jedi. Sicer je pa to čas, ko morajo biti siti vsi, tako ljudje kot živali, saj zatem sledi post.

"Pustni krofi se cvrejo, če imate težave z zdravjem, pa jih lahko položite na peki papir in spečete v pečici. Krofe lahko pripravite tudi iz kvašenega testa kot kruh. Razlika bo le v okusu, saj v kvašenem testu ni jajc, ruma in sladkorja, tako kot v testu za krofe. Vendar lahko tudi v krofe iz kvašenega testa dodate marmelado ali drug nadev," je povedala učiteljica kuharstva na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani Majda Rebolj.

Za hitrejše vzhajanje testa naj bodo sestavine tople. Krofe lahko oblikujete na več načinov. Pri prvem testo za krofe razvaljate na primerno debelino in z večjim okroglim nastavkom izrežete kroge, na katere daste marmelado. Nato na spodnji krog položite drugega in z manjšim modelom znova izrežite krog, da bodo robovi stisnjeni. Lahko pa testo razvaljate in samo izrežete krofe ter pustite testo vzhajati. Pri tretjem načinu pa oblikujete približno 6 oziroma 7 dag velike kroglice in jih pustite vzhajati.

Krofe morate cvreti v kvalitetni maščobi, ki je lahko kombinacija domače svinjske masti in olja. Temperatura mora biti od 160 do 170 °C. Za preizkus, če je maščoba prave temperature, potopite ročaj kuhalnice v maščobo in ko se okrog njega začnejo delati mehurčki, lahko začnete peči krofe. Paziti morate, da maščobe ne pregrejete.

Preden jih daste vzhajati, jih pokrijete s folijo, da se na vrhu ne naredi skorjica, nato jih pokrijete še s krpo ali prtom, je predlagala Reboljeva. Ko so dovolj vzhajani, jih dajte z vzhajano stranjo navzdol v vroče olje. Ravno tako ne smete cvreti preveč krofov naenkrat, ker se temperatura hitro zniža. Nato posodo pokrijete s pokrovko in jih pecite od 3 do 4 minute. Na drugi strani jih v odprti posodi pecite do zlato rumene barve. Po želji jih napolnite z marmelado ali drugimi nadevi ter posipajte s sladkorjem v prahu ali prelijte s temno čokolado.

Reboljeva je v oddaji podala tudi preverjen recept za peko krofov:

Pustni krofi

Sestavine
1 kg moke
5 dag kvasa
1 dag soli
7 rumenjakov
4 dag sladkorja
3 dag masla
6 dag olja
1 dl ruma
2 vanili sladkorja
5‒6 dl mleka
limonina lupina
marmelada za nadev

V oddaji še nasveti za nadeve in postopek priprave testa. Z gostjo se je v oddaji Svetovalni servis: Pustna kulinarika pogovarjal Bojan Leskovec. Oddajo lahko poslušate na https://radioprvi.rtvslo.si/2018/02/svetovalni-servis-581/.

B. L.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.