Ray Lewis je tik pred začetkom končnice napovedal upokojitev, s čimer je še dodatno motiviral soigralce. Foto: EPA
Ray Lewis je tik pred začetkom končnice napovedal upokojitev, s čimer je še dodatno motiviral soigralce. Foto: EPA
Jacoby Jones
Jacoby Jones je ob koncu prvega in na začetku drugega polčasa dosegel 14 točk in popeljal Ravense v visoko vodstvo. Foto: EPA
Superdome
Tekma je bila na začetku 2. polčasa prekinjena za 36 minut, ker je zmanjkalo električne energije. Foto: EPA
Joe Flacco
Joe Flacco je odigral sanjsko končnico, na štirih tekmah je vrgel 11 podaj za zadetek, brez ene same prestrežene podaje. Foto: EPA
Anquan Boldin
Anquan Boldin je dosegel prve točke na tekmi. Foto: EPA
Alicia Keys
Ameriško himno je odpela Alicia Keys. Foto: EPA
Beyonce
Ob polčasu je imela krajši koncert Beyonce. Foto: EPA
47. Super Bowl Baltimoru

Dolgo časa ni kazalo, da bo Super Bowl tako zanimiv, saj so Ravensi na začetku drugega polčasa že vodili za 22 točk (28:6), a nato je na stadionu zmanjkalo električne energije, po 36-minutni prekinitvi je San Francisco oživel in se približal na vsega dve točki (31:29), imel v predzadnji minuti napad za zmago, a ni zmogel zadnjega koraka.

Sanjsko slovo Raya Lewisa
To je bil finale bratov Harbaugh na trenerskih klopeh, še drugič v karieri je slavil leto dni starejši John, ki je z Ravensi lani dobil že tekmo rednega dela. V prvem polčasu je podajalec Joe Flacco (MVP finala) vrgel tri podaje za zadetek, v drugem polčasu pa je potrebne točke s prostima streloma prispeval Justin Tucker. Legenda kluba Ray Lewis se tako poslavlja še z drugim prstanom, z Ravensi je bil namreč prvak že pred 12 leti. Na drugi strani so 49ersi šestič igrali na Super Bowlu in prvič izgubili.

Film tekme Baltimore - San Francisco
Prva četrtina - 7:3
San Francisco je dobil prvi napad, a je moral že po treh akcijah žogo predati. Veliko bolje je tekmo začel napad Baltimora, saj je že v prvem napadu dosegel "touchdown". Joe Flacco je s 13 jardov v končni coni našel Anquna Boldina. 49ersi so se bolje premikali v drugem napadu, a so bili zaustavljeni tik pred končno cono, tako so se morali zadovoljiti le s tremi točkami Davida Akersa. Flacco je v naslednji menjavi žoge pod pritiskom s pravo bombo nekako le našel Boldina, ki je pridobil 30 jardov. Ravensi so s tem prišli 34 jardov do končne cone, a po "sacku" nad Flaccom izgubili osem jardov in s tem možnost izvajanja prostega strela.

Druga četrtina - 14:3
49ersi so dvignili nivo igre v napadu in hitro prišli do Baltimorjeve oznake 25 jardov, kjer pa je tekač LaMichael James izgubil žogo. San Francisco je napako drago plačal, saj je Baltimore takoj dosegel še drugi zadetek. Spet se je izkazal Flacco, ki je za drugi touchdown v večeru podal Dennisu Pitti. San Fran si je položaj še dodatno otežil že v naslednji akciji, ko je podajalec Colin Kaepernick vrgel prestreženo podajo, na pravem mestu je bil Ed Reed. To je bila sploh prva prestrežena podaja 49-ersov na šestih Super Bowlih! Ravensi so nato zapravili priložnost za nove tri točke. Justin Tucker se je slabe tri minute pred koncem polčasa pripravljal na prosti strel, dolg 31 jardov, a šlo je za lažni strel, saj je stekel proti končni coni, a bil za jard prekratek za nov prvi poskus. A Ravensi so dobili še eno priložnost za napad v prvem polčasu. Flacco je magični prvi polčas končal s 56 metrov dolgo bombo Jacobyju Jonesu, ki je padel pred končno cono, a je vstal in z žogo stekel v končno cono za visoko vodstvo z 21:3. Tik pred polčasom je Akers za rdeče zadel še drugi prosti strel.

Tretja četrtina - 7:17
Začetek drugega polčasa je bil eksploziven. Jones je namreč pri "kick-offu" pretekel 109 jardov (najdaljša akcija v zgodovini Super Bowlov) in s svojim drugim zadetkom v slabih dveh minutah povišal že na 28:6. Tekma je bila nato prekinjena za 36 minut, saj je na stadionu zmanjkalo električne energije. V nadaljevanju so 49ersi le našli več energije v napadu. Colin Kaepernick je po 31 jardov dolgi podaji v končno cono poslal Michaeala Crabtreeja, ki je znižal na 28:13. Jim Harbaugh šest četrtin in pol proti bratu Jimu ni dosegel niti enega "touchdowna", v razmiku dveh minut pa kar dva. Baltimore namreč v treh naslednjih akcijah ni osvojil zahtevanih 10 jardov, zato je moral predati žogo, 49ersi pa so samo v dveh akcijah hitro prišli do novega zadetka, tokrat po tleh, v končno cono je stekel Frank Gore in znižal na 28:20. Tekma se je povsem obrnila na glavo že v naslednjem napadu, ko je Ray Rice na svojih 23 jardih izgubil žogo. Akers je nato izvajal prosti strel, dolg 39 jardov, a zgrešil. Ker pa so sodniki piskali prekršek, se je premaknil pet metrov bliže in nato zadel.

Četrta četrtina - 6:8
Ravensi so se po šoku 17 prejetih točk pobrali s prvim zadetim prostim strelom v večeru, Tucker je zlahka zadel z 19 jardov. Na drugi strani pa je petkratnim zmagovalcem Super Bowla hitro uspelo doseči še en zadetek, Colin Kaepernick je s tekom (bil je pravi šprint), dolgim 15 jardov (najdaljši tek za zadetek podajalca v zgodovini Super Bowlov), znižal na 31:29, nato pa rdečim ni uspela konverzija za dve točki. Na semaforju je bilo še vedno deset minut do konca tekme. Ravensi so v naslednjem napadu po prostem strelu Tuckerja dosegli tri točke, kar je pomenilo, da so 4:23 pred koncem povedli s 34:29. San Francisco je napad za zmago začel na lastnih 20 jardih, po dveh izjemnih akcijah (ujeta podaja Crabtreeja, tek Gora) se je hitro preselil pred končno cono Baltimora, a mu v štirih poskusih ni uspelo priti v končno cono. Na koncu so imeli 49ersi še 12 sekund časa za morebitni preobrat, a se je Baltimore pametno odločil, da podari dve točki za safety in s tem porabi ves čas.

MVP postal Adrian Peterson
Dan pred tekmo so bile tradicionalno razdeljene še vse pomembnejše nagrade. Najbolj koristen igralec (MVP) je postal Adrian Peterson, ki je prejel 30,5 glasu, preostalih 19,5 pa je bilo namenjenih Peytonu Manningu. Peterson je postal prvi tekač s to nagrado po šestih letih. Dominanti tekač si je ob koncu lanske sezone poškodoval koleno, letos pa se je vrnil v življenjski formi, saj je Minnesoto popeljal v končnico, sam pa po tleh pridelal 2.097 jardov, s čimer mu je do rekorda zmanjkalo le 9 jardov.

Podelili so še nekaj drugih nagrad, Manning (Denver) je dobil nagrado za vrnitev leta, J. J. Watt (Houston) je najboljši obrambni igralec, Bruce Arians (Indianapolis) je trener leta, Robert Griffin III. (Washington) je najboljši napadalni novinec leta, Luke Kuechly (Carolina) pa je tisti novinec, ki je nagrado dobil za igre v obrambi.
47. Super Bowl, New Orleans
BALTIMORE - SAN FRANCISCO
34:31 (7:3, 14:3, 7:17, 6:8)
Podaje: Flacco 287 (3 TD); Kaepernick 302 (TD, INT).
Tek: Rice 59; Gore 110 (TD), Kaepernick 62 (TD).
Ujete podaje: Boldin 104 (TD); Crabtree 109 (TD), Davis 104.
Prosti streli: Tucker 19, 38; Akers 36, 27, 34.
7:0 - Anquan Boldin (ujeta podaja, 13 jardov, 5:18)
7:3 - David Akers (prosti strel, 36 jardov, 10:57)
14:3 - Dennis Pitta (ujeta podaja, 1 jard, 22:45)
21:3 - Jacoby Jones (ujeta podaja, 56 jardov, 28:02)
21:6 - David Akers (prosti strel, 27 jardov, 29:57)
28:6 - Jacoby Jones ("kick off return", 109 jardov, 30:00)
28:13 - Michael Crabtree (ujeta podaja, 31 jardov, 37:32)
28:20 - Frank Gore (tek, 6 jardov, 40:01)
28:23 - David Akers (prosti strel, 34 jardov, 41:46)
31:23 - Justin Tucker (prosti strel, 19 jardov, 47:03)
31:29 - Colin Kaepernick (tek, 15 jardov, 49:56)
34:29 - Justin Tucker (prosti strel, 38 jardov, 55:37)
34:31 - Sam Koch (safety, 59:48)

47. Super Bowl Baltimoru