Tako visoke koncesnine nas bodo ugonobile, opozarjajo gospodarstveniki. Foto: BoBo
Tako visoke koncesnine nas bodo ugonobile, opozarjajo gospodarstveniki. Foto: BoBo
Gospodarstvenike skrbijo visoke koncesnine

Odbor DZ-ja za infrastrukturo je razpravljal o problematiki koncesnin za termalne vode. Kot je znano, želi ministrstvo za okolje odmeriti dajatve vsem uporabnikom termalne vode, saj so jih zaradi neurejenega sistema do zdaj plačevali le nekateri. A zdravilišča in podjetja, ki s termalno vodo ogrevajo rastlinjake, opozarjajo, da bodo na novo odmerjene dajatve tako visoke, da jim bodo onemogočale poslovanje.

Te bodo najbolj prizadele pomursko regijo, saj ves tamkajšnji turizem in tudi gospodarstvo slonita na izkoriščanju termalne vode. Podjetje Ocean Orchids jo denimo uporablja za ogrevanje svojih rastlinjakov. Uporaba tega obnovljivega vira energije je bila pogoj za to, da so dobili evropska sredstva za zagon podjetja. Poleg tega bi nova dajatev izničila njihov čisti dobiček.

"Odkrito pred vami povem, brez sramu: to je moj otrok. Prosim, da najdemo neko rešitev, ki bo za nas dobra in ne bo imela nikdar več tako žolčnega priokusa, kot ga ima zdaj," je pozval Roman Ferenčak iz podjetja Ocean Orchids.

Vračanje klorirane vode ni enostavno
Ministrstvo zato predlaga, da bi dajatve znižali tistim, ki bodo termalno vodo vrnili v podzemlje. Uporabniki pa opozarjajo, da bi to zanje pomenilo dodatne naložbe, ki bi se jim povrnile šele po 25 letih. Poleg tega pa zadeva v praksi ni tako enostavna. V zdraviliščih je namreč voda onesnažena s klorom in se je zato ne sme vračati v vodonosnike.

"Pomurska podjetja trenutno enostavno nimajo prostih sredstev za take naložbe in če grejo v te naložbe, se ustavi preostali razvoj," je pojasnil Robert Grah s Pomurske gospodarske zbornice.

Vsi se sicer strinjajo, da je dajatve treba plačevati, a pravijo: naj bodo te življenjske in naj ne ogrožajo turizma. Uporabniki termalne vode si želijo z okoljskim ministrstvom najti skupen jezik in določiti tako višino koncesnine, ki jim bo še omogočala konkurenčnost na trgu in razvoj.

Gospodarstvenike skrbijo visoke koncesnine