Amazon je v Luksemburgu užival davčne ugodnosti, je ugotovila triletna preiskava Evropske komisije. Foto: Reuters
Amazon je v Luksemburgu užival davčne ugodnosti, je ugotovila triletna preiskava Evropske komisije. Foto: Reuters
Margrethe Vestager
Evropska komisarka za konkurenco upa, da bodo odločitve Evropske komisije znak drugim podjetjem, naj upoštevajo davčno zakonodajo. Foto: Reuters

Amazon mora poplačati 250 milijonov evrov, ki jih je v Luksemburgu pridobil zaradi nezakonitih davčnih ugodnosti, je odredila Evropska komisija.

Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je obrazložila, da je Luksemburg Amazonu omogočal plačevanje štirikrat manj davkov kot ostalim podjetjem, kar je v nasprotju z zakonodajo EU-ja, poroča BBC.

"Luksemburg je Amazonu omogočal nezakonite davčne ugodnosti, zaradi česar tri četrtine Amazonovih dobičkov niso bile obdavčene," je dejala komisarka in dodala, da članice EU-ja multinacionalkam ne smejo omogočati davčnih ugodnosti, ki niso na voljo tudi drugim podjetjem.

Amazon je zanikal, da bi v Luksemburgu prejel kakršno koli posebno obravnavo. "Pregledali bomo odlok Evropske komisije in preučili naše pravne možnosti, vključno s pritožbo," je povedal tiskovni predstavnik podjetja.

Triletna preiskava
Odločitev Evropske komisije prihaja po triletni preiskavi, ki se je leta 2014 začela s sumom nepravičnih davčnih dogovorov mimo zakonodaje EU-ja. Davčni dogovor med Luksemburgom in Amazonom je bil sicer sklenjen že leta 2003.

Komisija pojasnjuje, da je dogovor Amazonu omogočal prenakazila velike večine prihodkov iz podjetja Amazon EU v Amazon Europe Holding Technologies, ki ni davčni zavezanec. To je konkretno znižalo davek na dobiček, ki ga je Amazon dejansko plačal.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je bil v času sklenitve dogovora premier Luksemburga, še poroča BBC.

Irska na sodišče, ker ni izterjala Applovih milijard
Komisija namerava Irsko napotiti na Sodišče EU-ja, ker od Appla ni izterjala 13 milijard evrov nezakonitih davčnih ugodnosti. Podobno kot v letošnjem primeru Amazona, je Evropska komisija lani Applu odredila, da mora zaradi davčnih ugodnosti Irski poplačati 13 milijard dolarjev.

Komisija je odločila, da je bilo obdavčenje Appla na Irskem nezakonito, saj je gigant plačeval le en odstotek davka na dobiček. Leto po odredbi Apple Irski še vedno ni izplačal prejetih ugodnosti, zato Evropska komisija zdaj državo pošilja pred Sodišče EU-ja.

Irska je odločitev označila za veliko razočaranje, saj meni, da se evropske regulacije vmešavajo v državno suverenost.

Nauk za podjetja
"Upam, da bosta današnji odločitvi o Irski in Amazonu sprejeti kot sporočilo, da morajo podjetja pošteno plačati svoj delež davkov, tako kot to počne velika večina podjetij," je še po poročanju BBC-ja dejala Vestagerjeva.