Mestna občina Maribor Foto: BoBo
Mestna občina Maribor Foto: BoBo

Mariborski mestni svetniki se bodo v ponedeljek sestali na redni majski seji. Poleg prve razprave o odlokih o pokopališkem redu in ustanovitvi Javnega holdinga Maribor bo med pomembnejšimi točkami tudi sprememba občinskega statuta, ki bi mariborskemu županu Saši Arsenoviču odprla pot za imenovanje četrtega podžupana oziroma podžupanje.

Mariborski svetniki naj bi po skrajšanem postopku spremenili 38. člen statuta, tako bi namesto največ treh lahko župan predlagal štiri podžupane, v gradivu pa je zapisano, da je sprememba usklajena s predvideno reorganizacijo mestne uprave, ki bo področja dela razdelila na 4 sklope. Saša Arsenovič je že pred časom napovedal, da želi razbremeniti Heleno Kujundžič Lukaček, ki pokriva področja sociale, kulture, šolstva in lokalne skupnosti; četrto podžupansko mesto pa naj bi zasedla Alenka Iskra iz SD-ja. A le pod pogojem, da bosta za spremembo statuta glasovali dve tretjini ali 30 svetnikov. Ker predlogu nasprotuje koalicijska Lista za pravičnost in razvoj, Arsenovič potrebuje ne le enega, ampak najmanj tri podpornike iz opozicijskih vrst.
Saša Pelko z Liste župana Andreja Fištravca in Milan Mikl – Nova ljudska stranka Franca Kanglerja sta zatrdila, da predloga ne bodo podprli, v SDS-u bo o morebitni podpori odločal izvršilni odbor, Zvonko Zinrajh, po novem samostojni svetnik, pa se bo odločil po predstavitvi pojasnil županstva.