Koalicija Foto: BoBo
Koalicija Foto: BoBo

Šlo je le za prvi informativni sestanek, je pojasnil Šarec. Na mizi sta dve možnosti: zagotavljanje drugih linij ali pa ustanovitev novega nacionalnega prevoznika.

"Za zdaj ne morem biti konkreten, to je bil prvi sestanek koalicije na to temo," je dejal in pojasnil, da so slišali predstavitev DUTB-ja, kaj bi pomenilo, če bi se odločili za ustanovitev državnega podjetja. Vendar o podrobnostih ni želel govoriti.

"Ne gre za kupovanje avta, gre za bistveno večje zadeve," je dejal in dodal, da so si zato vzeli čas za preučitev možnosti, ki so na voljo.

Tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek je dejal, da bodo v prihodnjih nekaj dneh preučili prej omenjeni možnosti in na podlagi relevantnih številk sprejeli končno odločitev.

Koalicija brez odločitve, kaj po Adrii Airways

Iskanje najboljše rešitve

Premier Šarec je pred srečanjem koalicije poudaril, da se trenutno ne zavzema za nobeno od možnosti, saj je najprej treba preveriti, katera rešitev bi bila najboljša.

"Iti v neke podvige brez vnaprej znanih simulacij in predvidevanj za vsaj tri leta vnaprej nima smisla." Glede zagotovitve sredstev je po njegovih besedah v igri več možnosti, bodisi SDH bodisi DUTB: "Tam je denar, če bodo te možnosti ustrezne, bomo o tem odločali."

Šarec: Zakaj smo kupcu dali še popotnico?

Šarec je tudi poudaril, da je stečaj Adrie Airways zdaj edina možnost: "Zavezali smo se, da denarja lastnikom, ki so bili zelo neodgovorni, ne bomo dali, ker bi bilo to metanje denarja stran." Mu je pa žal za zaposlene in da je družba, ki je bila del našega nacionalnega sistema, tako klavrno propadla. Treba se pa je vprašati o koreninah tega vprašanja. "Ko je bila Adria v državni lasti, je bilo ravno tako slabo. Tisti, ki so takrat vodili to podjetje in bili v nadzornem svetu, so danes nadvse pametni, kaj bi bilo treba narediti," je povzel in dodal, da bi bilo danes lahko drugače, če bi podjetje vodili tako, kot je treba.

Vprašanje je tudi, zakaj je bila družba prodana za en evro plus tri milijone evrov, danih za popotnico. "Je pa to dokaz, da privatizacija ni vedno dobra rešitev in da tudi tuji ali zasebni lastnik ni vedno tako svet, kot ga nekateri prikazujejo," je dodal, a poudaril, da je to preteklost in da je danes treba ukrepati.

Fraport izgubil številne redne povezave

Novela zakona o letalstvu

So se pa dogovorili, da bo vlada v četrtek obravnavala in predvidoma tudi sprejela predlog novele zakona o letalstvu, po kateri bi lahko v skladu z evropskimi pravili izbrali za državo pomembne linije, ki za druge prevoznike ne bi bile tržno zanimive, zato bi jih financirala država. "Gre za razmeroma majhno spremembo, a vsebinsko pomembno," je dejala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Kakšne bi bile finančne posledice takšnega subvencioniranja določenih letalskih povezav, Bratuškova še ne zna oceniti. "Kot država še nismo določili tistih linij, ki so tako pomembne in jih trg ne bo uredil po svoje," je dejala. Bo pa vlada potrebna sredstva zagotovila pred objavo razpisa, je dodala.

Sorodna novica Bruseljski letalski prevoznik znova uvaja polete v Ljubljano

Odpovedi za 558 zaposlenih

Predvidoma v sredo bo na spletni strani Ajpesa objavljen začetek stečajnega postopka nekdaj uspešnega slovenskega regionalnega prevoznika Adrie Airways, je poročal Radio Slovenija. Sodišče bo imenovalo tudi stečajnega upravitelja, ki bo nato poskrbel za prijavo terjatev upnikov in odpovedi delovnih razmerij 558 zaposlenih v Adrii. Na zavodu za zaposlovanje so na te postopke že pripravljeni, čez eno uro pa se bo zaradi stečaja Adrie sešla tudi koalicija.

Na stečaj se pripravlja tudi Pošta Slovenije
Na Pošti Slovenije pojasnjujejo, da so možnost stečaja Adrie pričakovali že nekaj časa, zato so se nanj tudi pripravili. Kljub odpovedi poletov jim je uspelo pošiljke dokaj redno odpravljati, so pa bili nekoliko daljši roki prenosa. "Z Brnika letijo tudi drugi letalski prevozniki, s katerimi že sodelujemo. Sodelovanje smo v nastalem položaju razširili na dodatne destinacije. Prav tako smo povečali odprave prek zagrebškega letališča in po obstoječih cestnih povezavah," so še dodali.