Foto: Radio Maribor/KGLU
Foto: Radio Maribor/KGLU

V Umetnostni galeriji Maribor je od sobote naprej na ogled razstava Galerija za mir, izbor likovnih del iz bogate zbirke in arhiva Koroške galerije likovnih umetnosti iz Slovenj Gradca. Razstavo naj bi odprli že marca, pa je slovesno odprtje, ki ga tudi tokrat ne bo, ustavila virusna okužba. Obiskovalci si lahko razstavo ogledajo v soboto med 10. in 18. uro, prav tako v nedeljo, seveda pa tudi v ponedeljek, ko bodo ob mednarodnem dnevu muzejev odprte galerije in muzeji po vsej Sloveniji. Seveda ob obisku kulturnih ustanov velja poziv obiskovalcem, naj ob obisku upoštevajo varovalne ukrepe.

Koroška galerija likovnih umetnosti iz Slovenj Gradca v mariborski umetnosti galeriji predstavlja izbor likovnih del, ki jih je kot Galerija za mir pridobila od številnih tujih in domačih umetnikov. Gre za dela na temo miru, strpnosti in humanizma, ki so bila v 60.,70. in 80. letih prejšnjega stoletja pod okriljem Organizacije združenih narodov razstavljena na štirih mednarodnih razstavah. Med umetniki z vseh koncev sveta so bili slovenski avtorji Božidar Jakac, Dragica Čadež-Lapajne, Jože Tisnikar, Janez Boljka, ki so s svojimi deli postavljali aktualna vprašanja o vlogi umetnosti v družbi. "Umetniki so likovna dela ustvarjali s sporočilom, da umetnost lahko spremeni svet in so na mednarodnih razstavah sodelovali z deli, ki so skušala zaobjeti idejo, da je umetnost pomemben del družbe," pove kustosinja razstave Andreja Hribernik.

V Mariboru je na ogled izbor več kot 100 različnih likovnih del iz zbirke Galerija za mir in sicer oljne in akrilne slike, risbe, grafike, kipi, videi, ki izpostavljajo glavne vsebinske poudarke koroške zbirke in prinašajo pomembna sporočila tudi za današnji čas.

Razstava Galerija za mir z likovnimi premišljevanji o vlogi umetnosti v družbi skozi čas, razstavljenih je namreč tudi nekaj del sodobnih umetnikov, bo v mariborski umetnostni galeriji na ogled do avgusta.