IATA je že pozval vlade k skrbnemu načrtovanju, da bi se izognile morebitnim zapetom, ko bodo cepiva odobrena in na voljo za distribucijo. Foto: EPA
IATA je že pozval vlade k skrbnemu načrtovanju, da bi se izognile morebitnim zapetom, ko bodo cepiva odobrena in na voljo za distribucijo. Foto: EPA

Pri letalskem združenju IATA že pripravljajo načrt za prevoz in dostavo cepiv, ko bodo na voljo, saj bo prevoz cepiv zahtevnejši kot sicer. Treba bo zagotoviti primerno temperaturo v letalu in poskrbeti za varnost pošiljk pred krajo.

"Varna dostava cepiva proti covidu-19 bo poslanstvo stoletja za svetovno industrijo zračnega tovora. Seveda pa se to ne bo zgodilo brez skrbnega načrtovanja. In čas za to je zdaj," je dejal direktor IATA-ja Alexandre de Juniac. Ob predpostavki, da bo vsak človek potreboval en odmerek cepiva, bi za dostavo cepiv po svetu potrebovali kar 8000 boeingov 747.

Za prevoz cepiv niso primerna vsa letala

Medtem ko letalski prevozniki svojo pozornost usmerjajo na dostavo tovora med velikim upadom potniških poletov, pa je pošiljanje cepiv veliko bolj zapleteno, poroča BBC. Za prevoz cepiv namreč niso primerna vsa letala, saj morajo imeti med poletom temperaturo med dvema in osmimi stopinjami Celzija. Nekatera cepiva zahtevajo tudi temperature pod lediščem, kar pa še zmanjša nabor ustreznih letal.

Težavna pa bo tudi dostava v določene dele sveta, kot je jugovzhodna Azija, kjer jim primanjkuje proizvodnih zmogljivosti za cepivo. "Dostava cepiva v Afriko je trenutno nemogoča," sporočajo iz IATA-ja. Vzroki so pomanjkanje tovornih zmogljivosti, velikost same celine in zapleteni postopki na mejnih prehodih, poroča BBC.

Za prevoz bodo potrebovali skorajda vojaško natančnost in dobro organizirano mrežo hladilnih objektov po svetu, kjer bodo cepiva hranili.

20 cepiv na stopnji kliničnega testiranja

Sorodna novica Preizkus cepiva oxfordske univerze ustavljen zaradi stranskih učinkov pri testirancu

Za zdaj po svetu razvijajo okoli 140 različnih cepiv proti covidu-19 , okoli 20 pa jih že klinično testirajo. Ravno v sredo so z oxfordske univerze sporočili, da so zaradi nezaželenih stranskih učinkov pri enem od testirancev testiranje ustavili. Med številnimi cepivi, ki jih razvijajo po svetu, to z oxfordske univerze velja za eno najobetavnejših, saj je sprožilo močan imunski odziv s protitelesi in T-celicami, ki so vrsta limfocitov s pomembno vlogo pri imunski odpornosti. Uspešni testiranji v prvi in drugi fazi vzbujata upanje, da bi bilo lahko oxfordsko cepivo eno prvih, ki bi prišlo na trg.

Sicer pa je bila Rusija prva država na svetu, ki je sporočila, da ji je uspelo razviti cepivo proti covidu-19, množično cepljenje bodo začeli oktobra letos.