22-letni Belgijec Jasper Philipsen, moštveni kolega Tadeja Pogačarja in Jana Polanca pri UAE Emirates, je dobil šprint prve etape (fotografija je arhivska). Foto: Reuters
22-letni Belgijec Jasper Philipsen, moštveni kolega Tadeja Pogačarja in Jana Polanca pri UAE Emirates, je dobil šprint prve etape (fotografija je arhivska). Foto: Reuters

Najkrajša etapa letošnje petdnevne preizkušnje od plaž Blankenberga do Ardooieja v bližini Roeselara v Belgiji je pričakovano postregla s sprintom glavnine, ki pa se je štiri kilometre pred koncem zaradi številčnega padca zelo zredčila.

Zaradi tega so številni kolesarji poškodovani prikolesarili v cilj. Med njimi tudi specialista za prihajajoče enodnevne klasike, Belgijca Oliver Naesen (Ag2r La Mondiale) in Philippe Gilbert (Lotto-Soudal).

Prvi je sicer sprint začel Ackermann, ki pa je krenil prekmalu in na koncu ostal brez etapne zmage. Na ciljni črti ga je za las ugnal tudi lanski svetovni prvak Pedersen. V skupnem seštevku je zeleno majico vodilnega oblekel zmagovalec etape Philipsen.

Luka Pibernik končal na 86. mestu
Edinega slovenskega predstavnika na dirki Luke Pibernika (Bahrain-McLaren), ki je na tej dirki slavil edino etapno zmago v svetovni seriji leta 2016, ni bilo v ospredju. Z dobro minuto zaostanka je končal na 86. mestu. Na dirki ne nastopa zmagovalec te preizkušnje iz leta 2018 Matej Mohorič (Bahrain-McLaren). Tudi lanskega zmagovalca, Belgijca Laurensa De Plusa (Jumbo Visma) ni na štartu.

V sredo bo na sporedu druga etapa, kolesarje čaka 9,4 kilometra dolg kronometer v Vissingenu.

KOLESARSTVO                           
                                      
SVETOVNA SERIJA                       
                                      
DIRKA PO BENELUKSU, 1. etapa          
                                      
Blankenberge - Ardooie, 132,1 km:     
  1. J. PHILIPSEN       BEL    2:52:26
  2. M. PEDERSEN        DAN        vsi
  3. P. ACKERMANN       NEM           
  4. D. VAN POPPEL      NIZ           
  5. S. BISSEGGER       ŠVI           
  6. A. DAINESE         ITA       isti
  7. N. EEKHOFF         NIZ           
  8. L. MANZIN          FRA           
  9. M. VAN DER POEL    NIZ           
 10. T. BERLIER         BEL        čas
 ...                                  
 86. L. PIBERNIK        SLO      +1:09