Mariborska občina je danes predstavila načrte za vzpostavitev novega Centra Rotovž, v sklopu katerega bodo rešili tudi težave Rotovške knjižnice. Kot je znano, se ta že vrsto let sooča z neprimernimi delovnimi pogoji in prostorsko stisko. Tam bosta prostor dobili tudi manjša art kinodvorana in dislocirani razstavni prostor Umetnostne galerije, ki bo omogočal postavitev zahtevnejših razstav, uredili pa bodo tudi sam trg. A za projekt, vreden okoli 16 milijonov evrov, denar še ni zagotovljen.

Načrti obnove Rotovškega trga in tamkajšnje knjižnice so stari že več kot desetletje, ko je bila izbrana natečajna rešitev, pridobljena pa so bila tudi vsa dovoljenja za začetek del. A se je zataknilo pri denarju. Prejšnji mariborski župan Andrej Fištravec je želel rešitev za rotovško knjižnico sprva iskati na drugih lokacijah, zatem projekt racionalizirati, vmes pa je poteklo gradbeno dovoljenje. Zdaj je mestno vodstvo z županom Sašo Arsenovičem pripravilo nov projekt za ureditev tega prostora, sloneč na natečajni rešitvi izpred dobrega desetletja.

Projektant Rok Žnidaršič iz arhitekturnega ateljeja Medprostor je razkril, da bo cel Center Rotovž obsegal 8235 kvadratnih metrov, od tega bo za prostore knjižnice namenjenih 5420 kvadratnih metrov, art kinu 592, mestni galeriji pa 2222 kvadratnih metrov. Podžupan Gregor Reichenberg pravi, da bo nova rešitev optimalnejša od prejšnje, saj bo objekt imel samo eno kletno etažo in dodaja, da je ceneje in racionalneje izvesti novogradnjo, kot pa opraviti rekonstrukcijo obstoječega objekta: »Zato bi obstoječo knjižnico podrli in jo nadomestili z novo. S tem pridobimo več dodatnih površin in znižamo ceno gradnje na kvadratni meter.«

Za Center Rotovž še ni zagotovljene finančne konstrukcije, a vodstvo občine si prizadeva, da bi investicijo v veliki večini pokrili z državnim oziroma evropskim denarjem. Župan Arsenovič: »Obljub je bilo že veliko. Vse vlade so pisale sklepe za večmilijonske vložke. Zdaj pa bo na voljo dovolj evropskega denarja, tako da je za realizacijo projekta potrebne zgolj dovolj dobre volje, za katero menim, da je je dovolj tudi s strani države.«

Gradbeno dovoljenje pričakujejo v prvi polovici prihodnjega leta, začetek gradnje pa ob koncu istega leta. Projekt bi lahko končali leta 2023.

Foto: Mestna občina Maribor
Foto: Mestna občina Maribor