Na Hrvaškem se tla tresejo od ponedeljka. Najbolj uničujoč potres z magnitudo 6,4 je v torek zahteval sedem smrtnih žrtev. Foto: Reuters
Na Hrvaškem se tla tresejo od ponedeljka. Najbolj uničujoč potres z magnitudo 6,4 je v torek zahteval sedem smrtnih žrtev. Foto: Reuters

Med prebivalci Slovenije je veliko interesa za pomoč Hrvaški, ki so jo v zadnjih dneh močno prizadeli potresi. Finančna in materialna sredstva zbirajo številne humanitarne organizacije, številni pa želijo pomagati tudi na sami lokaciji. Rdeči križ Slovenije je hrvaškemu Rdečemu križu iz sklada za solidarnost že v torek nakazal 10.000 evrov.

Poveljnik slovenske civilne zaščite Srečko Šestan je ob tem pozval, naj se tisti, ki želijo pomagati, organizirajo v skupine ali navežejo stik s hrvaškimi društvi.

Sorodna novica Na Hrvaškem odpravljajo posledice potresa, pomoč pošiljajo številne države

V slovenskih občinah več zbiralnih akcij za pomoč prizadetim

Pomoč prizadetim tako že zbirajo v Trbovljah oziroma Zasavju. Občina Trbovlje v njihovem centru za zaščito in reševanje zbira materialno pomoč. Ob tem so sporočili, da na Hrvaškem najbolj potrebujejo hrano, bunde, higienske potrebščine in spalne vreče. Denarna sredstva za pomoč prizadetim v potresu je mogoče nakazati tudi na transakcijski račun Društva prijateljev mladine Trbovlje številka SI56 6100 0001 9204 698 s sklicem SI00 27-2020 ter namenom Potres Hrvaška.

Z občine so sporočili, da bodo materialno in denarno pomoč občinam Petrinja in Sisak poslali v sodelovanju s prijateljsko hrvaško občino Labin. Ob tem so se v Zasavju spomnili, da so med drugo svetovno vojno zavetje pri ljudeh v Petrinji našli tudi nekateri Trboveljčani.

Tudi štab Civilne zaščite občine Šmarje pri Jelšah in tamkajšnje prostovoljno gasilsko društvo sta organizirala zbiralno akcijo za pomoč prizadetim po potresu v občini Petrinja. Akcija je potekala do 15. ure v šmarskem gasilskem domu, popoldne pa so vso zbrano pomoč odpeljali v Petrinjo.

Župan Ajdovščine Tadej Beočanin pa je prek Facebooka sporočil, da je ta občina pobratenemu mestu Petrinja v znak podpore in solidarnosti namenila 10.000 evrov humanitarne pomoči. "Z mestom Petrinja smo odnose navezali ob koncu druge svetovne vojne. Nekatere naše vezi so ostale zapisane v času, druge pa predstavljajo nevidno vez, ki se je sedaj, v teh težkih časih, ponovno okrepila," je še zapisal. Dodal je, da se lahko občani, ki želijo pomagati, pridružijo zbiranju sredstev prek humanitarnih organizacij, Rdečega križa in Karitasa.

Hrvaški na pomoč priskočila tudi Slovenija

Na poti v Petrinjo tudi pomoč iz Pirana

Najnujnejše potrebščine v skupni vrednosti 5500 evrov ki jih je za prebivalce Petrinje zbiralo Hrvaško kulturno društvo Istra, bodo v porušeno mesto prepeljali ob sodelovanju občine Piran, javnega podjetja Okolje Piran in krajevne skupnosti Portorož. Vozilo bo pošiljko z devetimi paletami pijače in nepokvarljive hrane, kot so konzervirana živila, moka, testenine, riž, olje, pa tudi pripomočki za osebno higieno, sanitetnim materialom in odejami, na prizadeto območje dostavilo predvidoma v četrtek, so sporočili s piranske občine.

Najbolj nujne stvari, ki jih ljudje na prizadetem območju potrebujejo, pa so topla oblačila, odeje, voda, pakirani živilski izdelki, higienski pripomočki in osebna zaščitna oprema.

Med izjemami za prečkanje meje s Hrvaško brez karantene ali testa je po novem tudi pomoč na območju Petrinje

"Do preklica velja, da osebe, ki potujejo na Hrvaško zaradi pomoči pri reševanju in odpravi posledic potresa in se vračajo najmanj 48 po prehodu meje, ne potrebujejo negativnega testa niti ne bo za njih odrejena karantena," je na dnevni konferenci dejal govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin.

Ministrstvo za notranje zadeve je namreč k obstoječim sedmim izjemam dodala tudi pomoč po potresu na območju Petrinje.

"Sklep vlade republike Slovenije, da karantena oz. negativni izvid ob povratku ne velja za ljudi, ki bi šli tja obiskovati svoje sorodnike," je dodal Kacin in poudaril, da so hrvaške oblasti že včeraj svoje državljane pozvale, naj ne hodijo na prizadeto območje.

Potres na Hrvaškem: Javljanje Gašperja Andrinka iz Gline
Karitas in Rdeči križ zbirata finančna sredstva za pomoč

Slovenska karitas odpira račun za pomoč prizadetim ob potresu v Petrinji blizu Siska na Hrvaškem. Vsa zbrana sredstva bodo posredovana hrvaški Karitas. Svoj dar lahko posredujete s SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919 in darovali boste 5 EUR ali z nakazilom na:

Slovenska karitas
Kristanova ulica 1
1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214-0001-5556-761
Namen: POTRES PETRINJA
Sklic: SI00-627

Denarno pomoč za odpravljenje posledic potresa pa zbira tudi Rdeči križ Slovenije. Vse, ki želijo pomagati, prosijo, da svoj prispevek nakažejo na:

Rdeči križ Slovenije
Mirje 19
1000 Ljubljana
TRR: SI56 0310-0111-1122-296
Namen: Potres Hrvaška
Sklic: SI00-96885

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko prispevajo tudi s poslanim SMS sporočilom na 1919 z besedo SKUPAJ en evro ali SKUPAJ5 pet evrov.

Iz državnega logističnega centra v Rojah so v torek zvečer odšli prvi štirje zabojniki pomoči. Foto: Uprava za zaščito in reševanje
Iz državnega logističnega centra v Rojah so v torek zvečer odšli prvi štirje zabojniki pomoči. Foto: Uprava za zaščito in reševanje

Slovenija poslala pomoč v obliki 150 bivalnih mest

Slovenija je sicer prvi konvoj pomoči na območje potresa poslalo že včeraj zvečer, ko so v Jastrebarsko prispeli prvi kamioni s štirimi bivalnimi zabojniki, pogradi in spalnimi vrečami. V sredo zjutraj so z istimi kamioni na Hrvaško poslali nove bivalne zabojnike, 10 napihljivih ogrevanih šotorov ter sto postelj in dodatnih sto spalnih vrečk. Skupaj je bilo zagotovljenih do 150 bivalnih mest, je dejal Šestan.

Vrednost slovenske pomoči je trenutno ocenjena na 160.000 evrov, slovenska vlada pa bo zaloge takoj obnovila, je še pojasnil Kacin.

Potres zahteval smrtne žrtve in povzročil veliko gmotne škode

Hrvaško je v bližini prestolnice Zagreb v torek stresel močan potres z magnitudo 6,2. Umrlo je sedem ljudi, več deset ljudi je bilo ranjenih. Kraji Petrinja, Sisek in Glina so utrpeli veliko gmotno škodo, uničenih je najmanj tisoč stavb. Tla se še vedno tresejo, pomoč pa ves čas prihaja na Hrvaško.

Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona