Zmagovalec Dirke po Franciji Tadej Pogačar je opravil cepljenje proti koronavirusu. V lanski sezoni je bil prav na Dirki po Emiratih priča prvemu izbruhu pandemije v svetu mednarodnega športa, ko so ravno po Pogačarjevi zmagi v 5. etapi čez noč prekinili in odpovedali preostanek etapne dirke. Foto: Twitter/UAE Emirates/PhotoFizza
Zmagovalec Dirke po Franciji Tadej Pogačar je opravil cepljenje proti koronavirusu. V lanski sezoni je bil prav na Dirki po Emiratih priča prvemu izbruhu pandemije v svetu mednarodnega športa, ko so ravno po Pogačarjevi zmagi v 5. etapi čez noč prekinili in odpovedali preostanek etapne dirke. Foto: Twitter/UAE Emirates/PhotoFizza

Kolesarska ekipa UAE Emirates, ki je s Tadejem Pogačarjem osvojila zadnjo Dirko po Franciji, je na začetku ekipnega pripravljalnega tabora opravila s cepljenjem proti virusu, ki je v zadnjem letu ustavljal svet. Kolesarska ekipa svetovne serije iz Združenih arabskih emiratov je prva športna ekipa na svetu, ki je cepljenja proti koronavirusu, potrjujejo tuje agencije.

Sorodna novica Pogačarjeva ekipa bo cepljena že na januarskih pripravah

Prostovoljno cepljenih 59 članov ekipe
Ekipa UAE Emirates je objavila, da so v petek opravili cepljenje proti koronavirusom s cepivom kitajskega proizvajalca Sinopharm. Samo cepljenje je bilo za kolesarje in osebje prostovoljno, zanj pa se je odločilo 27 kolesarjev, tudi zmagovalec francoske pentlje Tadej Pogačar. Član emiratov je tudi Jan Polanc. Ob tem se je cepilo še 32 članov osebja ekipe, med katerimi je v vlogi športnega direktorja Andrej Hauptman, sicer tudi selektor slovenske kolesarske reprezentance.

Direktor cepljen med 3. fazo testiranj
"Kot ekipa iz Združenih arabskih emiratov smo neizmerno ponosni na trud države in vodstva na vseh ravneh v boju proti pandemiji covida-19 kot v prizadevanjih, da se povrne normalno življenje. Celotna ekipa je vesela, da je dobila priložnost, da zaščitimo sebe in druge s cepljenjem. Čestitamo ZAE in vsem partnerjem tega programa za njihovo neverjetno delo, da so to uresničili,"
je v sporočilu javnosti zapisal generalni direktor UAE Emiratesa Mauro Gianetti.

Sam Švicar je sodeloval v obsežnem preizkušanju cepiva Sinopharma, ki je del 3. faze testiranja opravil tudi v Združenih arabskih emiratih. Prav ekipa UAE Emirates je bila med prvimi v državi in kolesarstvu prizadeta zaradi izbruha pandemije. Konec februarja prav med Dirko po Emiratih, ki so jo skrajšali za dva dni, so v ekipi odkrili okužbe. Kolumbijski šprinter Fernando Gaviria je bil okužen kar dvakrat, ekipni osteopat Dario Marini je kar devet dni preživel na oddelku intenzivne nege.

Sorodna novica Pogačar začne novo sezono že konec januarja na Majorki

Cepivo Sinopharma je Kitajska uradno odobrila na zadnji dan preteklega leta, ko je formalno preteklo tudi natančno eno leto od prvega priznanega primera okužbe z novim koronavirusom. Sočasno s Kitajsko so cepivo za cepljenje svojega prebivalstva začeli uporabljati Združeni arabski emirati in Bahrajn, ki so tudi vlagatelji v Sinopharm.

Priprave za prvi cilj – osvojitev UAE Toura
Emirati so se zbrali na prvih skupnih pripravah na sezono 2021. Prvi del v Abu Dabiju je namenjen prav cepljenju, zdravniškim pregledom ter pokroviteljem in medijem. V drugem delu sledi resen trening v emiratu Al Ainu z gorskim terenom, kjer se bodo do 22. januarja pripravljali na prvi cilj sezone – osvojitev domače etapne dirke Po Emiratih (od 21. do 27. februarja). UAE Tour 2021 bo prva letošnja dirka svetovne serije, kjer bo prvi kandidat za zmago prav Pogačar.