Razlog za stavko je enostranski poseg vlade v pravice, pridobljene s sporazumom o razreševanju stavkovnih zahtev, s čimer policistom odreka pravico do dveh plačnih razredov višjih plač. Foto: BoBo
Razlog za stavko je enostranski poseg vlade v pravice, pridobljene s sporazumom o razreševanju stavkovnih zahtev, s čimer policistom odreka pravico do dveh plačnih razredov višjih plač. Foto: BoBo

V ponedeljek ob sedmih zjutraj se bo namreč na območju celotne države začela stavka Policijskega sindikata Slovenije (PSS), ki šteje 5000 članov. Razlog: spor glede plačnih razredov.

K stavki so povabili tudi Sindikat policistov Slovenije (SPS), ki pa se jim ne bo pridružil. Kot so dejali v SPS-ju, pozdravljajo tri od štirih stavkovnih zahtev policijskega sindikata, s katerimi se tudi strinjajo. A stavki se ne bodo pridružili, saj menijo, da bi v času, ko se Slovenija spopada z eno izmed najhujših kriz, kršili svoje etično poslanstvo. Notranji minister Aleš Hojs pa razlogov za stavko ne vidi.

Cvetko v TV-Dnevniku: "Od vlade pričakujemo resen pristop"

Da vseeno ne gre za politično motivirano stavko, zatrjuje predsednik PSS-ja Rok Cvetko: "Pravo vprašanje v tem primeru bi bilo, ali je sistematično kršenje pravic uslužbencev policije politično motivirano. Treba je povedati, da trenutna situacija ne izpolnjuje pogojev za suspenz pravic delavcev, pa tudi ne pravice do stavke. To pravico uveljavljamo v prvi vrsti zaradi enostranskega posega vlade v sporazum iz leta 2018, zaradi katere bodo policisti in drugi uslužbenci policije že marca izgubili osem odstotkov svoje plače," je dejal za TV-Dnevnik.

Dejal je, da od vlade pričakujejo resen pristop k reševanju vseh štirih stavkovnih zahtev. "Če tega pristopa ne bo, pa bomo seveda stavkovne aktivnosti zaostrili tako na lokalni in regionalni, pa tudi na državni ravni," je napovedal.

Kako bodo policijsko stavko občutili državljani?

Odgovor ministrstva

Na notranjem ministrstvu so že ob napovedi možnosti stavke pojasnili, da je vlada sprejela sklep, da iz rezultatov analize ne izhaja podlaga za višje uvrščanje delovnih mest in nazivov policistov v plačne razrede.

Ob upoštevanju določb sporazuma zato vlada po njihovih navedbah ni zavezana pripraviti in reprezentativnim sindikatom javnega sektorja predložiti predloga aneksa h kolektivni pogodbi za državno upravo, uprave pravosodnih organov in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti, s katerim bi se izvedle spremembe uvrstitev delovnih mest in nazivov.

Minister Hojs pa je dejal, da se bo s sindikatoma pogovarjal, a se ne bo pustil izsiljevati. Po njegovih besedah je sindikat določene sporazume sklenil s prejšnjo vlado, a so vse točke sporazuma, vključno s tisto, ki jo v policijskem sindikatu zdaj izpostavljajo, izpolnili.