V Bourgu se je prebudil Rion Brown, Ivan Marinković se je po bolezni vrnil na parket, Jarrod Jones pa ohranja dobro strelsko formo. Foto: KK Cedevita Olimpija
V Bourgu se je prebudil Rion Brown, Ivan Marinković se je po bolezni vrnil na parket, Jarrod Jones pa ohranja dobro strelsko formo. Foto: KK Cedevita Olimpija

Z zmago s 77:64, tretjo na štirih tekmah drugega Evropskega pokala, so zmaji naredili pomemben korak k preboju v četrtfinale. "Če imaš v skupini s takimi ekipami stanje v zmagah 3:1, moraš biti zadovoljen. Dosegli smo zelo pomembno zmago na gostovanju, kar šteje praktično krat dva, a to še nič ne pomeni, saj se matematično še nismo prebili med osem. Vsaka tekma je, če hočeš v četrtfinale, zelo pomembna. Pred nami sta še dve. Moramo iti korak za korakom in se dobro pripraviti, da nam uspe priti naprej," je povedal ljubljanski trener Jurica Golemac.

Drugič v tednu dni so njegovi varovanci na kolena spravili Bourg. Gostje so bili v vzhodni Franciji na začetku tekme zelo razigrani. Uspešno so prebijali domačo obrambo, nekajkrat lepo napadli po globini in bili znova natančni z razdalje, saj so iz devetih poskusov izza črte zadeli petkrat. Ker pa so bili ofenzivno razpoloženi tudi varovanci Sava Vučevića, je bila razlika po desetih minutah le sedem točk (21:28). Golemac že ves čas poudarja, da morajo biti njegovi varovanci osredotočeni predvsem na obrambo in ne na napad, saj v nasprotnem primeru lahko nastopijo težave, kar se je potrdilo v drugi četrtini. Ko se je v napadu ustavilo – le 11 točk v drugi četrtini – in je padel tako odstotek meta za dve kot za tri točke (trojka v drugi četrtini 2/9), je Bourg prevzel pobudo in do polčasa povedel.

Cedevita Olimpija je v izvrstnem nizu šestih zmag. Foto: KK Cedevita Olimpija
Cedevita Olimpija je v izvrstnem nizu šestih zmag. Foto: KK Cedevita Olimpija

Golemac: Obramba nam je prigarala zmago

"Med polčasom smo se dogovorili, da moramo biti precej agresivnejši in igrati bolj fizično. Rekli smo, da moramo na najnevarnejših domačih igralcih izvajati večji pritisk in jim ne smemo dopustiti lahkih metov. To je bil ključ. Uspelo nam jih je ustaviti. Dali so nam manj kot 70 točk, kar je dober dosežek, saj je Bourg napadalno zelo nevarna ekipa," je bil z drugim polčasom zadovoljen Golemac. Po slabši obrambi v prvem delu, ko so na primer v drugi četrtini do zadnjih 20 sekund naredili le dve osebni napaki, so v drugi četrtini zmaji že od začetka krenili precej agresivneje. V napadu se niso več toliko zanašali na met za tri (trojka v tretji četrtini 2/3), predvsem pa je bila precej višja raven igre v obrambi. Tudi skok je bil boljši in 13 minut pred koncem je imela Olimpija ob prednosti za devet lepo priložnost, da bi dokončno prelomila srečanje.

Po treh zaporednih izgubljenih žogah zmajev – sicer so jih znova zapravili le sedem, kar je odlično – se je Bourg približal na -2. Kar gostujoči zasedbi ni uspelo v tretji četrtini, pa ji je približno pet minut pred koncem, ko je bil za dvomestno razliko izza črte uspešen Rion Brown. "Trdo priborjena zmaga. Nujno smo potrebovali to zmago, ki je zelo pomembna v boju za napredovanje. Igrali smo z zelo dobro ekipo, ki se ni predala in se je ves čas borila. To je bil dober test za nas in odlično smo se odzvali. Pokazali smo veliko srce," je povedal ameriški krilni košarkar, ki v zadnjem času ni našel prave strelske forme. Na vsaki tekmi je bil med najboljšimi ljubljanskimi igralci v obrambi in med najbolj aktivnimi v skoku, v Bourgu pa se je končno prebudil tudi v napadu in bil s 15 točkami z Jako Blažičem najboljši strelec tekme.

Lestvica:                             
VIRTUS BOLOGNA          4  4 0  58  8 
CEDEVITA OLIMPIJA       4  3 1  +5  7 
BUDUĆNOST               4  1 3  -7  5 
BOURG EN BRESSE         4  0 4 -56  4 

"Igrali smo kot prava ekipa. Imamo veliko individualne kakovosti in moramo verjeti drug v drugega. V drugem polčasu nam je obramba prigarala zmago. Ko smo vzpostavili kontrolo v obrambnem skoku, smo prišli do nekaj lahkih košev v protinapadih in dobili samozavest. Bili smo dovolj agresivni in osredotočeni predvsem na obrambo," je še dodal Golemac. Olimpijo pred reprezentančnim premorom čakata še dve tekmi v Ligi ABA. V soboto bo gostovala pri Budućnosti, ki je tudi ljubljanski tekmec v Evropi, zatem pa še v preloženem dvoboju v četrtek v Novem mestu pri Krki. Ta termin je sicer rezerviran za pokalna tekmovanja, a v Sloveniji so zaradi epidemioloških ukrepov aktivni le prvoligaši, tako da je boj za pokalno lovoriko prekinjen.

Preostali tekmi Cedevite Olimpije v Evropskem pokalu

5. krog, torek, 2. marca, ob 20.30:
CEDEVITA OLIMPIJA - VIRTUS BOLOGNA

6. krog, torek, 9. marca, ob 19.00:

BUDUĆNOST - CEDEVITA OLIMPIJA

Po reprezentančnem premoru v Ljubljano prihaja Virtus

Četrti krog drugega dela Evropskega pokala se je odvil povsem po željah Olimpije, saj je tudi Virtus premagal Budućnost (89:99). Bolognčani, pri katerih je sijajni Marco Belinelli igral le šest minut, je bil pa zato neustavljiv drugi zvezdnik Miloš Teodosić, so se že prebili v četrtfinale. V Eurocupu še neporaženi italijanski velikan, ki velja za prvega favorita tekmovanja, v Stožice prihaja v torek, 2. marca. Teden dni pozneje zmaje čaka gostovanje v Morači. V primeru zmage nad Virtusom ali pa poraza Budućnosti v Bourgu bi se Olimpija med osem uvrstila že pred zadnjim krogom. V nasprotnem primeru jo v četrtfinale pelje zmaga ali poraz za tri točke (če da več kot 71 točk) ali manj v Podgorici.

Ljubljanski košarkarji že vso sezono poudarjajo, da na tekmah pogrešajo podporo navijačev, še posebej jim je žal, da stoženske tribune samevajo letos, ko nizajo vrhunske rezultate. "Res mi je zelo žal, da zaradi epidemije ni gledalcev. Mislim, da bi bilo na tribunah v Stožicah zdaj kar nekaj tisoč ljubiteljev košarke," je še pred gostovanjem v Bourgu dejal Luka Rupnik. Na začetku marca bi bil namreč popoln recept, da bi stožensko dvorano obiskalo takšno število, ki ga na klubski košarki ni bilo že vse od nepozabne sezone 2010/11 – sloviti nasprotnik, vrhunske igre borbenih zmajev in (po zelo dolgem času) priložnost za odmeven evropski uspeh.

Olimpija le še korak od četrtfinala Evropskega pokala