"Skrb za starejše je očitno dober posel, saj se drugače niti tuje multinacionalke niti domači kapitalisti ne bi prijavljali na razpis za koncesije," menijo v združenju Srebrna nit. Foto: BoBo

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj po besedah združenja Srebrna nit podpira tržno usmerjeni sistem socialnega varstva, ki mu podeljuje koncesije, z obstoječim pravilnikom o oblikovanju cen socialnovarstvenih storitev pa omogoča, da zasebnik v ceno oskrbe vključuje stroške investicije. "Torej mu domove zgradijo stanovalci in njihovi sorodniki z lastnim denarjem," so kritični v združenju. Minister bi lahko zasebnikom, ki namesto ministrstva gradijo domove, dal druge ugodnosti, denimo olajšave pri davkih, menijo.

Sorodna novica Za podelitev koncesije je ministrstvo za delo izbralo 11 domov za starejše

Ob ministrovih zagotovilih s četrtkove novinarske konference, da se je področja oskrbe starejših lotil celovito in prednostno, pa v združenju ugotavljajo, da to ni res. Med epidemijo covida-19 je namreč samo v domovih za starejše občane umrlo več kot 2000 stanovalcev, so zapisali. Pač pa se je Cigler Kralj po njihovih besedah pretekli teden pohvalil s podelitvijo koncesij, od katerih jih gre približno polovica tujim investitorjem, in sicer avstrijski družbi SeneCura in podjetju Comett v lasti avstrijske AHA Gruppe.

"Skrb za starejše je očitno dober posel, saj se drugače niti tuje multinacionalke niti domači kapitalisti ne bi prijavljali na razpis za koncesije," menijo. Očitno so bile ministrove obljube o gradnji petih javnih domov in dokončanju domov v Vrtojbi in Osilnici samo lepe besede, ugotavljajo. Minister je Vrtojbo prodal zasebniku, ki je zdaj dobil še koncesijo, Osilnica pa kljub velikemu trudu županje Alenke Kovač, da bi gradnjo premaknila z mrtve točke, ostaja nedorečena in nedokončana, so še poudarili.