Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Obratovanje naprav so sicer načrtovali še do konca velikonočnih praznikov.

Skupno so našteli za 40 odstotkov manj obiskovalcev, med katerimi pa so bili predvsem domači smučarji.

Kot so za STA povedali v Marpromu, je letošnja zimska sezona na Pohorju, ki se je končala v sredo, štela 86 smučarskih dni.

Odprli so jo 12. decembra, a so jo morali nato kar trikrat prekiniti, ob trenutnem zaprtju še v času božično-novoletnih praznikov in pa januarja, ko so imeli na Pohorju idealne zimske razmere, a žičnice niso smele obratovati.

Prekinitve, 24-urna veljavnost testa, zaprtje občin

Omenjene prekinitve in drugi ukrepi, zlasti predložitev negativnega testa za uporabnike žičnic, so povzročili upad števila smučarjev. V celotni zimski sezoni so na Pohorju našteli približno 83.000 obiskovalcev, medtem ko jih je bilo lani skoraj 140.000. Ob tem poudarjajo, da je bila že prejšnja sezona po rezultatih med slabšimi v zadnjih letih.

Sorodna novica Ob katastrofalni sezoni žičničarji upajo, da te še ni konec

V tej zimi so med obiskovalci prevladovali domači smučarji, v glavnem iz Maribora in sosednjih občin, saj je bil prihod iz drugih slovenskih regij mogoč šele od sredine februarja. Večinoma so imeli dober obisk ob koncih tedna, medtem ko je bil ob delavnikih skromen, predvsem zaradi zaprtja hotelov in posledične odsotnosti večdnevnih gostov.

"Skupno je bilo obiskovalcev letos za okoli 40 odstotkov manj kot v lanski sezoni, zaradi česar pričakujemo izgubo, vendar točne številke za zdaj še niso znane," je povedal Miha Rubin iz Marproma.

Marprom verjetno še zadnjič upravljavec

Omenjeno občinsko podjetje, ki se sicer ukvarja z javnim mestnim prevozom, je letos najverjetneje še zadnjič upravljalo smučišče, ki ga je pred leti začasno prevzelo po propadu Športnega centra Pohorje.

Mariborska občina se je namreč odločila koncesijo prenesti na Športne objekte Maribor, dejanski prenos pa naj bi se zgodil pred naslednjo zimsko sezono oziroma najpozneje 1. decembra.

Sorodna novica "Tudi najslabši dan na snegu je boljši kot najboljši dan doma"

Marprom je opravil pomembno nalogo pri ohranitvi smučarskega turizma na Pohorju. V sedmih letih od prevzema je med drugim poskrbel za posodobitev zasneževalnega sistema, nabavo snežnih topov in teptalnih strojev in obnovo podrte sedežnice Stolp. Ob smučarskem delu dejavnosti je poskrbel še za legalizacijo kolesarskih prog v dobro obiskanem kolesarskem parku.

370 namesto 500 evrov

Podjetje je v četrtek že začelo predprodajo novih sezonskih smučarskih vozovnic. Do 15. aprila jih bo mogoče kupiti po najugodnejših cenah, prodaja pa zaradi zaprtja blagajne na spodnji postaji vzpenjače trenutno poteka na daljavo. V Marpromu ob tem kupce obveščajo, da predviden prenos koncesije na Športne objekte ne bo imel nikakršnega vpliva na nakup vozovnic.

"Vsi imetniki smučarskih vozovnic za naslednjo sezono bodo namreč te, tudi če bo pred prihodnjo zimsko sezono prišlo do spremembe upravljavca žičnic in smučišč na Pohorju, lahko normalno koristili pod takšnimi pogoji, kot bodo kupljene. Enako velja za vse ostale terminske vozovnice za Mariborsko Pohorje, na primer za krožno kabinsko žičnico in kolesarski park," so pojasnili v Marpromu.

Za smučarsko vzovnico za prihodnjo sezono bo treba v redni prodaji od novembra odšteti 500 evrov, do sredine aprila pa stane 370 evrov.