Fantastičen pogled na zmagovalni oder, na katerem sta znova dva Slovenca: Tadej Pogačar in Primož Roglič. 31-letni
Fantastičen pogled na zmagovalni oder, na katerem sta znova dva Slovenca: Tadej Pogačar in Primož Roglič. 31-letni "matador" iz Strahovelj nad Kisovcem je po letu 2018 drugič osvojil Dirko po Baskiji, ki je njegova osma zmaga na etapnih dirkah v elitni svetovni seriji. Druga zmaga na tej dirki je tudi dober obliž na nesrečni razplet dirke Pariz–Nica pred slabim mesecem dni, ko je Roglič po dveh padcih v zadnji etapi ostal brez končnega uspeha. Foto: EPA

Roglič je pred zadnjo etapo za vodilnim Američanom Brandonom McNultyjem zaostajal 23 sekund, kar pa je zasavski orel na zahtevni, kraljevski 112-kilometrski etapi od Ondarroe do Arrateja s sedmimi kategoriziranimi vzponi gladko nadoknadil. A ne samo to. Glavne konkurente je deklasiral.

Roglič se je na spustu otresel Pogačarja in McNultyja
Roglič je odločilni napad začel na spustu s četrtega "klanca dneva" Elosue-Gorle, približno 60 kilometrov pred ciljem, ko se je – tudi s pomočjo kolesarjev Astane in Movistarja – odlepil od vodilnega McNultyja in Pogačarja, tako da je virtualno že oblekel majico vodilnega.

Zasavec do odločilne prednosti na Krabelinu
Roglič je nato malo pozneje napadel še na najtežjem vzponu dneva na Krabelin in še povečal naskok pred zasledovalci. Vodilni McNulty je na Krabelinu popolnoma omagal, tako da mu ni mogel pomagati niti moštveni kolega Pogačar. Ko je ta dobil "proste roke" za lov na Rogliča, je bilo že prepozno, saj si je Kisovčan na spustu in ravnini pred zadnjima dvema vzponoma priboril minuto prednosti.

Primož Roglič v velikem slogu dobil Baskijo

Roglič "prepustil" etapo Gauduju
Roglič je v nadaljevanju skupaj z Britancem Hughom Carthyjem in Francozom Davidom Gaudujem brez težav nadziral dirko in pred Pogačarjevo skupino zasledovalcev držal približno minuto naskoka. Na zadnjem vzponu na Usartzo pet kilometrov pred ciljem je odpadel Carthy, tako da sta spredaj ostala le še Roglič in Gaudu. Ko sta skupaj prečkala vrh, je sledil še spust do cilja v Arrateju, med katerim je Roglič dal Gauduju vedeti, da mu prepušča zmaga. Tretji je bil Španec Alejandro Valverde. Pogačar je v cilj prišel peti z zaostankom 35 sekund, skupno je zaostal minuto in sedem sekund. McNulty je bil s skoraj osmimi minutami zaostanka 23.

Slovenski dan v Baskiji: Roglič zmagal, Pogačar tretji

Roglič v rumeni, zeleni in pikčasti majici
Zmagoslavje Rogliča je bilo popolno, saj je poleg rumene osvojil tudi zeleno majico za najboljšega po točkah in pikčasto za najboljšega hribolazca, ki jo je do zadnje etape nosil Pogačar. Tretji Slovenec v Baskiji, Jan Polanc, je dirko končal na 60. mestu.

Oba asa predvidoma 21. aprila na valonski puščici
Za oba najboljša slovenska kolesarja zdaj sledi krajši premor pred ardenskimi klasikami. Roglič bo predvidoma nastopil na dirki Amstel Gold (18. april), oba pa bosta nato tekmovala še na valonski puščici (21. april) in tretjem spomeniku sezone, Liege - Bastogne - Liege (25. april). Kisovčan bo tam branil lansko zmago, Pogačar pa tretje mesto.


KOLESARSTVO                           
                                      
UCI WORLD TOUR                        
                                      
DIRKA PO BASKIJI, 6. etapa            
                                      
Ondarroa-Arrate, 112 km:              
  1. D. GAUDU         FRA      3:05:42
  2. P. ROGLIČ        SLO     isti čas
  3. A. VALVERDE      ŠPA        +0:35
  4. A. YATES          VB          vsi
  5. T. POGAČAR       SLO         isti
  6. J. VINGEGAARD    DAN          čas
  7. P. BILBAO        ŠPA         1:03
  8. E. CHAVES        KOL         1:05
  9. M. LANDA         ŠPA     isti čas
 10. M. VANSEVENANT   BEL         1:55
 ...                                  
 88. J. POLANC        SLO        18:18
Končni skupni vrstni red (6/6):       
  1. P. ROGLIČ        SLO     19:11:36
  2. J. VINGEGAARD    DAN        +0:52
  3. T. POGAČAR       SLO         1:07
  4. A. YATES          VB         1:26
  5. D. GAUDU         FRA         1:27
  6. P. BILBAO        ŠPA         1:28
  7. A. VALVERDE      ŠPA         1:33
  8. M. LANDA         ŠPA         2:17
  9. E. CHAVES        KOL         2:38
 10. I. IZAGIRRE      ŠPA         2:59
 ...                                  
 60. J. POLANC        SLO        37:45
Ključni dogodki v "živi" aplikaciji

Etapo smo na MMC-ju spremljali v posebni aplikaciji s komentarji v živo. Ob pomoči kolegov s televizije in Vala 202 – Davida Črmelja in Igorja Tominca – smo poskrbeli za hitre odzive glavnih akterjev. Podoživite etapo še enkrat.