Žalna slovesnost ob dnevu krivde, odpuščanja in sprave

V 30 letih je bilo storjeno marsikaj, da bi se krivice popravile in bi bila "v kolektivno zavest priklicana jasnejša zgodovinska resnica". V letos sprejeti izjavi Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) pa je prepoznal dokument, ki doslej najbolj prepričljivo nagovarja javnost k spravi, zato jo je ob tej priložnosti tudi slovesno posvojil. Po Pahorjevem mnenju gre za najbolj temeljit dokument, ki je bil sprejet na ravni ugledne institucije in ki slovensko javnost k spravi nagovarja "na doslej najprepričljivejši način".

V njenem zaključku poziva slovensko javnost, "zlasti njen politični del in vse dejavnike javnega življenja, naj se pridruži tej izjavi, jo posvoji in deluje v skladu z njo v skrbi za našo skupno prihodnost". V skladu s tem se je Pahor kot predsednik republike in kot državljan danes pridružil tej izjavi. K temu je spodbudil tudi druge, ki razmišljajo podobno.

SAZU v izjavi, ki jo je izdal ob 30-letnici samostojne slovenske države, med drugim piše, da moramo Slovenci doseči soglasje o temeljnih vrednotah, na katerih temelji narodna skupnost. Ne bi smelo biti sporno, da je bil upor proti okupatorju upravičen, oborožena kolaboracija z okupatorjem pa ne. Obenem menijo, da polastitev NOB, ki jo je izvedla komunistična partija, in revolucionarni teror nista bila upravičena, odpor proti temu pa je bil.

Na slovesnosti je ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore opravil molitev za vse, ki so se trudili za samostojno državo in ki so zanjo darovali svoje življenje, pa tudi za vse, ki so umrli, "ker je brat dvignil roko nad brata".

Zbrane je nagovoril tudi teolog Janez Juhant. Ob 30. obletnici samostojne države je pozval k še močnejšemu medsebojnemu spoštovanju ter h krepitvi zavesti resnice in pravičnosti. "Smo pravna in demokratična država. Ni ne levih, ne desnih rabljev, ne žrtev, smo samo občutljiva, spoštovanja in ljubezni potrebna bitja," je poudaril.