Tudi lansko kolonijo jim je uspelo izvesti, ker je bilo poletno obdobje ugodnejše in koronakriza ni prinesla popolnega zaprtja. Foto: Festival Ljubljana
Tudi lansko kolonijo jim je uspelo izvesti, ker je bilo poletno obdobje ugodnejše in koronakriza ni prinesla popolnega zaprtja. Foto: Festival Ljubljana

V sklopu 69. Ljubljana Festivala do 16. julija poteka 24. mednarodna likovna kolonija. Zadnji dan opoldne bodo v Viteški dvorani Križank odprli razstavo nastalih del. Selektor Tomo Vran je k sodelovanju tudi tokrat povabil osem umetnikov, od tega štiri iz tujine; spremljal jih bo multimedijski umetnik Lado Jakša.

Upam, da bodo v čudovitem ambientu Plečnikovih Križank tudi letos nastajala umetniška dela in oznanjala "joie de vivre".

Tomo Vran

Iz Slovenije bodo na koloniji ustvarjali Miha Erič, Ana Sluga, Martin Zelenko Poles in Alja Košar, iz tujine pa Lea Čeč iz Hrvaške, Franz Josef Berger iz Avstrije, Arianna Ellero iz Italije in Francisco Tomsich iz Urugvaja.

Organizatorji (in umetniki) so morali biti prilagodljivi
"Priprave na letošnjo so potekale v prepričanju 'vse bo še v redu', vendar je bila glede na dejansko stanje pandemije negotovost stalna, z obilico sprememb in ugibanja, ali se jo bo dalo izvesti. Problem je bil predvsem, ker avtorji, povabljeni iz tujine, do zadnjega niso vedeli, pod kakšnimi pogoji bodo lahko odpotovali v Slovenijo oziroma ali jim bo sploh dovoljeno. Zaprte meje, karantena, nedelujoč letalski promet, vsi ti podatki, ki so nujni za organizacijo, so se nenehno spreminjali," je zapisal Vran.

Utrinek sadov kolonije leta 2019. Foto: Festival Ljubljana
Utrinek sadov kolonije leta 2019. Foto: Festival Ljubljana

Mesta so se izolirala in zapirala, kar je po njegovih besedah prispevalo k težavam, saj dogajanje na tej koloniji, ki je ena redkih tovrstnih oblik ustvarjalnih srečanj za slikarje, poteka v izrazito urbanem okolju in prav to je pandemija najbolj prizadela. Mesece zaprti muzeji, galerije, koncertne dvorane, vse to bo še dolgo pustilo svojo sled, meni Vran.

"Nedvomno je čas pandemije pripomogel k povečanju želje po kulturi. V tem zgodovinskem trenutku, ko smo bili milijoni fizično ločeni, je bila prav kultura tista, ki je povezovala, pomagala, nudila uteho, navdih in upanje. Prav tako se je izkazalo, da umetniškega dela noben virtualni surogat ne more nadomestiti. Ljudje pač hočemo otipati in s svojimi očmi videti, čutiti, doživeti originalna umetniška dela," je zapisal Vran.

Multimedijski umetnik Jakša bo na odprtju razstave ob koncu likovne kolonije s svojim glasbeno-vizualnim umetniškim pogledom predstavil ustvarjanje osmih umetnikov.