Impresivni vhod v Casa Malco. Foto: Casa Malca
Impresivni vhod v Casa Malco. Foto: Casa Malca

Zloglasni kolumbijski narkokralj, katerega življenje in smrt je popisala priljubljena Netflixova serija Narcos, naj bi imel tu, kjer je danes zadnji odsek tulumske hotelske cone, svojo poletno rezidenco.

Pablo Escobar je po Srednji in Južni Ameriki nakupil celo vrsto nepremičnin, ki jih je redno menjal, da ga ne bi izsledili. Foto: AP
Pablo Escobar je po Srednji in Južni Ameriki nakupil celo vrsto nepremičnin, ki jih je redno menjal, da ga ne bi izsledili. Foto: AP

"Trdnih dokazov nimamo, lahko da je celotna zgodba zgolj urbana legenda," je previdna Carolina Rodrigues, v Mehiko priseljena Brazilka, ki nam razkazuje Casa Malco in je pristojna za odnose z javnostjo.

"Je pa res, da ko je Lio Malca kupil posest, je bila v lasti vlade, ki je stavbo z okolico vred zaplenila, kar verjetno tudi pove nekaj," se namuzne. "Tukajšnji taksisti, tisti starejši, vedo povedati kar divje zgodbice."

Sorodna novica Kako je žurerski Tulum kljuboval pandemiji - in privabil kartele

Posest, kjer danes stoji Casa Malca, delno luksuzno hotelsko letovišče, delno orjaška galerija na prostem, je bila kar nekaj let zapuščena, potem ko je kolumbijska policija Escobarja leta 1993 končno izsledila in ga v strelskem obračunu tudi ubila.

Escobar, ki je med letoma 1975 in 1991 s trgovino s kokainom med Amerikama ustvaril nepopisno bogastvo, s svojim medelinskim kartelom pa monopoliziral trgovino s kokainom v ZDA, je veljal za najbogatejšega mamilarskega kralja na svetu, ki mu nihče še danes ne pride blizu.

Ocenjujejo, da je do svoje smrti leta 1993 s trgovino z mamili ustvaril 30 milijard dolarjev ‒ kar bi, preračunano, danes znašalo 64 milijard.

Glavni vhod krasi zastor, sešit iz odsluženih poročnih oblek. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Glavni vhod krasi zastor, sešit iz odsluženih poročnih oblek. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Ker so mu bili organi pregona nenehno za petami, je v Južni in Srednji Ameriki nakupil ogromno nepremičnin ter z družino in najožjim krogom stalno menjal lokacije. Med njimi naj bi bil tudi košček raja v Tulumu.

Sorodna novica Zunajzemeljski pravljični kompleks sredi mehiške džungle

Vila se je razrasla v prostrano letovišče

40 let staro vilo ‒ malce zloveščo betonsko strukturo, ki v svoji osnovi bolj spominja na vojaško utrdbo kot pa luksuzno domovanje, skrito med bujnim rastjem, so leta 2003 ponovno odkrili in vrnili prvotnemu lastniku, preden je posest leta 2012 po naključju odkril Lio Malca, baje ne da bi vedel za urbano legendo o Escobarju, in jo odkupil.

Malca, magnatski umetniški zbiratelj in galerist, po rodu Kolumbijec, sicer pa z bazo v New Yorku, kjer je tudi preživel večji del svojega življenja, je kompleks prenovil in preuredil v hotel. Ko se je leta 2015 odprl (kot Casa Malca), je imel hotel sprva zgolj osem sob, ki so bile vse umeščene v omenjeno centralno, dvonadstropno stavbo.

A ker Malca nikdar ni bil človek, ki bi se zadovoljil z malim, je začel posest kmalu širiti in dodajati vse več namestitvenih enot. “Lio gleda na Caso Malco kot na svoj dom. Rad sprejema ljudi v svojo hišo, na svoje zabave in to je tudi hotel doseči s Caso Malco – imeti prostor, kjer bi lahko gostil prijatelje. In nazadnje je to preraslo v hotel," razlaga Rodriguesova.

Ena od prostornih sob v Casa Malci. Foto: Casa Malca
Ena od prostornih sob v Casa Malci. Foto: Casa Malca

Hotel z najdaljšim odsekom plaže

Danes hotel skupno šteje kar 71 sob, nekatere skoraj neopazno skrite v džungli med bananovci, palmami in tropskimi ovijalkami, z orjaškimi okni od visokega stropa do tal s pogledom naravnost v razbohoteno zelenje, druge, tiste najdražje in najbolj luksuzne, v prvih vrstah biserno bele peščene plaže. Od vseh hotelov, glampingov in butičnih namestitev v Tulumu ima s 180 metri prav Casa Malca najdaljši odsek plaže.

Kawsov
Kawsov "Tovariš" v avli osrednje, prvotne stavbe. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Vsaka namestitvena enota je popolnoma unikatna, vsaka zgodba zase. Tako ima ena pred seboj s cvetlicami porisano kopalno kad, dve sta zgrajeni v obliki orjaških okvirjev za slike, tiste na obali imajo na terasah obešene lokalno izvezene živopisne viseče mreže.

Malca je s pomočjo skupine arhitektov, s katerimi sodeluje, lastnoročno opremil vsako sobo, jo zasnoval malce drugače in napolnil s starinami, ki jih je nabavil po dražbah, in z umetniškimi deli iz svoje zbirke, vsa vrata in druge masivne lesene elemente pa je iz odsluženih železniških tirov stesal lokalni tesar.

S ceste Casa Malce, zaraščene in z nevpadljivo ograjo, sploh opazili ne boste. Je tudi edini hotel v Tulumu brez napisa ali table, celo naslova nima, oznaka na Google Mapsu kaže zgolj "kilometer 9,5".

Sorodna novica Kako je v živo videti rajski oddih v luksuznem letovišču?

Od razkošnih preprog do gledaliških zastorov

A skromnost je le privid, kar takoj razkrije že prvi orjaški lestenec, ki visi na palmah in razsvetljuje stezo med rastjem do glavnega poslopja.

Gigantska vedra pred eno od vil. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Gigantska vedra pred eno od vil. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Pred tem vas pričaka megalomanska, nemalo kičasta kombinacija po meri narejene debele rdeče perzijske preproge z izvezenima začetnicama "CM", Instagram generaciji prikrojene gigantske gugalnice v obliki kavča, beli satenasti zastori, sešiti iz na stotine odsluženih poročnih oblek, stolpa s polžastimi stopnicami, ki vodijo v wellness center, čez vse to pa skozi odprta masivna vrata, zbita iz drevesnih debel, uzrete modrino morja na drugi strani.

"Lio je velik ljubitelj preprog in je dal delati celo serijo v različnih barvah posebej za glavni vhod – danes je rdeča, naslednji teden bo morda siva," razlaga Rodriguesova.

Zvečer, ko je deževna sezona na Jukatanu prinesla krajši tropski naliv, so uslužbenci hiteli preprogo zvijati in jo spravljati pod streho – vajo so tisti teden konec maja ponovili še kar nekajkrat.

V impresivni avli vas (poleg obveznega novega lestenca) pričaka prepoznavna bronasta plastika "Tovariš" (Companion) brooklynskega umetnika Kawsa, priprte rdeče gledališke žametne zavese, ki vodijo v pritajeno razsvetljen bar, pa razkrivajo črno-belo potiskane tapete Keitha Haringa.

Zrasel s pop art velikani

Hotelski bar/salon. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Hotelski bar/salon. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Malcovi začetki na področju umetnosti in galeristike segajo v 70. leta, ko je bila newyorška scena morda najbolj razburkana s pop art velikani, kot so Haring, Jean-Michel Basquiat in Andy Warhol, tako da je njegova zbirka bogato zastopana z umetniki tistega časa.

Poleg galerije v New Yorku ima še eno na Ibizi, a večino svoje zbirke je dal prepeljati v Caso Malco, pri čemer nekatera dela redno posoja muzejem in galerijam po vsem svetu – tako je bila denimo med našim obiskom ena od Haringovih grafik ravno na poti na razstavo v Marseilles. "Lio ima rad, da umetnost potuje," pove Rodriguesova.

Na naše vprašanje, koliko ocenjuje, da je skupna vrednost eklektičnih sodobnih umetniških del, razpršenih po vseh kotičkih Case Malce, se je samo pomenljivo namuznila. V enem od hodnikov najdemo komaj opazno instalacijo Marine Abramović, potem je tu rahlo zlovešča Rosiejina čajanka Marka Rydena, tik ob režečih se figurah "sodobnih terakota borcev" Yue Minjuna.

Drage preproge in umetniška dela profiliranih vizualnih in grafičnih umetnikov, kot so Vik Munoz, George Condo in Jonni Cheatwood, krasijo tudi sobe.

Plaža, ki jo motri velikanska glava indijske boginje. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Plaža, ki jo motri velikanska glava indijske boginje. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Indijska boginja in komunistična uniforma na plaži

Plaža je polna predimenzioniranih plastik, kar nakaže že gigantska glava indijske boginje Ravinderja Reddyja, ki pozdravi ob izhodu iz avle in ob vstopu na bleščečo belino mivke.

Casa Malca je sezidana na skrajnem koncu tulumske hotelske cone, kjer se začenja že popolna divjina. Foto: Casa Malca
Casa Malca je sezidana na skrajnem koncu tulumske hotelske cone, kjer se začenja že popolna divjina. Foto: Casa Malca

Tu so "slepe žarnice" Sunila Gawdeja, železna uniforma kitajskega komunističnega vojaka Jianguo Suija in Batman Fabiena Verschaereja, ki motrijo petične goste z Diorjevimi slamniki in Vuittonovimi torbami.

Polna orjaških skulptur in instalacij je tudi džungla med posameznimi vilami, pri čemer še posebej izstopajo kup veder iz nerjavečega jekla Subodha Gupte (A Giant Leap of Faith), svinčen deček z indijskih ulic Jitisha Kallata in "Neskončni totem" Kennyja Scharfa.

Escobarjevo ime se ne pojavlja nikjer in v Casa Malci se trudijo, da bi njihovo delo in izjemna umetniška zbirka prerasla zapuščino in sloves pokojnega kriminalca. A prav popolnoma mu ne morejo ubežati in za mnoge je Casa Malca bolj kot s kolumbijskim zbirateljem umetnin neločljivo povezana s precej bolj razvpitim Kolumbijcem.

Prišli za dva tedna, ostali dva meseca

A radovednežev, ki bi hoteli zgolj pokukati v razvpito vilo, v hotel ne spuščajo – Casa Malca je odprta izključno zgolj za hotelske goste, ki za sobo plačajo od 700 evrov na noč dalje (nastanitve v prvi vrsti ob morju so najmanj še enkrat dražje).

Hotel je priljubljen tudi med zvezdniki in večina gostov je Američanov. Pandemija, tako usodna za večino sveta in turizma, je odprtemu, sproščenemu Tulumu prinesla nesluten razcvet in številni premožnejši Američani so na jukatanski obali prevedrili lockdown v svoji domovini – tudi Malca.

"Pred pandemijo so gostje pri nas ostali povprečno 3-4 noči, zdaj je povprečje en teden," razlaga Rodriguesova. "Imeli smo tudi primere, ko so gostje prišli za dva tedna, ostali pa dva meseca," se namuzne. Malcu se je naložba tako, kot kaže, več kot obrestovala.oja