V incidentu ni bilo ranjenih (fotografija je simbolična). Foto: EPA
V incidentu ni bilo ranjenih (fotografija je simbolična). Foto: EPA

Avstrijsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je dostavno vozilo na območju Eberaua prebilo kontrolo na mejnem prehodu. Tiskovni predstavnik policije Helmut Marban je potrdil incident in pojasnil, da so vozilo z madžarskimi registrskimi tablicami ustavili na polju.

Iz vozila so skočili prebežniki in eden od tihotapcev, ki je stekel v smeri Madžarske in pri tem streljal na vojake, ki v incidentu niso bili poškodovani.

Moški je še na begu, policija pa je v povezavi z njim uvedla preiskavo. Policija je pri tem prijela drugega domnevnega tihotapca ljudi po narodnosti iz Moldavije.

Kot je pojasnil minister, je vseh 12 prebežnikov iz Afganistana, oba tihotapca pa prihajata iz Moldavije in sta stara 22 in 26 let.

Nove razsežnosti tihotapcev

Odzvala sta se med drugim avstrijska obrambna ministrica Klaudia Tanner in notranji minister Gerhard Karner. Po besedah Tanner današnji dogodek kaže, da so dejanja tihotapcev in z njimi povezan kriminal dobili nove razsežnosti.

Notranji minister pa je znova poudaril potrebo po varovanju meje. Gradiščanski deželni glavar Peter Doskozil je medtem zahteval nove politične rešitve zaradi mednarodnega kriminala, ki je povezan s tihotapljenjem ljudi.