Marilyn Monroe. Foto: Reuters
Marilyn Monroe. Foto: Reuters

Leta 1926 rojena Marilyn Monroe velja za eno velikih ikon popkulture in eno najbolj prepoznavnih hollywoodskih zvezdnic. Zaigrala je v filmih, kot so Gospodje imajo raje plavolaske, Sedem let skomin in Nekateri so za vroče.

Igralka z rojstnim imenom Norma Jeane Mortenson je otroštvo preživljala pri rejniških družinah – zaradi odsotnega očeta, ki je ni nikoli priznal za svojo hčer, in duševne bolezni matere. Prvo zaposlitev je našla v tovarni letal, potem se je preizkušala kot fotomodel.

Sorodna novica 50 let od smrti Marilyn Monroe, trpeče seksualne ikone

Več kot desetletje je bila najdonosnejša zvezda studia Twentieth Century Fox. Z 20 filmi je studiu prinesla več kot 200 milijonov dolarjev. Umrla je pri 36 letih, 5. avgusta 1962, zanjo pa naj bi bil usoden prevelik odmerek uspaval, vendar že več kot pol stoletja krožijo različne teorije o pravem vzroku njene smrti.

Raziskava temelji na vzorcu las
Novi dokumentarec, ki ga je režiral Francois Pomès, temelji na posebni raziskavi DNK, ki jo je izvedel Ludovic Orlando, strokovnjak za molekularno arheologijo, ki deluje v južni Franciji. Orlando je uporabil vzorec njenih las, ki ga je priskrbel John Reznikoff, znani dražitelj, ter vzorec sline pravnuka Monroejevega domnevnega očeta Charlesa Stanleyja Gifforda.

Dokumentarec prepleta arhivske posnetke in intervjuje, ki opisujejo njena obupana prizadevanja, da bi našla očeta in se povezala z njim, pa tudi znanstveno popotovanje, ki ga je bilo treba prehoditi, da bi prišli do dokazov DNK-ja, poroča revija Variety.

Vendarle razkrita "družinska skrivnost"
"Lase je priskrbel človek, ki je balzamiral njeno telo na dan, ko je umrla, iz tega smo lahko izrisali 22 odstotkov njenega genetskega materiala, po zaslugi dela DNK-ja, ki smo ga našli v keratinu,"
je pojasnil Pomès, ki film tudi producira. Razkril je, da je "preživel leta neprespanih noči", da bi lahko prikazal ta enourni dokumentarec in enkrat za vselej razkril, kdo je bil igralkin oče, ter razkril "družinsko skrivnost".

"Najbolj se me je dotaknilo, ko sem videl reakcijo Giffordove družine, ki je bila navdušena nad temi neizpodbitnimi dokazi," je po pisanju Varietyja poudaril Pomès.

Film bo premierno prikazan junija na francoskem kanalu Toute l'Histoire.