Luka Dončić je mož za velike tekme. V končnicah ima karierno povprečje 33,5 točke na tekmo, kar je največ v zgodovini do zdaj. Blizu temu povprečju je le legendarni Michael Jordan (33,4), ki pa je resnici na ljubo odigral precej več tekem (179:13). Foto: Reuters
Luka Dončić je mož za velike tekme. V končnicah ima karierno povprečje 33,5 točke na tekmo, kar je največ v zgodovini do zdaj. Blizu temu povprečju je le legendarni Michael Jordan (33,4), ki pa je resnici na ljubo odigral precej več tekem (179:13). Foto: Reuters

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta pred začetkom končnice Lige NBA gostila rednega komentatorja analitika Iztoka Franka.

Vabljeni k poslušanju

Večina zgodb Dallasa je v znamenju poškodbe Luke Dončića in spraševanja, koliko časa naj bi manjkal. Povprečje odsotnosti ob podobnih poškodbah znaša dobra dva tedna, kar pomeni, da naj bi slovenski as izpustil vsaj kakšno tekmo na začetku serije, vseeno pa pri Dallasu upajo, da bi lahko odigral večji del serije. Trener Jason Kidd za zdaj ni odpisal niti možnosti, da bi LD77 lahko zaigral v soboto že na prvi tekmi.

Sorodna novica Dallas potrdil poškodbo, ni pa (še) sporočil, koliko časa bo Dončić odsoten

Prav je, da je igral na zadnji tekmi
Nekateri pristaši Mavsov so se jezili, da je Dončić sploh odigral zadnjo tekmo, a analitik Iztok Franko meni: "Težko špekuliram in rečem, da bi ga morali varčevati. Če mu ne bi odpisali zadnje tehnične napake, tako ali tako ne bi smel igrati zaradi kazni. Luka se je trudil, da so mu to napako črtali, saj je želel igrati. Dallas je imel namreč še možnosti za naskok na tretje mesto, to bi bilo za to ekipo res pomembno. Prav je, da je igral. Nekateri so se spraševali, če je bilo pravilno, da je še vedno igral, ko je Golden State hkrati vodil res z visoko prednostjo proti New Orleansu. Glede na rotacijo sta ga tako ali tako čakali le še dve minuti, v zadnji četrtini pa ne bi igral. To je splet okoliščin."

Do poškodbe je vladal optimizem
Dallas je zbral 52 zmag, kar je največ po 11 letih, velik del zasluge ne gre le Dončiću, ampak tudi trenerju Kiddu, ki je presenetil marsikaterega skeptika. "Brez dvoma je to zelo pozitivno presenečenje. Narejen je bil korak naprej tudi glede kemije, ta je precej boljša, sploh po slovesu Kristapsa Porzingisa. Izkristaliziral se je slog igre tako v obrambi kot v napadu. Igrali so zelo suvereno. S prihodom Dinwiddieja so dobili dodatno orožje tudi pri tipu igralca, ki sam lahko nekaj naredi z žogo. Dobro so igrali tesne končnice. Vse do poškodbe Dončića so bili brez dvoma zelo optimistični."

Igor Kokoškov dobro pozna Snyderja. Foto: Reuters
Igor Kokoškov dobro pozna Snyderja. Foto: Reuters

Kokoškov odlično pozna Snyderja
Ne le Kidd, Franko je izpostavil celotni trenerski štab, ki je obogaten tudi z nekdanjim slovenskim selektorjem Igorjem Kokoškovom: "Kidd je imel v prejšnjih klubih velike težave s 'politiko' oz. komolčkanjem z vodstvom kluba. Od Franka Vogla se je naučil več sproščenosti in pomena komunikacije. Sestavil je vrhunski trenerski štab. Sean Sweeney (ki je bil z njim že v Milwaukeeju), je v obrambi postavil dober sistem. Nihče ni verjel, da je ta ekipa lahko med 10 najboljšimi obrambami. Svoje je dodal tako Igor kot Jared Dudley, Greg St. Jean ... Skupaj so ustvarili vzdušje, ki je res dobro. Kar pa se tiče Igorja, pa velja še ena zanimivost, ki lahko do izraza pride v tej seriji. Trener Utaha Quin Snyder je eden tistih, ki je dal Kokoškovu priložnost že v NCAA, nato pa je bil v Utahu njegov pomočnik, zato ga res dobro pozna, tako taktično kot osebnostno."

Dallas odličen v tesnih končnicah
V rednem delu se je serija med Dallasom in Utahom končala z 2:2, obe ekipi sta dobili tekmi na svojem parketu, precej bolj prepričljivo je to uspelo Mavsom. Analitik meni: "Določene zadeve se da razbrati, res pa je, da je Lukova poškodba vse postavila na glavo. Utah je zelo bipolarna ekipa. Analitiki pogosto moč ekipe razberejo glede na razliko v doseženih in prejetih točkah. Utah je še vedno tretja ekipa lige, ne glede na vse težave imajo še vedno najboljši napad v rednem delu. Glede tega je Utah boljši od Dallasa. Utah je imel težave dobivati končnice tekem, kjer pa je bil Dallas letos res dober, bil je sedmi najboljši (22 zmag in 16 porazov). Utah je bil 20. z razmerjem (17-23). Ta razlika je bila še posebej velika v zadnjem obdobju, Dallas je od 1. marca celo najboljša ekipa v teh tesnih tekmah (7-0), Utah pa je bil šele 25. (3-6). Imeli so kar nekaj hudih kolapsov, ko so zapravili tekme z 20 točk prednosti. V tem času so imeli res velike težave, zato je na njih tudi velik pritisk."

Iztok Franko je reden sodelavec podkasta SOS-odmev. Foto: Osebni arhiv
Iztok Franko je reden sodelavec podkasta SOS-odmev. Foto: Osebni arhiv

Kako čim bolj omejiti skok Goberta?
Dončić na prvi medsebojni tekmi ni igral, na preostalih pa je Dallas vselej dosegel 17 trojk. Kadar je bil (vsaj) enakovreden v skoku, je to pomenilo zmago. Recept je torej jasen: zelo dober met za tri točke in enakovreden skok, kar pa bo ob Rudyju Gobertu res težko. "To bo težava. Dallas je bil v prvi polovici sezone med najboljšimi tremi v obrambnem skoku, takrat so igrali z visoko peterko, kjer sta igrala Powell in Porzingis. Od trada Porzingisa so začeli igrati s precej nižjo postavo, na petici je igral le en visoki igralec, včasih le z Dorianom Finney Smithom, na parketu je bilo več strelcev. To je bilo dobro za napad, ki se je res popravil, ceno pa so plačali v obrambnem skoku. Kontroliranje Goberta bo tako zelo pomemben dejavnik. Celotna liga je odvisna od trojke, to bo še posebej vidno v tej seriji, obe ekipi zelo veliko mečeta za trojko," je prepričan Franko.

Utah bo čutil velik pritisk
Dončić igra svojo četrto sezono, vsako sezono se je napredek poznal tudi v končnici, zdaj bi bil logičen korak prva osvojena serija. "Vse je zakomplicirala Lukova poškodba. Pritisk na Utah bo velik, a čutil ga bo tudi Dallas. Mavsi morajo dobiti eno od prvih dveh tekem in upati, da se Luka vrne vsaj na tretjo tekmo, nato pa skušati ta moment prenesti v nadaljnje tekme. Seveda je tudi vprašanje, v kakšni formi se bo vrnil ali bo 100-odstoten ali ne. To bo težka serija. Na prvih dveh tekmah je treba priti v izenačeno končnico. Utah je imel ogromne psihološke težave, da je zaključeval tekme. Donovan Mitchell je letos eden najslabših igralcev v izenačenih končnicah, vsaj med tistimi, ki veliko mečejo. Utah ima tukaj težave. Njihove težave so se začele, ko so 'tradali' Joeja Inglesa," meni Franko.

Vabljeni k poslušanju celotne epizode (kliknite na spodnjo sliko), v kateri je govora še o naslednjih temah:
− Črni niz Sacramenta v lovu na končnico Lige NBA.
− Vrhunski igralci zelo neradi igrajo le polovico tekme.
− Dallas ima prvič po 11 sezonah prednost domačega terena v uvodnem krogu končnice.
− Danny Ainge, ki naj bi bil pripravljen 'tradati' tudi svojo mamo.
− Faktorju Dwighta Powella.
− Govorice, da naj bi Gobert v prihodnosti postal član Dallasa in kako bi to vplivalo na igro Mavsov.
− Napovedi serije.
− Katera ekipa lahko najbolj preseneti v končnici.
− Najboljša ekipa cele sezone je Phoenix.
− Frankov favorit na vzhodu je Milwaukee.
− Slaba sezona LA Lakersov.
− Zanimivosti o številki 77.

077 Iztok Franko pred končnico Lige NBA