Načrt za gradnjo plavajočega paviljona na Dravi

Mariborska občina in revija Outsider sta razpisali mednarodni natečaj Plavajoči paviljon na reku Dravi, katerega tema je bila, po besedah podžupana Mestne občine Maribor Gregorja Reichenberga, "poiskati neko historično povezavo z Lentom, z nabrežjem reke Drave, z vsebino, torej s splavarjenjem kot takšnim". Cilj naj bi bilo zasnovati plavajoči, potujoči paviljon na reki Dravi, na katerem bo prostor za oddih ali različne prireditve, predvsem med festivalom Lent.

Na občino je prispelo 150 elaboratov, izbrali pa so rešitev Federica Fiorina. Njegov načrt je tudi odgovoril na vprašanje, kako dobiti oder, ki bi ga bilo mogoče premikati med dvoetažnim mostom in Koblerjevim zalivom. "Ima ogromno padalsko platno, ki je obešeno prek velikega helijevega balona," je pojasnil Reichenberg in dodal, da rešitev strehe, ki se jo lahko spusti, ni videti draga.

Ni nadomestek za veliki oder na Dravi

Za novo pridobitev, ki bo po načrtih privezana tako, kot so privezane ladje v marinah, naj bi predvideli več lokacij, a glavna naj bi bil Lent. 64 kvadratnih metrov velik lesen oder naj bi pritrdili na pontone, ki so ostali iz časa župana Fištravca, ko je občina poskušala postaviti plavajoči oder. O podrobnostih se bodo v prihodnjih mesecih dogovorili z avtorjem rešitve.

Potujoči paviljon, ki ga nameravajo zgraditi prihodnje leto, naj bi bil sicer premično prizorišče na reki, ne pa nadomestek za veliki oder na Dravi, ki še vedno ostaja želja.