Pablo Picasso (1881–1973). Foto: EPA
Pablo Picasso (1881–1973). Foto: EPA

Risba, naslovljena Trois Personnages, je vredna dobrih 460 tisoč evrov, so sporočili iz španskega carinskega urada. Potnika so sprva že švicarski cariniki označili za "sumljivega", po pristanku pa so ga zaslišali njihovi španski kolegi, ki so nato tudi preiskali njegovo prtljago, piše portal Art News.

V Zürichu kupljena dragocena risba
Potnik je sprva zanikal potrebo po carinski deklaraciji in trdil, da je to zgolj kopija Picassove stvaritve. Ob tem je predložil tudi račun v višini 1500 evrov, kolikor naj bi plačal za risbo. Na dnu kovčka so nato našli drugo potrdilo, iz katerega je razvidno, da je to Picassova risba, ki jo je potnik kupil v umetniški galeriji v Zürichu za dobrih 460 tisoč evrov.

Glede na to, da Švica ni vključena v necarinsko območje Evropske unije, je treba prijaviti umetnine, katerih vrednost presega 150 tisoč evrov. Ker potnik risbe ni prijavil carini, je obtožen tihotapstva.

Cena, prilagojena tržni ceni
Preliminarna analiza, ki jo je v družbi carinikov opravil direktor Muzeja sodobne umetnosti Ibiza, je potrdila, da je "delo izvirno in da je cena, ki jo je galerija zaračunala, prilagojena tržni ceni," piše v poročilu. Kot še poroča Art News, bodo poznavalci Picassovega opusa opravili obsežnejšo analizo risbe. Umetnina je trenutno na sodišču na Ibizi, ki bo nadzorovalo nadaljnjo preiskavo.

Eno najpomembnejših imen v svetu umetnosti
V Malagi v Španiji leta 1881 rojeni Pablo Picasso velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Študiral je v Barceloni in Madridu. Od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Po drugi svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim začel posvečati keramiki ter nato tam vsako leto pripravljal razstave. Umrl je leta 1973 v Mouginsu v Franciji.

Pablo Picasso je eden najslavnejših likovnih umetnikov 20. stoletja, njegov ustvarjalni opus pa obsega več kot 15.000 del. Fotografija Picassa pri obedu je nastala leta 1957 v Cannesu. Foto: Museu Picasso de Barcelona/David Douglas Duncan
Pablo Picasso je eden najslavnejših likovnih umetnikov 20. stoletja, njegov ustvarjalni opus pa obsega več kot 15.000 del. Fotografija Picassa pri obedu je nastala leta 1957 v Cannesu. Foto: Museu Picasso de Barcelona/David Douglas Duncan

Prehajanje med različnimi slogi in tehnikami
V svojem izjemno plodovitem ustvarjalnem življenju je prešel več faz. Realističnemu obdobju (1895–1901), v katerem je uporabljal močne barve, je sledilo modro obdobje s slikama La vie in Stari kitarist. Rožnato obdobje (1904–1906) zaznamujeta sliki La toilette in portret Gertrude Stein. V obdobju kubizma (1906–1925) so nastale slike, kot so Avignonske gospodične, Sedeči akt, Aficionado in Harlekin ter kolaži. Sledilo je obdobje neoklasicizma z elementi nadrealizma (1925–1945), v katerem je nastala slika Ples, nato pa čas intenzivnega ukvarjanja z grafiko, kiparstvom in keramiko. V tem obdobju je ustvaril tudi risbo Trois Personnages.