Trenutno najboljši trije skakalci na svetu. Foto: EPA
Trenutno najboljši trije skakalci na svetu. Foto: EPA

"Vsak ima zelo različno tehniko, a vsak jo ima zelo lepo izpiljeno s pravo opremo. Res so izstopali. Še Anže bi moral na eni tekmi zmagati, a je bil dvakrat drugi in enkrat tretji, kar je tudi odlično," je razplet prestižnega tekmovanja štirih skakalnic opisal glavni slovenski trener Robert Hrgota. Petič ima Slovenija skakalca med prvimi štirimi na turneji, prvič po sedmih letih, ko je zlatega orla osvojil Peter Prevc, ki je edini dvakrat seštevek končal na odru za zmagovalce.

Lanišek zadnje tri tekme na stopničkah

Sorodna novica Hrgota: Uvrstitev med tri na turneji predstavlja prestiž

Zdaj je dobil naslednika v Lanišku, ki letos skače izvrstno. Na 12 tekmah se je devetkrat zavihtel na stopničke, trikrat tudi na novoletni turneji, kjer je bil na koncu tretji. Boj za zlatega orla je izgubil v Oberstdorfu, kjer si je odločilno prednost priskakal končni zmagovalec Granerud. Domžalčan je bil izjemen na zadnji postaji v Bischofshofnu, toda na koncu je moral stisniti roko sijajnemu Norvežanu. "Noro. Res sem opravil dobre skoke, a je bil neverjeten. Čestitke. Zaslužil si je," je dejal Žaba.

Po dveh letih so si tekme novoletne turneje znova lahko ogledali gledalci, ki so pričarali odlično vzdušje. V Oberstdorfu in Garmischu se jih je, čeprav Nemcev ni bilo v ospredju, zbralo po več kot 20.000. Tudi v Avstriji je bila kulisa izvrstna, pa se prav tako njihovi ljubljenci niso borili za zlatega orla, a so vseeno lahko ljubitelji skakanja na smučeh spremljali izvrstne tekme. Predvsem v Bischofshofnu je bil pravi festival skokov, ko je žirija dopustila lepe daljave, izstopali pa so znova Norvežan, Poljak in Slovenec.

Granerud prekinil norveško sušo

Hrgota zelo zadovoljen po novoletni turneji

Na 12 tekmah zime so se na najvišjo stopničko zavihteli štirje skakalci, pa še to si je Stefan Kraft zmago razdelil z Granerudom. Norvežan je bil najboljši štirikrat, Kubacki, ki nosi rumeno majico, petkrat, Lanišek pa trikrat. Po boju za zlatega orla se zdaj nadaljuje obračun, ki ob koncu sezone prinaša veliki kristalni globus. Trenutno najboljši slovenski orel je ob tem povedal: "Lepo je videti, da se tako borimo v skupnem seštevku in tudi zdaj na turneji. Upam, da bo tak boj tudi do konca. Zdi se mi, da res vlada neko dobro vzdušje med nami tremi. Granerud je bil res izjemen na turneji, kot sem že nekajkrat rekel, bomo pa videli, kako bo naprej …"

Zadnji skok Graneruda za potrditev zlatega orla

Granerud je bil pred dvema letoma že najboljši skakalec sezone, tisto zimo pa je tudi vodil po polovici turneje. Toda po slabših predstavah v avstrijskem delu je na koncu za 0,4 točke ostal celo brez odra za zmagovalce. Za las mu je tretje mesto izmaknil Kubacki, ki pa je tokrat zaostal 33 točk. Granerud je postal deveti iz domovine skakanja na smučeh z zmago na prestižnem tekmovanju, prekinil pa je 16-letno sušo, saj je bil zadnji skupni zmagovalec iz Norveške Anders Jacobsen leta 2007. "Za mano je res poseben dan. Vsa čustva so v zadnjem skoku prišla na plan. Hvaležen sem, da sem uresničil sanje osemletnega fantiča. Res sem srečen, da mi je uspelo," je po velikem uspehu dejal Granerud, ki je s 17 zmagami že najuspešnejši Norvežan v zgodovini svetovnega pokala.

Kubacki na vrtiljaku čustev

Za konec novoletne turneje trije Slovenci med deset

Poseben dan je tudi za Kubackim, ki je bil torej drugi. Poljak, ki je orla dobil pred tremi leti, v skupnem seštevku pa ima zdaj 108 točk naskoka pred Laniškom, je namreč prav na dan tekme drugič postal oče. Njegova družina bo vedno povezana z novoletno turnejo, saj se je prva hčerka pred tremi leti rodila pa na dan prve tekme v Oberstdorfu: "Zjutraj sem dobil klic, da gre žena v porodnišnico. Predtem sem upal, da bom lahko poleg. Ja, pravi vrtiljak čustev. Poskusil sem dati vse od sebe, kar ni bila lahka naloga. Skoki so bili seveda v drugem planu. Čutil sem, da nisem tako osredotočen kot sicer. Vesel sem, da sem z manjšimi napakami še vseeno prišel na stopničke. Rojstvo hčerke, tretje mesto na tekmi, drugo na turneji – popoln dan. Zdaj pa komaj čakam, da grem domov."