Mednarodni filmski festival v Berlinu je za letošnjo izvedbo, ki bo med 16. in 26. februarjem, od zvezne vlade dobil dodatna dva milijona evrov sredstev. Tako želijo zagotoviti, da bo tudi letošnji Berlinale popoln uspeh, kot se je v začetku tega meseca izrazila ministrica za kulturo Claudia Roth. Foto: EPA
Mednarodni filmski festival v Berlinu je za letošnjo izvedbo, ki bo med 16. in 26. februarjem, od zvezne vlade dobil dodatna dva milijona evrov sredstev. Tako želijo zagotoviti, da bo tudi letošnji Berlinale popoln uspeh, kot se je v začetku tega meseca izrazila ministrica za kulturo Claudia Roth. Foto: EPA
Sorodna novica Peter Cerovšek in Lukas Miheljak sprejeta v program Berlinale Talents

Kot so po predstavitvi filmov glavnega tekmovalnega programa pri Berlinalu zapisali v sporočilu za javnost, je letošnji izbor bolj kot kdaj koli prej odprt za vse filmske oblike. V njem so animirani in dokumentarni film, komedija, melodrama in drama. V njem so tako filmi, ki temeljijo na odličnih igralcih, kot filmi, v katerih nastopajo naturščiki.

Kot so še zapisali, se je 11 režiserjev, katerih filmi so se letos uvrstili v glavni tekmovalni program, v minulih izdajah že predstavilo na festivalu, od tega osem v glavnem tekmovalnem programu.

V glavnem tekmovalnem filmu so tako španski film 20.000 Species of Bees režiserke Estibaliz Urresola Solaguren, kitajski film The Shadowless Tower, ki ga je režiral Džang Lu, nemški film Bis ans Ende der Nacht v režiji Christopha Hochhäuslerja, kanadski film BlackBerry, katerega režijo podpisuje Matt Johnson, in francosko-italijansko-poljsko-belgijska koprodukcija Disco Boy, ki jo je režiral Giacomo Abbruzzese.

V igri za berlinske medvede so tudi francosko-švicarska koprodukcija The Plough, ki jo je režiral Philippe Garrel, film Ingeborg Bachmann – Reise in die Wüste, ki je koprodukcija Nemčije, Švice, Avstrije in Luksemburga, režijo pa podpisuje Margarethe von Trotta, nemški film Irgendwann werden wir uns alles erzählen režiserke Emily Atef, avstralski film Limbo, katerega režijo podpisuje Ivan Sen, in portugalsko-francoska koprodukcija Bad Living, ki jo je režiral Joao Canijo.

Berlinale 2023: tekmovalni spored

20,000 Species Of Bees (Španija), r. Estibaliz Urresola Solaguren

Afire (Nemčija), r. Christian Petzold

Bad Living (Portugalska/Francija), r. Joao Canijo

BlackBerry (Kanada), r. Matt Johnson

Disco Boy (Francija-Italija-Poljska-Belgija), r. Giacomo Abbruzzese

Ingeborg Bachmann – Journey Into The Desert (Nemčija-Švica-Avstrija-Luksemburg), r. Margarethe Von Trotta

Limbo (Avstralija), r. Ivan Sen

Manodrome (VB), r. John Trengove

Music (Nemčija-Francija-Srbija), r. Angela Schanelec

On The Adamant (Francija-Japonska), r. Nicolas Philibert

Past Lives (ZDA), r. Celine Song (Sundance premiere)

Someday We’ll Tell Each Other Everything (Nemčija), r. Emily Atef

Suzume (Japonska), r. Makoto Shinkai

Till The End Of The Night (Nemčija), r. Christoph Hochhäusler

The Plough (Francija-Švica), r. Philippe Garrel

The Shadowless Tower (Kitajska), r. Džang Lu

The Survival Of Kindness (Avstralija), r. Rolf de Heer

Totem (Mehika-Danska-Francija), r. Lila Avilés

Direktorica festivala Mariette Rissenbeek in umetniški vodja Carlo Chatrian na tiskovni konferenci pred 73. Berlinalom. Foto: EPA
Direktorica festivala Mariette Rissenbeek in umetniški vodja Carlo Chatrian na tiskovni konferenci pred 73. Berlinalom. Foto: EPA
Barvi letošnjega festivala bosta modra in rumena. Foto: EPA
Barvi letošnjega festivala bosta modra in rumena. Foto: EPA

Za nagrade so v tekmi še film Manodrome, ki je koprodukcija Združenega kraljestva in ZDA, režijo podpisuje John Trengove (v glavnih vlogah nastopita Jesse Eisenberg in Adrien Brody), koprodukcija Nemčije, Francije, Srbije z naslovom Music, ki jo je režirala Angela Schanelec, ameriški film Past Lives režiserke Celine Song, nemški film Roter Himmel režiserja Christiana Petzolda, francosko-japonska koprodukcija On the Adamant v režiji Nicolasa Philiberta, avstralski film The Survival of Kindness v režiji Rolfa de Heera, japonski animirani film Suzume, ki ga je režiral Makoto Shinkai (in je na Japonskem velika uspešnica) ter Totem, koprodukcija Mehike, Danske in Francije, režiserke Lile Aviles.

Na čelu mednarodne žirije, ki bo odločala o dobitniku zlatega in srebrnih medvedov, je letos ameriška igralka, scenaristka in režiserka Kristen Stewart.

Sean Penn med snemanjem dokumentarca novembra lani v okolici Luganska. Foto: AP
Sean Penn med snemanjem dokumentarca novembra lani v okolici Luganska. Foto: AP

Uvodni takt v tonu romantične komedije
Festival bo sicer odprla romantična komedija Rebecce Miller, Come to Me, v kateri nastopajo Peter Dinklage, Marisa Tomei, Joanna Kulig, Brian d’Arcy James in Anne Hathaway. Uvodni film tradicionalno ni del tekmovalnega programa.

Sean Penn, vojni dokumentarist
Sean Penn
bo v Berlinu gostoval s slavnostno projekcijo svojega filma Superpower, dokumentarca, ki ga je sorežiral z Aaronom Kaufmanom; v njem popisujeta spopad med ukrajinskim predsednikom Zelenskim in ruskim predsednikom Putinom. Mimogrede, uradni barvi letošnjega festivala bosta modra in rumena, barvi ukrajinske zastave. O uvrstitvi filma Superpower na festival je programski vodja dejal: "Verjetno je razlog za to odločitev vsaj delno tudi to, da bo festival potekal točno eno leto po začetku vojne v Ukrajini. Morda bo predvajanje tega filma v Berlinu pomenljivejše kot kje drugje, saj smo blizu Ukrajini, ker Ukrajinci živijo v Berlinu, in zaradi politične vrednosti filma. Zavedam se, da bo Superpower pritegnil veliko pozornosti – zdi se mi, da zelo lepo odpre vrata v izjemno kompleksen, podroben opis vsega, kar se je zgodilo in se še dogaja v Ukrajini."

Sorodna novica Zlati medved za Alcarràs, film o pridelovalcih breskev, ki se borijo za prihodnost

Častnega zlatega medveda za življenjsko delo bo letos prejel ameriški režiser, producent in scenarist Steven Spielberg.

Berlinale, ki ob filmskih festivalih v Cannesu in Benetkah velja za najpomembnejši filmski festival na svetu, bo letos potekal od 16. do 26. februarja.

Na lanskem Berlinalu je zlati medved za najboljši film festivala pripadel filmu Alcarras španske režiserke Carle Simon. Film bo od srede na ogled v ljubljanskem Kinodvoru, intervju z režiserko pa boste lahko v kratkem prebrali na MMC-ju.