Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Medical center Rogaška je uradni izvajalec preiskav z magnetno resonanco za moško in žensko rokometno reprezentanco v letu 2018.

Medical center Rogaška je bogatejši za s katero uporabnikom omogoča hiter in učinkovit pregled celega telesa, kot eden redkih zdravstvenih centrov pa opravlja tudi preventivne preglede dojk in prostate. Poleg teh njihovi radiologi brez čakalnih vrst opravljajo magnetnoresonančne preiskave posameznih delov telesa, kot so MR-preiskave trebuha, živčevja oz. možganov in hrbtenjače ter mišično-skeletnega sistema. MR-napravo bodo uporabniki lahko koristili pri celovitih menedžerskih pregledih, razveselili pa se je bodo tudi rekreativni in vrhunski športniki, ki želijo po poškodbah čim prej nadaljevati s športnimi aktivnostmi. Ta jim namreč omogoča takojšnjo in natančno diagnostično preiskavo, saj postopek traja okvirno le od 10 do 60 minut, odvisno od obsega preiskave. Gre za izjemno pomembno pridobitev, ki bo razveselila uporabnike v vsej Sloveniji, še posebej pa bo reševala probleme dolgih čakalnih vrst v Savinjski regiji ter na Štajerskem.

MR-preiskava celega telesa

Medical center Rogaška s svojimi vrhunskimi specialisti radiologi danes edini v Sloveniji omogoča MR-preiskavo celega telesa, in sicer na najboljšem MR-aparatu, ki je trenutno na trgu – Siemens Avanto Fit 1,5 T. Diagnostičen postopek traja okvirno 30-40 minut in je koristno, hitro in neinvazivno orodje za odkrivanje naključnih patoloških sprememb pri načeloma zdravih ljudeh. Z njim lahko pravočasno odkrivajo ledvične karcinome, malignome jeter, limfome ali kostne tumorje, pa tudi tumorje trebušne slinavke, jeter, nadledvičnih žlez ter obolenja ožilja - ateroskleroze. Za oceno in zdravljenje bolezni bo s timskim in multidisciplinarnim pristopom tudi pri razširjenih menedžerskih pregledih poskrbela ekipa specialistov z različnih področij medicine.

MR trebuha

Z MR-preiskavo trebuha (jeter, trebušne slinavke, ledvic, nadledvične žleze, vranice, prostate, žolčnega sistema, enterografijo) je mogoče z natančnostjo opredeliti vnetja, tumorje in vzroke za bolečine neznanega izvora, pa tudi bolezenska stanja v medenici ter ginekološka in urološka obolenja, kot so rak prostate, materničnega vratu, ciste jajčnikov ali bolezni maternice.

MR prostate

Ker je rak prostate najpogostejši rak pri moških in drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka, je pomembno vedeti, da se lahko bolezen, ki se najpogosteje razvije pri starejših moških, razširi v sosednje organe, kot so mehur, semenske vezikule, sečnico ali danko, v bezgavke ter po krvi v oddaljene organe - kosti, pljuča, jetra, pljučno mreno in nadledvične žleze. Preiskava prostate z magnetno resonanco se po že izvedeni UZ-vodeni biopsiji in potrditvi bolezni uporablja prvenstveno za oceno razširjenosti bolezni izven prostate, čedalje več preiskav pa izvajajo tudi pri pacientih z zvišanim markerjem PSA, kjer UZ-preiskava tumorja ni potrdila. Z MR-napravo je mogoče slediti in ocenjevati trenutno stanje bolezni do operativnega posega ali za odkrivanje ponovitve bolezni pri pacientih, ki jim je bila prostata že odstranjena.

MR dojk

S to preiskavo je mogoče že zgodnje odkrivanje povsem majhnih karcinomov ali njihovih začetnih oblik ter tumorjev, ki niso bili zaznani na predhodnih preiskavah (mamografija ali UZ dojk). Priporočajo ga ženskam z visokim družinskim tveganjem, pri dodatnih razjasnitvah ob odkrtiju novih sprememb, pred načrtovanimi operacijami raka dojk ter za pooperativno sledenje za izključevanje ponovitve bolezni. Z njo ocenjujejo tudi stanje vsadkov (implantatov) v dojkah.

Nevroradiološke MR-preiskave

MR je poleg računalniške tomografije (CT) najpomembnejša in najpogosteje uporabljena diagnostična metoda, ki omogoča trirazsežen prikaz delov telesa. MR uporablja slojno lastnost različnih tkiv za izvrsten prikaz mehkega tkiva, poleg anatomskega prikaza sestave telesa pa omogoča tudi vpogled v delovaje možganov, metabolične spremembe, mikrocirkulacijo in arhitekturo na celični ravni. CT-snemanje traja nekaj minut, MR-preiskava pa dlje, in sicer od 20 minut do ene ure, saj je pomembno, da pacient počiva.

MR mišično-skeletnega sistema

Več kot polovica ljudi trpi za kronično ali ponavljajočo se bolečino v mišicah in hrbtenici, mnogi že po 30. letu starosti, drugi spet z vnetnimi bolečinami in jutranjo okorelostjo. Z MR-preiskavo je zdaj mogoče hitro in natančno opredeliti morebitne bolezni, saj mišično-skeletna radiologija omogoča prikaz patologije kosti, sklepov in mehkih tkiv z različnimi diagnostičnimi preiskavami: ultrazvok, CT in magnetna resonanca (MR). Medical center Rogaška je eden redkih centrov, ki izvaja MR-artrografijo, preiskavo, ki omogoča natančen vpogled v ramenske sklepe, zapestja in kolke ter ponuja natančne ocene hrustančnih površin, pa tudi celotne hrbtenice in sklepov pri revmatskih boleznih, kjer so prizadeti hrbtenična vretenca in periferni sklepi, pogosta obolenja, ki se velikokrat prepozno odkrije. Pri teh preiskav sodeluje več specialistov: mišično-skletni radiolog, ortoped, nevrolog in fiziater.

MR za rekreativne in vrhunske športnike

S športom povezana mišična bolečina je pogost problem tako pri športnikih kot tistih, ki ne trenirajo. MR-preiskava bo hitro in natančno opredelila stopnjo poškodbe mišic, hematom, fascialno herniacijo, posledično fibrozo, maščobno infiltracijo ter poškodbo tetiv ali sklepov.

Za vas bodo v Medical centru Rogaška poskrbeli vrhunski radiologi in ostali specialisti z različnih diagnostičnih področij.

Naročanje:

moj-termin@rogaska-medical.com

T: 03 811 70 80.