Foto: Midasov dotik, Bernarda Felicijan s.p.
Foto: Midasov dotik, Bernarda Felicijan s.p.

Vedeževanje je za marsikoga postalo orodje za obvladovanje lastnega življenja. Vedeževalci nam pogledajo v mejnike in ključne točke v naši preteklosti, ki so krojili našo usodo. In vedeževalci vidijo v našo prihodnost – kaj nam bo naše življenje še prineslo, kdo bo imel pomembno vlogo v našem življenju, česa se moramo obvarovati, kako naj se v določeni situaciji odzivamo, kdaj je dobro sprejeti določene odločitve …

Zgodovina vedeževanja

Vedeževanje so poznali že v davni prazgodovini, ko je prevladovalo mnenje, da se lahko z opazovanjem raznih znamenj, predvsem vremenskih pojavov, da razbrati usodo. Znani preroki v davni preteklosti so bili Kitajci, ki so napovedovali prihodnost s segrevanjem in sežiganjem živalskih kosti in žel

vjih oklepov.

V stari Grčiji so se po nasvet pred pomembnimi dogodki zatekali v Apolonovo svetišče, imenovano Delfi. Tam je svečenica Pitija, pod vplivom opojnih plinov, videla vizije prihodnosti. Grški filozofi in znanstveniki pa so bili začetniki preučevanja in povezovanja človeške usode z zvezdami in planeti, čemur danes rečemo astrologija.

Vrste vedeževanja

V zgodovini so se razvile različne vrste vedeževanja in načini prerokovanja. Kdo ne pozna čarobnega in misterioznega vedeževanja iz steklene krogle? Še danes se ta vrsta vedeževanja in gledanja v skrivnostne prikazni iz preteklost in prihodnosti, ki jih lahko gledamo v ogromnih steklenih kroglah, pojavlja v mnogih fantazijskih filmih.

Dobro nam je poznano tudi vedeževanje z dlani. Oblika in dolžine črt na naši dlani naj bi nam povedala vse o naši usodi, o našem življenju, njegovi dolžini, razvejanosti, o ljubezni, otrocih, partnerjih … Pravijo, da je ta vrsta vedeževanja tista prava, saj ima vsak človek drugačne poteze na dlani, kot je tudi drugačno življenje in usoda vsakega izmed nas.

Zelo zanimivo je vedeževanje iz kavne usedline. Vzorci, ki jih riše usedlina popite črne kave, nam povedo zanimive zgodbe iz naše prihodnosti. Vsak del skodelice ima svojo simboliko in potrebno je kar nekaj znanja, da veš, kaj določen vzorec pomeni. Priznajte, da je lahko zelo prijetno, če s prijateljicami, potem ko spijete kavo, še malo »pošlogate«. Kar tako, malo za šalo in zabavo.

Astrologija je tehnika vedeževanja, ki temelji na horoskopu. S preučevanjem planetov, njihovih postavitev in medsebojnih vplivov v času našega rojstva ugotavljamo, kaj je zapisano v naši usodi in kakšni dogodki nas čakajo v prihodnosti.

Najbolj razširjena oblika vedeževanja pa je vedeževanje iz kart. Pri tem se uporabljajo različne vrste kart, od tarot kart, ciganskih kart, angelskih kart, nekateri pa vedežujejo tudi z uporabo povsem navadnih igralnih kart.

Vedeževalci

Tako kot so v zgodovini obstajali mnogi jasnovidci in preroki, med njimi najbolj znani Nostradamus, baba Vanga in še nekaj drugih, obstajajo tudi danes razni jasnovidci, preroki, vedeževalci. Obstajajo celo podjetja, ki se ukvarjajo z vedeževanjem. Ena izmed znanih slovenskih vedeževalk je tudi tako imenovana Sibila.

Vedeževalka Sibila

Sibila je žensko ime, ki so ga poznali že v stari Grčiji, še prej pa v antiki. Legenda pravi, da se je Sibila imenovala Apolonova svečenica, ki je zaslovela s prerokovanjem prihodnosti. Slovenska »Sibila« je prerokinja in tarotistka, ki se ukvarja s prerokovanjem in vedeževanjem že 30 let. Poleg vedeževanja izvaja tudi masaže, saj je izučena fizioterapevtka. Opravlja tudi čiščenje čaker, lahko kar po telefonu.

Njena osnova dejavnost pa je vedeževanje. Pri tem uporablja angelske karte, kjer preko sporočil angelov in nadangelov vidi v vašo prihodnost. Bistvo angelskega vedeževanja je v tem, da nadangeli, kot glasniki stvarnika s človeku lastnimi angeli varuhi, omogočajo razne čudeže, ozdravitve … Blizu angelskem vedeževanju je vedeževanje s pomočjo boginj, ki se izvaja z uporabo orakeljskih kart s 44 boginjami, ki nam dajejo odgovor na vprašanje, kam bo šlo naše življenje, kaj se bo v prihodnosti dogajalo z našimi financami, zdravjem, kariero ...

Najbolj priljubljeno pa je tarot vedeževanje. Znano je tudi kot vedeževanje s pomočjo keltskega križa in se izvaja s pomočjo tarot kart. Ta vrsta vedeževanja naj bi se uporabljala že več kot štiri stoletja. Vsaka tarot karta prikazuje svoj simbol, ki ima točno določen pomen in nam daje odgovore na vprašanja glede naše osebne duhovnosti, življenjskih simbolov, ki nas zaznamujejo, darovih, ki jih nosimo v sebi. Tarot vedeževanje nam daje odgovore na mnoga naša vprašanja glede tega, kako naj v določeni situaciji reagiramo, kdaj in kako naj se lotimo določenih življenjskih odločitev … Skratka, daje nam odgovore, kadar smo v negotovosti, se ne moremo odločiti ali tavamo v temi in ne najdemo poti iz svojih težav.

K vedeževalcu: da ali ne?

Mnenja o tem, ali verjeti vedeževalcu ali ne, so danes zelo različna. Nekateri obiščejo vedeževalca brez predsodkov, verjamejo v njegove »posebne« sposobnosti, drugi so bolj skeptični, tretjim pa je to navaden »lari fari«. A, kot pravijo, najbolj natančna prerokba doslej je tista, ki pravi: »Prihodnost zagotovo bo«. Pa če do nje pridemo sami ali pa s pomočjo vedeževalcev. Odločitev je vaša.