"Mobilni telefoni se dobro obnesejo predvsem za vzdrževanje odnosov na daljavo,..." Foto:
Psihoterapevtka in zdravnica Tina Bončina je med drugim komentirala podatke o tem, koliko časa preživimo s pametnimi telefoni in koliko časa jih dejansko vsak dan uporabljamo: "Izjemno visok odstotek zelo pogostih aktivnosti pregledovanja na pametnem telefonu kaže na kompulzivno rabo. Tu vidim priložnost za učenje odgovorne uporabe teh naprav." Foto: Jože Suhadolnik
Huawei P Smart: stilski pametni telefon za mlade
Najnovejša raziskava, ki jo je za Huawei opravil IPSOS, je pokazala, da ima kar 68 % Slovencev med spanjem telefon v svoji neposredni bližini.

Najnovejša raziskava, ki jo je za Huawei, drugega največjega proizvajalca mobilnih telefonov opravil IPSOS, je pokazala, da ima kar 68 % Slovencev med spanjem telefon v svoji neposredni bližini. Za dve tretjini vprašanih je telefon običajno zadnja stvar, ki jo vidijo pred spanjem, skoraj polovica vprašanih pa že zjutraj v postelji s pomočjo telefona preveri najnovejše novice in dogajanje.

Ko smo za mnenje povprašali psihoterapevtko Tino Bončina, dr. med., je povedala, da je številka niti ne preseneča, saj »mobilnike večina uporablja tudi kot budilko, kar gotovo dvigne odstotek uporabnikov, ki imajo telefon ponoči ob sebi. Ne smemo pozabiti, da pogosto nadomešča tudi knjigo.«

Uporabniki pametnih telefonov le-te uporabljajo v najrazličnejše namene. 90 % jih preko telefona preverja novice, 82 % družbena omrežja, kar 80 % pa jih uporablja za navigacijo. Več kot polovica pametni telefon izkoristi za opravljanje bančnih storitev, tretjina pa si s telefonom pomaga, kadar potrebujejo zabavo za svoje otroke. Na splošno je primarna funkcija pametnega telefona iskanje informacij, ki mu sledita zabava in – zanimivo – iskanje partnerja oziroma flirtanje s partnerjem

»Podatek navezanosti na mobilni telefon ne preseneča, saj pametni telefon združuje časopis, predvajalnik glasbe, fotoaparat in obdelovanje fotografij, pregledovalnik pošte, dostop do informacij na spletu, diktafon, beležko in planer, omogoča preganjanje dolgčasa z igricami, s pregledovanjem družbenih omrežij. Razumljivo, da ga toliko ljudi tudi vidi kot pomočnika in kot sredstvo povezovanja,« komentira Bončina.

Tako verjetno ne preseneča, da je v preteklem tednu preko svojega pametnega telefona flirtalo kar 34 % uporabnikov. Na telefonu sicer najpogosteje uporabljajo e-pošto (88 %) ter besedilna sporočila.

Ali nas pametni telefoni zbližujejo ali oddaljujejo?

Večina vprašanih pa se vendarle strinja, da je pristen odnos z ljubljenimi, če je ta le mogoč, vendarle pomembnejši. Mobilni telefoni se dobro obnesejo predvsem za vzdrževanje odnosov na daljavo, meni 82 odstotkov vprašanih.

Polovica uporabnikov se strinja, da se počutijo neprijetno, kadar dom zapustijo brez svojega pametnega telefona. Mobilni telefon pa tudi omogoča bolj pogosti stik z ljubljenimi. Več kot eno sporočilo partnerju dnevno pošlje skoraj polovica uporabnikov.

Dobra polovica uporabnikov priznava, da so bili pametni telefoni že povod za prepire, na primer zaradi prepogoste uporabe ali neprimernih situacij, v katerih je partner uporabljal telefon. Po drugi strani praktično enak delež pravi, da je prepir nastal zaradi nerabe telefona, torej zaradi zamujenih klicev, neodgovorjenih sporočil in podobno.

»To slednje je tema, ki jo bomo morali v bližnji prihodnosti še razdelati: kdaj in kje je potrebno biti dosegljiv, in kdaj in kje imamo pravico biti neodzivni. Potrebno bo dodatno razmisliti o telefonskem bontonu,« dodaja Bončina.

Kljub temu, da so pametni telefoni izjemno osebna stvar, pa na njih ne gledajo vsi enako. Kar 54 % uporabnikov ima namreč telefonsko številko partnerja v telefonskem imeniku shranjeno pod dejanskim imenom, le 23 % pa pod nadimkom. Četrtina vprašanih pravi, da v komunikaciji preko mobilnih telefonov uporabljajo izraz “ljubim te”, ti. emotikone za izkaz naklonjenosti uporablja petina imetnikov pametnih mobilnih naprav. Tovrstna sporočila anketiranci najpogosteje pošiljajo preko spletnih klepetalnikov ter besedilnih sporočil.

Oglas #AddictedToYou je sprožil številne dileme glede zasvojenosti s telefoni.

Prišel je Huawei P Smart: stilski pametni telefon za mlade

Najnovejši izdelek, ki ga že lahko dobite pri nas nosi ime P Smart. Ima naložen najnovejši operacijski sistem z vmesnikom EMUI 8.0. Njegova glavna značilnost pa je, da je oblikovanje zasnovano okoli FullView zaslona. Z ekskluzivnim Face Beauty algoritmom, zajemom fotografij z gestami in drugimi funkcijami pa je ta stilska serija kot naročena za mlade.