Oglasno sporočilo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 11 glasov Ocenite to novico!

Dodaj v

Zakaj prihaja pri novih oknih do težav s kondenzacijo?

2. november 2012 ob 11:45
MMC RTV SLO

Kakovostna sodobna okna imajo v primerjavi s starejšimi okni veliko boljše tesnjenje in toplotno izolativnost, kar med drugim preprečuje tudi samodejno, nekontrolirano izmenjavo zraka in vlage skozi špranje.

Zato se ob zamenjavi starega stavbnega pohištva z novim v prostoru poveča koncentracija vlage in posledično lahko pride do pojava površinske kondenzacije na steklih in okenskih profilih ali celo do težav s plesnijo na stenah. Pojav kondenza lahko torej preprečimo s pravilnim zračenjem, s pravilno rešenimi toplotnimi mostovi in z ustrezno temperaturo v prostoru.

Dobro tesnjenje oken poleg preprečevanja toplotnih izgub preprečuje tudi samodejno izmenjavo zraka in vlage skozi špranje, kar je bilo pri starih netesnih oknih mogoče. Posledica tesnosti sodobnih oken je tako poleg odlične toplotne in zvočne učinkovitosti tudi precej spremenjena klima v bivalnih prostorih, saj se koncentracije škodljivih plinov, vlage in CO2, ki ga izločamo pri dihanju, ne morejo več samodejno izenačevati z zunanjimi, nižjimi koncentracijami. Ob zamenjavi starega stavbnega pohištva z novim se tako pogosto pojavijo težave s slabim zrakom in odvečno vlago v prostorih, kar se kaže kot težave s površinsko kondenzacijo oz. rosenjem na steklih in okenskih profilih ali celo povzroči pojav stenske plesni. S pravilnim zračenjem, s pravilno rešenimi toplotnimi mostovi in z ustrezno temperaturo v prostoru se lahko naštetim težavam izognemo in si zagotovimo kakovostne in zdrave bivalne pogoje.

Pri starem stavbnem pohištvu je bila tesnost slaba, vendar je bilo prezračevanje naravno, čeprav je pri tem prihajalo do precejšnjih toplotnih izgub, danes pa moramo za ustrezno prezračevanje poskrbeti sami.

Kako nastane kondenz?
Vsebnost pare v zraku je odvisna od temperature zraka in sicer sprejme topel zrak bistveno več vlage kot hladen zrak. Ko pride torej do ohladitve zraka se pojavi težava odvečne vlage v zraku. Tako se v hladnih dneh, ko se združita visoka vlažnost v zraku in nizka zunanja temperatura del te odvečne vlage izloči v obliki kapljic oz. kondenza na steklih in okenskih profilih. Kadar to odvečno vlago absorbirajo tudi stene, se na tem mestu pojavijo tudi težave s stensko plesnijo. Upoštevati pa je seveda treba, da nastaja med našim bivanjem v prostoru vlaga tudi zaradi drugih dejavnosti - ob kuhanju, likanju, sušenju perila… pa tudi sam človek izloči med spanjem do liter vode. Štiri člansko gospodinjstvo naj bi tako dnevno proizvedlo približno 10 litrov vode v obliki vodne pare.

Kako preprečimo rosenje stekel oziroma kondenzacijo na steklih?
Zagotavljanje ustrezne temperature in redne ter nadzorovane izmenjave zraka v prostoru, tudi ko so okna zaprta, je bistvenega pomena, če želimo preprečiti pojav rosenja ali kondenzacije in si ob tem zagotoviti tudi zdrave in kakovostne bivalne pogoje. Zato je treba prostore ustrezno ogrevati in prezračevati. Slednje je predvsem zaradi sodobnega življenjskega ritma skoraj nemogoče redno izvajati, zato priporočamo, da ob zamenjavi oken razmislite tudi o prezračevalnem sistemu MIKrovent, ki zagotavlja nadzorovano prezračevanje prostorov pri zaprtih oknih brez nepotrebnih toplotnih izgub. Kondenzacijo lahko preprečimo tudi z namestitvijo zunanjih senčil, ki preprečijo preveliko ohlajanje steklenih površin okna. V kolikor pa imate na vaših oknih nameščene notranje žaluzije le te redno dvigujte in odpirajte, a jih nikdar ne spuščajte povsem do konca. Kondenzacija vodne pare pa se lahko pojavi tudi na mestih toplotnih mostov (mesta v zunanjem ovoju stavbe, kjer je prehod toplote iz notranjega ogrevanega okolja v zunanje okolje močno povečan), v tem primeru je potrebna energetska sanacija zunanjega ovoja stavbe oz. vgrajenega stavbnega pohištva.

Najbolj ugodni bivalni pogoji v prostoru so pri temperaturi med 18 in 22˚C in relativni vlagi med 35 in 60 %. Previsoka relativna vlaga je neprijetna in lahko povzroči kondenzacijo vodne pare na hladnih površinah zidov in stekla. Nizka relativna vlaga v prostoru pa pospešuje nastanek lebdečega prahu v zraku, kar poveča sušenje sluznice in daje občutek suhega zraka.

Več informacij o pravilnem zračenju preberite na http://www.mik-ce.si/okna/prezracevanje/

MIK, d.o.o.

Prijavi napako
Kazalo