Poplave zaradi Gradaščice. Foto: BoBo
Poplave zaradi Gradaščice. Foto: BoBo

Direktor Direkcije RS za vode in generalni direktor družbe Hidrotehnik sta namreč podpisala pogodbo o izvedbi del na območju Mestne občine Ljubljana v okviru projekta Protipoplavna ureditev porečja Gradaščice.

Vrednost pogodbe z DDV-jem je nekaj več kot 21,2 milijona evrov. Namen celotnega projekta je zmanjšanje poplavne ogroženosti na območjih jugozahodnega dela Ljubljane, ki so jih v zadnjem desetletju dvakrat prizadele obsežne poplave, in naselij v občini Dobrova - Polhov Gradec.

Projekt je deljen na več etap ‒ etapo 1A na območju Mestne občine Ljubljana, etapo 1B na območju občine Dobrova - Polhov Gradec in etapo 2, ki jo predstavljata gradnja suhega zadrževalnika Razori ter ureditev Gradaščice, Horjulke in Ostrožnika.

Cilj etape 1A, ki jo zajema danes podpisana pogodba, je protipoplavna ureditev Gradaščice in v nadaljevanju Malega grabna do izliva v Ljubljanico, izgradnja razbremenilnika in izvedba vseh spremljajočih in krajinsko-arhitekturnih ureditev ter okoljevarstvenih ukrepov.

Nekaj več kot 21,2 milijona evrov (z DDV-jem) vredna dela sofinancirata država in EU iz Kohezijskega sklada. Evropsko sofinanciranje je 85-odstotno, so pojasnili na direkciji za vode.

Na javnem naročilu je bilo kot najugodnejši ponudnik izbrano gradbeno podjetje Hidrotehnik v skupnem nastopu s partnerjema CVP in VGP Drava. Izvajalci bodo uvedeni v delo še ta mesec, gradnja etape 1A pa bo po napovedih potekala po odsekih do avgusta 2023.

V okviru etape 1A so sicer delna gradbena dovoljenja še vedno v pridobivanju, prav tako manjka še osem odstotkov potrebnih zemljišč, v okviru etape 1B pa sta dve od treh gradbenih dovoljenj že pridobljeni, zadnje pa je še v pridobivanju. V sklopu etape 1B dela že potekajo, tako da je tik pred zaključkom gradnja načrtovanih ureditev v Dolenji vasi. V nadaljevanju se bo začelo izvajanje ureditev na območju Šujice.

V okviru etape 2, torej gradnje suhega zadrževalnika Razori, glede katere je bilo kar nekaj nasprotovanja lokalnega prebivalstva, se medtem izvajajo priprave. V teku sta priprava izvedbe naročila za parcelacijo po državnem prostorskem načrtu in izbor izvajalca za projektiranje in gradnjo.

Celoten projekt ureditve porečja Gradaščice, ki obsega tudi dela v občini Dobrova - Polhov Gradec ter zgraditev suhega zadrževalnika, je sicer vreden več kot 67 milijonov evrov, je za Radio Slovenija poročala Živa Trček.