Equinor je norveška državna energetska družba, ki ima v Severnem morju že številne naftne ploščadi. Foto: Reuters
Equinor je norveška državna energetska družba, ki ima v Severnem morju že številne naftne ploščadi. Foto: Reuters

Pravice za izkoriščanje naftnega in plinskega polja Rosebank v Severnem morju okoli 128 kilometrov severozahodno od Shetlandskih otokov sta dobili naftni družbi Equinor in Ithaca Energy. Kot poroča portal DW, naj bi se izkoriščanje začelo leta 2026 in bi lahko v življenjski dobi polja naneslo 300 milijonov sodčkov nafte.

Britanska vlada zatrjuje, da je izkoriščanje novih naftnih in plinskih polj nujno potrebno za zagotovitev energetske varnosti države in stabilnosti cen energentov, še posebej v času ruske vojne v Ukrajini.

Po besedah britanske ministrice za energijo Claire Coutinho bodo ti ukrepi pomagali krepiti gospodarstvo in premostiti prehod k cenejši ter čistejši energiji.

Do odobritve izkoriščanja nafte in plina v Severnem morju prihaja po napovedi britanskega premierja Rishija Sunaka, da bodo omilili nekatere podnebne cilje. Sunak je prejšnji teden med ukrepi, ki bi zmanjšali izpuste toplogrednih plinov, napovedal, da bodo zamaknili postopno opuščanje vozil z motorjem z notranjim zgorevanjem in plinskih kotlov.

Kljub temu britanska vlada zatrjuje, da je še vedno na dobri poti, da do leta 2050 doseže ničelne izpuste ogljikovega dioksida, saj bo novi projekt povzročil "bistveno manj izpustov kot prejšnji razvoj".

"Moralno nespodobno"

S tem se ne strinjajo okoljevarstveniki in politiki iz zelenih strank, ki odločno nasprotujejo novim ukrepom, saj to pomeni, da Velika Britanija ne bo dosegla podnebnih ciljev.

"To je moralno nespodobno," je prek družbenih omrežij sporočila poslanka stranke Zelenih Caroline Lucas. "To ne bo izboljšalo energetske varnosti ali znižalo računov, ampak bo razblinilo naše podnebne zaveze."

Avgusta je 50 politikov iz obeh domov britanskega parlamenta in predstavnikov vseh večjih strank pisalo vladi, naj blokira odobritev, saj bi to lahko proizvedlo 200 milijonov ton ogljikovega dioksida.

Več podnebnih znanstvenikov nasprotuje preobratu konservativne vlade glede podnebne politike, ki ga vidijo kot poskus pridobivanja volivcev pred volitvami leta 2024.