Po zadnjem štetju čreda v Velikem kanjonu šteje 216 bizonov. Foto: AP
Po zadnjem štetju čreda v Velikem kanjonu šteje 216 bizonov. Foto: AP

Park je lani organiziral sporen natečaj, prek katerega so izbrali prostovoljce, ki bi izvedli odstrel. Ker se je na natečaj prijavilo več kot 45.000 ljudi, se je izbiranje spremenilo v tekmovanje med prostovoljci, ki so morali prikazati različne veščine.

Ker je lov v ameriških parkih uradno prepovedan, so se morali izogniti tej besedi in so namesto nje uporabili izraz "postopki za zmanjšanje populacije".

Na natečaju je bilo na koncu izbranih deset prostovoljcev, ki naj bi imeli za nalogo odstrel 12 bizonov, od katerih so jih na koncu ubili štiri.

Za odstrel se je uprava parka odločila, ker se je populacija bizonov pretirano namnožila na več kot 500 posameznikov, medtem ko naj bi bilo dovolj prostora le za 200 bizonov.

Prevelika populacija bizonov je na travnikih v severnih predelih parka po besedah oskrbnikov ogrožala tamkajšnja arheološka najdišča, prispevala k eroziji zemlje in onesnaževanju vode. Brez naravnih sovražnikov se lahko bizoni hitro namnožijo in predstavljajo prevelik pritisk na okolje.

Ameriški nacionalni sesalec

Prostovoljci so uporabljali zvoke streljanja in se približevali bizonom, da bi jih pregnali v bližnje gozdove, kjer bi jih lahko zakonito ulovili, saj so v parku zaščiteni, vendar taktika ni prinesla uspeha. Bizoni so se namreč le nekoliko premaknili od mesta, kjer so prostovoljci zganjali hrup, nato pa so se večinoma že naslednji dan vrnili.

Nove raziskave so pokazale, da je število bizonov v čredi blizu ciljnemu številu 200 živali. Park zdaj sodeluje z drugimi agencijami in skupinami pri dolgoročnem načrtu za upravljanje bizonov, ki je bil leta 2016 razglašen za ameriškega nacionalnega sesalca in upodobljen na logotipu Službe narodnih parkov.

Okoljevarstveniki so ob lanskem natečaju za odstrel v Velikem kanjonu opozarjali, da bi takšen poziv k lovu lahko postavil temelje za nevaren precedens.

Bizoni so se v 19. stoletju zaradi pretiranega lova znašli na robu izumrtja, saj jih je bilo konec stoletja v Severni Ameriki le še okoli 400.

V narodnem parku Yellowstone živi okoli 5500 bizonov in tudi tam pripravljajo načrt za zmanjšanje črede. Foto: Reuters
V narodnem parku Yellowstone živi okoli 5500 bizonov in tudi tam pripravljajo načrt za zmanjšanje črede. Foto: Reuters