Požari v Kareliji na območju blizu Finske. Foto: AP
Požari v Kareliji na območju blizu Finske. Foto: AP

Požari so se v Rusiji razplamteli v vročinskem valu in uničili več kot 1,5 milijona hektarjev v Jakutiji, najbolj prizadeti pokrajini. Prizadeli so več kot sto naselij in mesto Jakutsk v Sibiriji. Pred dnevi so oblasti prebivalcem svetovale, naj zaradi gostega dima ostanejo v zaprtih prostorih in ne odpirajo oken.

Sorodna novica Zaradi požarov na zahodu ZDA slabši zrak v New Yorku

Oblaki dima so se razširili tudi do več kot 1700 kilometrov oddaljenega otoka Sahalin na vzhodu države, poroča Siberian Times.

Dimne meglice zaradi požarov opažajo tudi na Aljaski. Aljaški meteorologi menijo, da dim tako kot lani prihaja v smeri tokov Tihega oceana.

Medtem ko se je del dima pomešal v nižje sloje ozračja, večina pa ostaja precej višje in ne vpliva pretirano na kakovost zraka. Namesto tega sončni svetlobi doda oranžni odtenek, saj delci dima odbijajo sončno svetlobo, so pojasnili vremenoslovci za alaskapublic.org.

Gozdni požari so v začetku julija prizadeli tudi Aljasko. V mestu Palmer so konca tedna medtem izmerili temperaturni rekord 28,3 stopinje Celzije.

Strokovnjaki opozarjajo, da se sezona gozdnih požarov podaljšuje. Zaradi podnebnih sprememb se prav tako pojavljajo vse pogosteje in postajajo bolj intenzivni.