Na Jakličevem posestvu stojijo na črno zgrajeni stanovanjski, gospodarski in armiranobetonski objekt na jugovzhodni strani gospodarskega poslopja (prvi s tlorisno velikostjo 14,9 x 9,9 metra, drugi 15,5 x 9,9 metra, tretji pa 9,9 x 9,3 metra), tri betonske škarpe (dolge 78, 28 in 24 metrov) na južni strani objekta in zunanji bazen (velik 4,6 x 9,5 metra) z objektom za bazensko črpalko. Foto: MMC RTV SLO
Na Jakličevem posestvu stojijo na črno zgrajeni stanovanjski, gospodarski in armiranobetonski objekt na jugovzhodni strani gospodarskega poslopja (prvi s tlorisno velikostjo 14,9 x 9,9 metra, drugi 15,5 x 9,9 metra, tretji pa 9,9 x 9,3 metra), tri betonske škarpe (dolge 78, 28 in 24 metrov) na južni strani objekta in zunanji bazen (velik 4,6 x 9,5 metra) z objektom za bazensko črpalko. Foto: MMC RTV SLO
Marko Jaklič
Marko Jaklič od inšpekcije pričakuje, da bo njegovo kmetijo obravnavala enakopravno in da ne bo popustila pod medijskimi pritiski. Foto: MMC RTV SLO

Jaklič mora nezakonito zgrajene objekte odstraniti v 45 dneh od vročitve sklepa o dovoljenju izvršbe za rušitev objekta. Ker je sklep prevzel 17. oktobra, mu bo rok potekel 1. decembra, je Janez Petkovšek poročal za Delo.

Jaklič ni hotel prevzeti sklepa
Gradbena inšpektorica Tanja Varljen je sklep napisala že 15. septembra letos. A Jaklič ga ni hotel prevzeti. Da bi pridobil nekaj časa, je svojemu odvetniku preklical pooblastilo za zastopanje. Tako je odvetnik inšpektorici poslal dopis, da zavrača prevzem sklepa.

Varljenova ga je dobila 22. septembra, a namesto da bi ga s priporočenim pismom takoj poslala na Jakličev domači naslov, je to storila šele 28. septembra. Tako je imel še dodatnih šest dni časa. K temu lahko dodamo še nekaj dni za dostavo priporočene pošiljke in to, da ima prejemnik 15 dni časa, da jo prevzame (kar je Jaklič tudi izkoristil). Tako je rok, v katerem mora črnograditelj odstraniti nezakonito zgrajene objekte, začel teči 17. oktobra.

Inšpekcijski zavezanec se lahko v 15 dneh od vročitve pritoži na ministrstvo za okolje in prostor, a to ne zadrži izvedbe izvršbe. Če Jaklič sklepa inšpektorice ne bo upošteval, bi takoj po 1. decembru moral slediti njen ogled na terenu.

V nekaj dneh po njem bi morala napisati ugotovitveni sklep in črnograditelja obvestiti o datumu prisilne izvršbe, ki jo opravi pooblaščeni izvajalec. Kdaj bodo izvedli prisilno izvršbo, pa je težko napovedati.

Na občini sprejemajo nov prostorski načrt
Stroški morebitnega rušenja in odvoza objektov na gorski kmetiji bi bili lahko ogromni in lahko se zgodi, da bo inšpektoratu zmanjkalo denarja za plačilo najetih izvajalcev. Poleg tega bi lahko na preložitev izvršbe na pomlad vplival tudi sneg, pozneje pa npr. poplava v dolini.

Ni pa še izključeno, da bodo na inšpektoratu z izvršbo odlašali zaradi nedokončanega postopka na upravnem sodišču ali možnosti, da občina Dobrova - Polhov Gradec sprejme nov občinski prostorski načrt, ki bi bil lahko temelj za legalizacijo črnih gradenj oziroma poznejšo pridobitev gradbenih dovoljenj zanje.

Polhograjski župan Franc Stenikar je namreč že večkrat javno povedal, da namerava državi kmalu poslati v potrditev nov občinski prostorski načrt, ki naj bi bil temelj za legalizacijo 300 črnih gradenj v tej občini. Pričakuje, da ga bodo lahko na seji občinskega sveta potrdili čez približno pol leta.

Jaklič: Pri vzdrževalnih delih se je del domačije porušil
"Če ima hiša hišno številko, zagotovo ni črna gradnja. Ker je bila domačija v slabem stanju, sem začel izvajati vzdrževalna dela, za katera gradbeno dovoljenje ni potrebno. Pri njih se je del porušil, zato sem moral tisti del zgraditi na novo," je pojasnil Marko Jaklič.

"Hitenje inšpektorice Tanje Varljen ocenjujem kot pritisk name, saj je vloga za izdajo gradbenega dovoljenja že vložena (pozabil pa je, da jo je upravna enota konec septembra že zavrnila, op. a.), s čimer je inšpektorica seznanjena. Edini vzrok, da se je postopek izdaje zavlekel, je bila napaka v katastru. Pot je bila namreč vrisana skozi staro hišo. V naravi pa poteka ta pot 30 metrov od hiše, po moji zemlji, a je bilo kljub temu treba v katastru vse skupaj uskladiti z dejanskim stanjem, kar je zdaj opravljeno," je zatrdil.

Poudaril je, da se čudi takšni pozornosti, saj ima inšpektorat za okolje v občini Dobrova - Polhov Gradec še veliko dela, preden bo na vrsto prišla njegova kmetija. "V njej namreč stoji več kot 100 črnih gradenj, od katerih je bilo veliko zgrajenih sredi kmetijskih zemljišč, in ne tako kot v mojem primeru, ko gre za obnovo 150 let stare kmetije. Poleg tega je bilo izdanih nekaj deset sklepov o dovolitvi izvršbe o rušenju, pa hiše niso zrušili še nikomur. Najstarejši je star že skoraj 30 let," je povedal.

"V čigavem interesu je medijski linč, ki ga doživljam?"
Pojasnil je, da je iz navedenih razlogov vložil upravni spor in pričakuje, da bo gradbeno dovoljenje izdano v kratkem. Od inšpekcije pričakuje, da bo njegovo kmetijo obravnavala enakopravno in da ne bo popustila pod medijskimi pritiski.

"Zato se bom proti nesmiselnim odločitvam državnih organov v svojem primeru boril z vsemi sredstvi. Na koncu se lahko le vprašam, koga tako zelo moti moja kmetija, stara 150 let, kjer je najbližji sosed oddaljen dva kilometra. Ta bi se sama od sebe v celoti porušila, če je ne bi obnovil. V čigavem interesu je medijski linč, ki ga doživljam v zvezi z njo? Racionalen odgovor je gotovo povezan z mojim vodenjem Lekarne Ljubljana," je prepričan Jaklič.