Ponekod po državi se sneg oprijemlje cestišča. Foto: MMC RTV SLO
Ponekod po državi se sneg oprijemlje cestišča. Foto: MMC RTV SLO
Sorodna novica Pozor! Na različnih cestnih odsekih se pojavljajo snežno-ledene ploskve.

V smeri Kopra je prišlo do več prometnih nesreč. V eni so bili udeleženi vozniki treh osebnih vozil in kombi, do nje pa je prišlo zaradi neprilagojene hitrosti voznikov vseh treh osebnih vozil. K sreči je nastala zgolj materialna škoda, policisti pa so voznikom osebnih vozil izdali plačilne naloge.

V drugi prometni nesreči, prav tako v smeri Kopra, je voznica osebnega vozila zaradi neprilagojene hitrosti trčila v odbojno ograjo, policisti so ji izdali plačilni nalog.

Policisti so na tem odseku zaznali še eno prometno nesrečo dveh osebnih vozil, v kateri pa je nastala zgolj manjša materialna škoda in so odstopili od ogleda.

Pred nesrečami je na odseku padal leden dež, zaradi česar je cesta mokra in spolzka. Na PU Ljubljana zato vse udeležence v prometu pozivajo, naj prilagodijo hitrost vožnje in upoštevajo varnostno razdaljo. Na mestu nesreče ali ob zastojih naj ustvarijo reševalni pas ter upoštevajo navodila policistov in upravljavca ceste.

Na širšem območju Šentjurja in relaciji Šentjur–Dobje je že dopoldne več voznikov poročalo o spolzkem cestišču, tri vozila so zapeljala z vozišča, so sporočili s Policijske uprave Celje, kjer voznike opozarjajo, naj vožnjo prilagodijo razmeram. Udeleženci prometnih nesreč v vozilih, ki so zapeljala z vozišča, se pri tem niso poškodovali.

Na Gorenjskem so številne zdrse in ustavitve vozil zaradi zimskih razmer obravnavali v ponedeljek. Čeprav so razmere na cestah danes že boljše kot v ponedeljek ob pošiljki snežnih padavin, pa je vožnja še vedno bistveno težja kot v suhih razmerah, so opozorili na Policijski upravi Kranj.

"Vozna površina je spolzka, ponekod lahko tudi poledenela, kar od voznikov zahteva previdnejšo vožnjo, večjo zbranost in večjo varnostno razdaljo," so navedli. Hkrati pozivajo voznike, naj vozila očistijo snega in ledu, ker lahko oboje med vožnjo pade z avtomobila in ogroža druge udeležence v prometu ter povzroča gmotno škodo.

Ponekod so trenutno problematični tudi pločniki, opozarjajo policisti, ki pešce in voznike pozivajo k previdnosti in strpnosti.

Pretežno oblačno z občasnimi padavinami

Vremenoslovci sicer za danes napovedujejo pretežno oblačno vreme z občasnimi padavinami, deloma plohami, ki jih bo najmanj na vzhodu države. Po nižinah bo večinoma deževalo, ob močnejših padavinah pa lahko tudi sneži. Predvsem v severovzhodnih krajih in na zahodu bo pihal jugozahodni veter, piše na spletni strani agencije za okolje.

Temperature bodo v alpskih dolinah okoli nič, drugje od ena do devet, ob morju do enajst stopinj Celzija. V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem zjutraj in zgodaj dopoldne bodo mogoče občasne krajevne padavine, deloma plohe, ki bodo lahko tudi snežne. Popoldne se bo oblačnost trgala.