Delovna noč. Foto: TV Slovenija/Nejc Furlan
Delovna noč. Foto: TV Slovenija/Nejc Furlan

Ste vremenske nevšečnosti ali lepote ujeli v objektiv? Vabljeni, da posnetke delite z nami (in javnostjo) prek mmc-notranja@rtvslo.si

Sneženje je zajelo večino države. Največ snega – do 30 centimetrov – je zapadlo v pasu od Gorenjske proti Notranjski. V osrednjem delu države je zapadlo od 10 do 20 centimetrov snega, najmanj, od okoli pet do deset centimetrov pa na vzhodu. Agencije za okolje je napovedala sneženje tudi v noči na četrtek okrepilo. Po nižinah Primorske bo deževalo.

Do jutra bodo padavine oslabele in zjutraj v zahodni polovici Slovenije že ponehale. Na Primorskem bo še pihala zmerna burja, ki bo gradila snežne zamete. Jutranje temperature bodo od -4 do 0, na Goriškem in ob morju okoli štiri stopinje Celzija.

Sneg pa ne bo dolgo zdržal, odjuga je napovedana za konec tedna.

Se bo pa do takrat treba spopadati še z marsikaterimi težavami. Arso opozarja predvsem na nevarnost poledice in žleda. Opozorilo velja za sredo zvečer in v noči na četrtek, zajema pa območje na prehodu med Primorsko in Notranjsko. Opozorilo za poledico velja tudi za Pomurje.

Sneg je na ceste pognal posipne plužne skupine. Prometnoinformacijski center zato voznike poziva, naj se na pot odpravijo samo, če je res nujno; prej kot običajno in samo z ustrezno zimsko opremo.

Do četrtka lahko zapade še več snega

Veliko težav na primorki, zaprt del gorenjske avtoceste

Sneg povzroča veliko težav v prometu.

Izločanja tovornih vozil nad sedem ton in pol potekajo na dolenjski avtocesti na Dobu ter pred počivališčem Podsmreka proti Ljubljani, na vipavski hitri cesti pred Vrtojbo proti Razdrtemu, na primorski avtocesti na počivališčih Ravne in Povir iz smeri Kopra in Sežane proti Ljubljani ter na primorski avtocesti pred Vrhniko proti Kopru.

Na hitri cesti med Ajdovščino in razcepom Nanos zaradi burje velja prepoved za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Mejni prehod Starod in Jelšane sta v obe smeri zaprta za ves tovorni promet. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta, na prelazih Ljubelj in Jezerski vrh pa so obvezne verige.

Na primorski avtocesti je zaprt uvoz Nanos iz smeri Vipave proti Kopru. Na cestah Žaga–Kobarid, Col–Ajdovščina, Idrija–Godovič in Col–Črni Vrh–Godovič velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike. Na cesti Unec–Bloška Polica–Babno Polje ter na mejnih prehodih Petrina, Babno Polje, Vinica in Metlika velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike zaradi razmer na hrvaški strani.

Obvezne verige so na mejnih prehodih Podplanina in Metlika na hrvaški strani.

Od 1. decembra veljajo nekatere spremembe prometne ureditve skozi predor Karavanke za izredne prevoze.

Popoldanske razmere na primorski avtocesti v smeri proti Ljubljani. Foto: BoBo/Valter Leban
Popoldanske razmere na primorski avtocesti v smeri proti Ljubljani. Foto: BoBo/Valter Leban

Kot opozarja Policijska uprava Kranj, obstaja možnost žleda in poledice. Policisti voznike opozarjajo na uporabo zimske opreme in na prilagajanje hitrosti vožnje ter povečanje varnostne razdalje. Kot dodajajo, take razmere niso primerne za vožnjo s kolesi.

V okolici Postojne. Foto: MMC RTV SLO
V okolici Postojne. Foto: MMC RTV SLO
Sorodna novica Foto: "Zamrznjeni" prizori Slovenije, vkovane v led in sneg

Na Notranjskem nevarnost žledenja

Poveljnik Regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je za Radio Slovenija opozoril na napovedi, da lahko ponekod zapade celo 45 cm snega, in na možnost žledu. "Malo bolj smo zaskrbljeni nad napovedjo, da smo lahko deležni tudi na področju Brkinov v poznih popoldanskih, večernih urah, tudi žledenja oziroma oblike žledu. To pa pri trenutnih sunkih burje in pa vetra lahko pomeni dodatne obremenitve pri mogočih intervencijah."

Notranjce možnost žledenja še posebej vznemirja, saj je spomin na vremensko katastrofo leta 2014 še kako živ.

Dars preventivne ukrepe začel izvajati že ponoči

Na Darsu so še dopoldne zatrjevali, da so dobro pripravljeni. V skladiščih imajo približno 14 tisoč ton soli, v pripravljenosti je tudi 190 vozil, opremljenih s posipalci in plugi. Kot je povedala vodja tehnične službe Jana Vrhovnik, so preventivne ukrepe začeli izvajati že ponoči s torka na sredo, zjutraj pa tudi s plugi in posipalniki.

Policisti voznike pozivajo k previdni vožnji. Foto: PU Novo mesto
Policisti voznike pozivajo k previdni vožnji. Foto: PU Novo mesto

"Za danes in v četrtek je napovedano zanimivo vremensko dogajanje v celotni Sloveniji, tako da so praktično vpoklicani vsi zaposleni, ki izvajajo operativno delo v zimski službi," je dodala Vrhovnikova. Kot je zagotovila, si prizadevajo zagotavljati varne in pretočne avtoceste, a obeta se splet zahtevnih vremenskih razmer. Na Primorskem bo dogajanje popestrila še močna burja, kar lahko pripelje do snežnih zametov.

"Na cesti bo treba biti še posebej previden in zato voznike prosimo, da se na pot odpravijo le, če je res nujno potrebno. Če že morajo na pot, pa naj gredo le z ustrezno zimsko opremo," je dejala predstavnica Darsa. Trenutni omejevalni ukrepi zaradi epidemije jim bodo nekoliko olajšali delo, saj bo manj avtomobilskega prometa, vendar po njenih besedah na avtocestah še vedno ostaja veliko tovornih vozil, ki vozijo praktično nemoteno. Zato lahko pride tudi do zdrsov tovornjakov, kar bi povzročilo dodatne težave na avtocestah.

Sneg pobelil večino države, še več ga bo

Tudi na območju PU-ja Koper zimske razmere

Zimske razmere so v sredo veljale tudi na območju Policijske uprave Koper. Sneg se je oprijemal vozišča, cestno podjetje pa od jutra posipava ceste. Ob tem so opozorili, da naj vozniki pred odhodom na cesto očistijo svoja vozila, če je na njih sneg ali led, sicer jih čaka kazen 200 evrov. Prav tako morajo biti vozila opremljena z zimsko opremo (3 mm profila na zimskih pnevmatikah oziroma 3 mm na letnih pnevmatikah z obveznimi verigami). "Kazen za nepopolno zimsko opremo je 40 evrov, če pa voznik brez zimske opreme povzroči zastoj ali prometno nesrečo, je kazen 500 evrov," so spomnili.

Prizor s piranske Punte, nastal letos poleti, ko je morje prav tako poplavljalo. Foto: MMC RTV SLO/Aleksandra Saksida
Prizor s piranske Punte, nastal letos poleti, ko je morje prav tako poplavljalo. Foto: MMC RTV SLO/Aleksandra Saksida

Morje zalilo več vozil na piranski Punti

V Piranu so zjutraj sprožili sireno za alarmiranje zaradi visokega plimovanja morja. Kljub opozorilom pa je morje zalilo več vozil, ki so bila parkirana na območju Punte, je povedal poveljnik občinske civilne zaščite Robert Zirnstein. O višini škode je trenutno težko govoriti.

Že ta konec tedna, predvidoma s petka na soboto, naj bi se burja, ki je do zdaj ogrožala območje Punte, obrnila v jugo, tako da bi lahko prišlo do zalivanja nižjih predelov Pirana, v prvi vrsti območje mandrača, Tartinijevega trga in preostalih objektov v bližini, je še dodal Zirnstein.

Prizor iz Podljubelja, ki nam ga je poslal bralec. Foto: Tomaž Benedik
Prizor iz Podljubelja, ki nam ga je poslal bralec. Foto: Tomaž Benedik