Tok lave si utira pot proti stanovanjskim naseljem. Foto: Reuters
Tok lave si utira pot proti stanovanjskim naseljem. Foto: Reuters
Lava
Ljudje si ogledujejo strjeno črno gmoto, ki jo za seboj pušča tok lave. Foto: Reuters

"V 12 urah je lava požrla osem hiš na tej ulici," je v videoposnetku na Facebooku povedal tamkajšnji prebivalec Ikaika Marzo, ki si na območju že dalj časa prizadeva pomagati prizadetim po izbruhu vulkana. "Kar je prišlo na površje, je le majhen del tega, kar se skriva v ognjeniku," ob tem opozarja Marzo.

Goreča gmota medtem nadaljuje svojo pot proti ulicama Kahukai in Mohala v sklopu turističnega naselja Leilani v bližini mesta Pahoa, kjer so gasilci s posredovanjem od vrat do vrat evakuirali prebivalce. Havajska civilna zaščita prebivalce na omenjenem območju tega najjužnejšega otoka havajskega otočja poziva k takojšnji evakuaciji.

Od izbruha vulkana 3. maja je lava skupno uničila že 82 objektov oziroma zgradb, 37 zgradb je zaradi obdanosti z lavo nedostopnih. "Ta val lave se še naprej dviga in preliva na robovih ter nadaljuje svojo pot," je opozorila ameriška geologinja Wendy Stovall.

Lava se z vrha 1247 metrov visokega ognjenika razliva v več smeri kar 40 kilometrov proti vzhodu. Dva tokova sta dosegla morje, pri čemer se sproščajo ogromni oblaki dima. Za seboj lava pušča strjeno črno gmoto.

Vpliv na turizem
Domačini se bojijo vplivov izbruha na turizem, ki je daleč najdonosnejša dejavnost havajskega otočja. Številke v letu 2018 so že nekoliko nižje kot v letu 2017, zapreti so namreč morali nekaj pristanišč in odpovedati nekaj poletov, zaradi strahu pred vulkanskim pepelom in smogom z vrha Kilaueaja pa se tamkajšnje oblasti bojijo nadaljnjega upada.