Zasnežena Velika planina. Foto: Velika planina
Zasnežena Velika planina. Foto: Velika planina

Eden od zemeljskih plazov ogroža stanovanjsko hišo, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje, kjer so do 18. ure obravnavali 12 dogodkov, in sicer na območjih občin Brezovica, Celje, Domžale, Dravograd, Kočevje, Ljubljana, Prevalje, Slovenske Konjice, Tržič, Vrhnika in Zreče. Meteorna voda je v večini primerov zalila prostore oziroma ogrožala objekte. Na terenu je popoldne posredovalo 14 gasilskih enot, od tega tri poklicne.

Po celotni Sloveniji je ob močnejših padavinah povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov. Prebivalci območij in lokacij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih, opozarjajo na Geološkem zavodu Slovenije. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na zastajanje vode, svetujejo.

Medtem na Agenciji RS za okolje (Arso) opozarjajo, da bo v noči na ponedeljek v predelih nad okoli 800 m nevarnost snegoloma, na Primorskem pa bo pihala zmerna do močna burja z najmočnejšimi sunki med 100 in 120 km/h. Drugod bo pihal severni veter.

Vreme se bo proti jutru umirjalo, padavine bodo oslabele in večinoma ponehale. Jutranje temperature bodo od 2 do 7, v alpskih dolinah okoli 0, na Primorskem okoli 10 stopinj Celzija.

V ponedeljek se bo na zahodu postopoma jasnilo, na vzhodu pa bo ostalo zmerno do pretežno oblačno. Ponekod bo še pihal šibak severnik, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 13, na Primorskem do 17 stopinj Celzija.

Težave na Koroškem

V višjih predelih Gorenjske in Koroške je začelo snežiti že dopoldne. Po podatkih Arsa je do 20. ure na Voglu zapadlo 50 cm snega, na Vršiču in Krvavcu 29 cm, v Bohinjski Češnjici pa osem cm.

Sneženje je povzročilo težave v Mežiški dolini. Po podatkih centra za obveščanje je okoli 19. ure zaradi močnega sneženja brez električne energije ostalo območje Brega v Mežici, dežurni delavci Elektra Celje pa že odstranjujejo posledice.

Mežiški prostovoljni gasilci so dostavili agregat v objekt, v katerem so nastanjeni varovanci iz Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem. Kot je znano, je v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Peca nad Mežico nastanjenih približno 50 uporabnikov iz CUDV Črna, pri katerih je bila potrjena okužba z novim koronavirusom.

Močno neurje z vetrom in sneženjem je zajelo tudi območje Koprivne v občini Črna. Na lokalno cesto se je podrlo več dreves, eno tudi na osebno vozilo. Nihče ni bil poškodovan. Podrl se je tudi električni drog, tako da je del območja brez električne energije. Posledice že odstranjujejo gasilci in dežurni delavci Elektra.

Na območju Prevalj je na lokalno cesto popoldne zdrsnil plaz, zaradi vremenskega dogajanja pa so imeli nekaj dela tudi gasilci in delavci cestnih podjetij na območju Raven na Koroškem in Dravograda.

Prevoznost cest in prelazov lahko preverite TUKAJ!

Pozor na cestah!

Zaradi snega je med drugim za ves promet zaprta cesta čez prelaz Vršič.

Ob slabši vidljivosti mora voznik poskrbeti, da bo vozilo dobro vidno, pri čemer dnevne luči niso dovolj. Prav tako je zimska oprema obvezna, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, so še spomnili na Prometnoinformacijskem centru.