Foto:
Foto:

Na javna razpisa za dodeljevanje sredstev s področja obnovljivih virov energije se je prijavilo 44 pravnih in fizičnih oseb, samostojnih podjetnikov, odobrili pa so 33 projektov, katerih skupna investicijska vrednost znaša okoli 1,6 milijarde tolarjev.

Na javni razpis za dodeljevanje sredstev za spodbujanje investicijskih projektov za izrabo obnovljivih virov energije v višini 107 milijonov tolarjev je prispelo 16 vlog, katerih skupni znesek investicij znaša 454 milijonov tolarjev. Prijavljeni na razpis so zaprosili za 170 milijonov tolarjev nepovratnih sredstev, sredstva pa bodo prejeli vsi, in sicer za vgradnjo desetih toplotnih črpalk okoli 26 milijonov tolarjev, za tri avtonomne elektrarne (dve sončni in eno vetrno) tri milijone tolarjev, za solarni sistem 500.000 tolarjev, za dva geotermalna projekta pa okoli 77 milijonov tolarjev.

Lesna biomasa vse bolj popularna
Na razpis za dodeljevanje sredstev za energetsko izrabo lesne biomase pa je prispelo 28 vlog, katerih skupni znesek investicij znaša 1,585 milijarde tolarjev. Zaprošenih je bilo za 522 milijonov tolarjev nepovratnih sredstev, v skladu z razpisno dokumentacijo pa so sredstva zadostovala za 17 vlog, in sicer za manjši daljinski sistem v občini, dva projekta izgradnje vročevoda za daljinsko ogrevanje na lesno biomaso ter vgradnjo 14 kurilnih naprav v skupni instalirani moči 17,1 MW.