Po besedah predsednika Alpe Adria Green Vojka Bernarda je namreč njihov predlog boljši, saj ne ščiti samo področja nad gozdno mejo, ampak so v njem izvzeta tudi skoraj vsa naselja v parku. Foto: MMC RTV SLO
Po besedah predsednika Alpe Adria Green Vojka Bernarda je namreč njihov predlog boljši, saj ne ščiti samo področja nad gozdno mejo, ampak so v njem izvzeta tudi skoraj vsa naselja v parku. Foto: MMC RTV SLO
Svoj predlog so v društvu posredovali že komisiji, ki je zakon sestavljala v času prejšnje vlade, aktualna vlada pa je črtala vse njihove pripombe in zakon sestavila po svoje. Foto: MMC RTV SLO

Prav tako zakon ni izpolnil obljube takratne vlade, da bodo upoštevali pripombe nevladnih organizacij (NVO). Društvo, ki združuje posameznike in lokalna društva za zaščito okolja in narave, zato predlaga državnemu zboru, naj sprejme predlog zakona o Triglavskem narodnem parku, ki so ga pripravile nevladne organizacije.

Po besedah predsednika Alpe Adria Green Vojka Bernarda je namreč njihov predlog boljši, saj ne ščiti samo področja nad gozdno mejo.

Aktualna vlada črtala vse njihove pripombe
Svoj predlog so posredovali že komisiji, ki je zakon sestavljala v času prejšnje vlade, aktualna vlada pa je črtala vse njihove pripombe in zakon sestavila po svoje. Društvo bo zdaj na končno obliko zakona skušalo vplivati prek poslancev, ne izključujejo pa niti referendumske pobude, še dodaja Bernard.

Nov zakon o Triglavskem narodnem parku je sicer po navedbah vlade potreben zaradi uskladitve s spremembami slovenskega družbenega sistema in zakonodaje od leta 1990 z zakonodajo Evropske unije in z razvojem načel upravljanja zavarovanih območij v svetu.

S podporo pravnika pripravili izhodišča
Civilna družba se je vključila v javno razpravo o predlogu zakona tako, da je pripravila dva posveta na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti in enega na Bledu. Julija 2004 so nevladne organizacije državne organe tudi pozvale naj interventno ustavijo posege, ki grozijo, da bi razvrednotili park ravno v času sprejemanja novega zakona.

Ožja delovna skupina NVO-ja je ob podpori pravnega strokovnjaka leta 2005 pripravila izhodišča za zakon, ki pa jih, kot ugotavlja NVO, v aktualnem vladnem predlogu zakona niso upoštevali.