Strokovnjaki še ne vedo, zakaj se od leta 2014 morski led na Antarktiki krči, in ne več širi. Foto: Reuters
Strokovnjaki še ne vedo, zakaj se od leta 2014 morski led na Antarktiki krči, in ne več širi. Foto: Reuters

Antarktika je od leta 2014 izgubila toliko morskega ledu, kot ga je Arktika v zadnjih 34 letih. Vzrok za hitro izginjanje ledene plošče pod morjem na skrajnem jugu naše celine še ni znan, zato tudi ni jasno, ali se bo led kdaj obnovil ali se bo še naprej hitro tajal, izsledke povzema Guardian.

Strokovnjakom pa je ena stvar jasna – led pod morjem se taja mnogo hitreje, kot so do zdaj predvidevali. Morski led se pojavi kot zamrznitev morske vode. Ker ima led manjšo gostoto kot voda, plava na površini oceana, v nasprotju s tajanjem ledu na kopnem pa tajanje morskega ledu ne prispeva k dvigu morske gladine. A ker je morskega ledu vse manj, sončno toploto absorbirajo oceani, s tem pa nastaja segrevanje Zemlje.

Na Arktiki in Antarktiki se segrevanje ozračja močno pozna. Foto: AP
Na Arktiki in Antarktiki se segrevanje ozračja močno pozna. Foto: AP

Tajanje ledu nad morjem – morski led pokriva okoli 12 odstotkov svetovnih oceanov – ima zato velik vpliv na podnebne in vremenske razmere po svetu, kot je trenutni vročinski val po Evropi, dodajajo strokovnjaki.

Izginjanje morskega ledu in segrevanja ozračja, ki ga z načinom življenja povzroča človek, skupaj prispevata k dvigu temperature zraka, ki pa je na Arktiki opaznejši kot na Antarktiki. Arktika je namreč obkrožena s celinami in s tem izpostavljena vplivom toplejšega zraka, Antarktika pa je zamrznjeno kopno, obdano z oceani, pred prihodom toplejšega zraka pa jo varujejo tudi močni vetrovi.

Morski led na Antarktiki se je od začetka merjenj pred 40 leti sicer večal, a leta 2014 se je ta trend spremenil in je zdaj na najnižji ravni. Strokovnjaki so pojav označili za "dramatičen".