Izbor kmetice leta sodi v sklop zaznamovanja svetovnega dne kmetic. Foto: Reuters
Izbor kmetice leta sodi v sklop zaznamovanja svetovnega dne kmetic. Foto: Reuters

Izbor kmetice leta sodi v sklop zaznamovanja svetovnega dne kmetic. "Biti kmetica je najbolj vsestranski poklic," je poudarila predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule, ponosna na prehojeno pot slovenskih kmetic, ki so povezovalni člen slovenskega podeželja, žal pa velikokrat tudi prezrte.

Da je v slovenskem kmetijstvu veliko izzivov, se zaveda tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, ki je poudarila pomembno vlogo kmetic: "Vedno bolj se izkazuje, da ste predvsem kmetice pobudnice inovativnih sprememb na podeželju. Razvojne možnosti kmetij so močno povezane z vašo dejavno vlogo v okviru kmečke družine. Izobraževanje in permanentno strokovno usposabljanje so ključnega pomena, da lahko izrazite svojo samoiniciativnost in postanete snovalke novih idej in sprememb."

In ena nujnih sprememb je izboljšanje socialnega položaja kmetic. "Upoštevati in uporabiti je treba razpoložljive izkušnje sistemov, kmetijsko-socialnega zavarovanja iz držav članic Evropske unije, ki morajo srednjeročno prispevati k izboljšanju socialnega položaja žensk tako v slovenskem kot tudi evropskem kmetijstvu."

Letošnja kmetica leta Marija Jakše je poleg dela na kmetiji tudi zelo dejavna v domačem lokalnem okolju, pa tudi zelo uspešna pri pripravi pekovskih dobrot. "To počnem iz veselja," je na kratko povedala zmagovalka. Prav za dobrote iz svoje krušne peči je prejela že več kot 70 priznanj.

Kmetica leta je postala Marija Jakše
Kmetica leta je postala Marija Jakše