Nevladne organizacije Umanotera, Focus in Slovenski E-Forum so EBRD pozvale, naj ne odobri posojila za projekt TEŠ 6. Predstavljen projekt je po njihovem neskladen s podnebnimi cilji, netransparenten, brez alternativnih rešitev in vprašljiv z vidika financiranja. Foto: Dokumentacija TEŠ-a za EBRD
Nevladne organizacije Umanotera, Focus in Slovenski E-Forum so EBRD pozvale, naj ne odobri posojila za projekt TEŠ 6. Predstavljen projekt je po njihovem neskladen s podnebnimi cilji, netransparenten, brez alternativnih rešitev in vprašljiv z vidika financiranja. Foto: Dokumentacija TEŠ-a za EBRD
Kabinet predsednika vlade
Organizacije so že v ponedeljek Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD) posredovale stališča skupaj s pozivom za neodobritev posojila za projekt, v torek pa so stališča v zvezi s prenovo TEŠ-a pisno posredovale tudi premierju Borutu Pahorju. Foto: MMC RTV SLO
TEŠ
Nevladne organizacije pa opozarjajo tudi na netransparentnost procesa, v katerega niso bile vključene, prav tako so podatki o izpustih CO2 v različnih dokumentih zelo različni. Foto: MMC RTV SLO

Nevladne organizacije Umanotera, Focus in Slovenski E-Forum so opozorili na slabosti gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (projekt TEŠ 6). Po besedah direktorice Umanotere Vide Ogorelec Wagner se projekt prenove zdaj razlikuje od prvotnih načrtov. Projekt ob predvideni izgradnji šestega bloka namreč v marcu predvideva izključitev bloka ena, ob že v oktobru 2008 zaprtem bloku dva pa naj bi bloka tri in štiri obratovala do začetka obratovanja šestega bloka, medtem ko naj bi bil blok pet v hladni rezervi.

Projekt je tako po besedah Ogorelec Wagnerjeve neskladen s podnebnimi cilji, saj načrtovana prenova TEŠ-a ni skladna s srednjeročnimi in dolgoročnimi cilji zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov. Poleg tega sta v procesu priprave podnebni zakon in strategija, zato bi bilo smiselno, da se projekt podredi zastavljenim nacionalnim ciljem.

Alternativnih rešitev ni
Hkrati pa projekt ne vsebuje tudi alternativnih rešitev, ki jih sicer predvideva evropska direktiva o presoji vplivov na okolje. V pripravi je tudi novi Nacionalni energetski program in vnaprejšnja odločitev za izgradnjo šestega bloka TEŠ-a, ki zaradi svoje velikosti pomeni omejevanje izbire za alternativne energetske scenarije.

Kot kaže zdajšnja finančna konstrukcija, bo glavnina virov za projekt iz posojil bank, ki temeljijo na javnih financah in za katera jamči država. Ker postaja ogljik zaradi trgovanja z izpusti CO2 nova valuta, obstaja tudi velika negotovost o ceni ogljika v prihodnje, kar lahko pomeni veliko finančno tveganje za naložbo, opozarja Ogorelec Wagnerjeva.

Proces je netransparenten
Nevladne organizacije pa opozarjajo tudi na netransparentnost procesa, v katerega niso bile vključene, prav tako so podatki o izpustih CO2 v različnih dokumentih zelo različni. Tu pa so še ugibanja o koruptivnosti posla in nov scenarij dinamike zapiranja obstoječih blokov TEŠ-a.

V zvezi s predvidenim zaprtjem petega bloka je Ogorelec Wagnerjeva opozorila, da uradne odločitve o tem sploh še ni. "Prenovljeni investicijski program iz lanskega oktobra namreč nedvoumno govori o tem, da peti blok obratuje do leta 2027," je pojasnila in dodala, da drugačni scenariji ne temeljijo na dokumentih.

Evropsko banko pozvali k neodobritvi posojila
Organizacije so že v ponedeljek Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD) posredovale stališča skupaj s pozivom za neodobritev posojila za projekt, v torek pa so stališča v zvezi s prenovo TEŠ-a pisno posredovale tudi premierju Borutu Pahorju.

Treba si je vzeti čas za razpravo
Vladi predlagajo, naj zamrzne sprejemanje končnih odločitev glede izgradnje TEŠ 6, vsaj dokler niso temeljito obdelani alternativni scenariji v novem Nacionalnem energetskem programu. Po ocenah Dušana Pluta z ljubljanske filozofske fakultete je polletni moratorij prekratek, zato bi vlada morala razmisliti o daljši zamrznitvi končnih odločitev.

Tako obsežen projekt terja celovito razpravo. "Uradne dokumente je treba uskladiti s tem, kar se zdaj predstavlja," je poudaril Plut. Dodal je, da Slovenija ni pod pritiskom povečane porabe električne energije, zato bi si za razpravo o tem nacionalnem razvojnem projektu, ki bi jo morali opraviti že pred tremi leti, morali vzeti dovolj časa.

Po besedah častnega predsednika Slovenskega E-Foruma Mihaela Tomšiča bi moral biti vsaj eden izmed scenarijev brez šestega bloka TEŠ-a, s poudarkom na učinkoviti rabi, obnovljivih virih, večjih plinskih enotah in brez drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško, vsaj en scenarij pa bi moral predvideti izgradnjo šestega bloka v manjšem obsegu.

V TEŠ-u očitke zavračajo
V TEŠ-u in Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) so očitke zavrnili in poudarili, da so na zadnjem razvojnem forumu jasno predstavili vsa dejstva o šestem bloku ter od organizatorjev projekta dobili zagotovilo, da bodo z nevladnimi organizacijami sodelovali pri pripravi poročila za EBRD. Umanotera jih je sicer obvestila, da je omenjeno poročilo še v pripravi in da bo v kratkem poslano vsem udeležencem foruma.

TEŠ in HSE: Focus objavil nepreverjene informacije
Prek spleta so se v torek seznanili tudi s komentarji Focusa na presojo vplivov na okolje. Kot poudarjajo v TEŠ-u in HSE, gre očitno za individualna stališča organizacije in ne za sklepe foruma, žal pa je, kot navajajo, v njihovem dokumentu navedenih veliko nepreverjenih podatkov, ugibanj in pavšalnih domnev.

Kot zatrjujejo, so vedno pripravljeni na dialog in sodelovanje pri pripravi projektov. Čakajo tudi na alternativni scenarij nevladnih in drugih zainteresiranih organizacij, iz katerega bo razviden konkreten predlog čistejše, cenejše in ekonomičnejše oskrbe Slovenije z električno energijo.

Focus: Zakaj TEš čaka na alternativni program nevladnih organizacij, če bi ga v skladu z zakonodajo moral pripraviti sam?
V Focusu so se na te navedbe odzvali z besedami, da TEŠ namerno blati ime društva Focus, saj so vsi podatki, na katerih temeljijo pripombe, podatki, ki so objavljeni v uradnih dokumentih in zakonodaji, viri informacij pa so vsebovani v dokumentu. V primerih, ko gre za opozarjanje na možnost določenih dogodkov, za kar v Focusu priznavajo, da bi lahko bilo razumljeno kot ugibanje, a je to tudi izrecno navedeno.

V društvu Focus poudarjajo, da njihove pripombe niso bile zamišljene kot zaključki razvojnega foruma, pač pa gre le za pripombe društva na dokumentacijo, ki jo na svoji spletni strani predstavlja banka ERBD. Ta je namreč javnost pozvala, naj prispeva pripombe. TEŠ-u so bile pripombe posredovane istočasno kot banki ERBD so še dodali.

Ob koncu pa se sprašujejo, čemu TEŠ kot investitor projekta, čaka na nevladne organizacije, da pripravijo alternativni scenarij, saj zakonodaja predvideva, da mora za konkretni projekt, torej TEŠ 6 alternative pripraviti investitor. Da je alternativni energetski scenarij potreben in da bo narejen je bilo s strani različnih deležnikov in predstavnikov vlade že večkrat poudarjeno. Ker do zdaj še ni bil narejen, pa v Focusu pozivajo vlado, da ga čim prej pripravi.