Okolje

Poudarki

  • Vprašljiva je tudi prodaja gob ob cesti
Gobarjenje
Velik jurček raste v mešanem gozdu, obdan z borovničevimi grmički, v ozadju pa gobar išče gobe septembra leta 2012. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Dodaj v

Brezobzirni gobarji vrste izbrišejo iz narave, smetijo, lomijo

19. september 2018 ob 08:04
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Nekateri gobarji se ne ozirajo na pravila vedenja v gozdu, ne spoštujejo omejitev gibanja na območjih sanitarne sečnje ali v gozdu puščajo smeti, zaradi česar množično gobarjenje moti tudi lastnike gozdov.

Letošnja odlična gobarska sezona je v gozdove privabila številne ljubitelje gobarjenja, in družbena omrežja so polna gobarskih trofej. Je letošnja sezona torej izjemna? "Lanska je bila veliko bolj izjemna kot letošnja, ampak vtis s teh družbenih omrežij naredi svoje," je komentiral Slavko Šerod, predsednik gobarskega društva Lisička Maribor.

Rekreativni nabiralci se skoncentrirajo na nekaj vrst gob in tiste tako rekoč izbrišejo iz narave, le redki ne prekoračijo dovoljene količine dveh kilogramov, včasih poškodujejo pomlajene gozdne površine in za sabo puščajo smeti. "Smeti je veliko, in ta kultura, da kar prineseš v gozd, ven tudi odneseš, ne deluje. To je žalostno."

Lastniki se jezijo, kadar morajo plačevati kazni za smeti ali ko gledajo pridobitniško gobarjenje. Kadrovsko podhranjena gozdarska inšpekcija se prednostno ukvarja z nadzorom nad saniranimi sečnjami, poudarja Andrej Drašler, direktor gozdarske inšpekcije. Ugotavlja, da je vedno več prekrškov, ki so povezani z vožnjo v nasprotju z režimom uporabe gozdnih cest: "Gobarji teh znakov, oziroma tudi če je fizična zapora, običajno ne upoštevajo. S tem tudi ovirajo gospodarjenje z gozdom, predvsem v trenutku, ko potekajo v slovenskih gozdovih še vedno sanitarne sečnje."

Ob glavnih cestah pa prodajalci v kombijih prodajajo gobe iz vzhodnoevropskih držav, te naj bi bile namočene v tobačno raztopino in niso zdrave. Na UKC-ju Ljubljana so septembra obravnavali 14 zastrupitev z gobami, štiri ljudi so zdravili v bolnišnici. Da bi se izognili zastrupitvam, je pomembno, da nabiramo in jemo le gobe, ki jih dobro poznamo. Gobe so težka hrana, zato naj jih ne uživajo majhni otroci, starejši in bolniki z dietami.

Jernejka Drolec, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Krtomir
# 19.09.2018 ob 08:11
Enemu izreč 20.000 EUR kazni, da bo na tedniku pa bo mir.
PONOS
# 19.09.2018 ob 08:43
Gobarji so lahko koristni če gobe spravljajo v košare ne v PVC vrečke saj tako razmnožujejo gobe ker spore letijo iz košare...Napredni gobarji staro,črvivo gobo postavijo na vejo kjer se spore lahko bolje razširijo.
Rasta75
# 19.09.2018 ob 08:21
Kjer se osel valja, tam dlako pusti.
sportivko
# 19.09.2018 ob 08:59
"Brezobzirni gobarji vrste izbrišejo iz narave, smetijo, lomijo"

Teh je manj kot 1%. Ne posplošujmo. Večina je kulturnih.
Hijena
# 19.09.2018 ob 08:36
Gobarji tudi zbrcajo in pohodijo gobe, ki jih ne poznajo, nekateri so tudi nekulturni in se obnašajo, kot da imajo več pravice hoditi po gozdu kot lastnik
ala-persk
# 19.09.2018 ob 09:11
Med gobarjenjem sem nabral 3 kante od olja za motorko. Toliko.
Fleaa
# 19.09.2018 ob 08:53
pejte probat u Italijo al pa Avstrijo gobe nabirat....
Quatebriga
# 19.09.2018 ob 09:50
Če že grem po gobe, svoje otroke učim, da pustijo pri miru gobe, ki jih ne poznamo. Ne nabiramo za drugo kot za začimbo in popestritev jedilnika. Ne prinašamo smeti v gozd.
Funky_funky
# 19.09.2018 ob 09:09
Pretiravanje brez primere.
V starih časih so se ljudje še bolj množično zapodili v gozd po gobe, stara mama jih je v košu domov nosila in to leta in leta, iz istega gozda, pa gobe tam še kar rastejo.
Kultura glede odlaganja smeti pa je neprimerljivo boljša kot nekoč, včasih so bili gozdi lokalna smetišča.
Narava pa ni od države ampak od ljudi.
Bivši uporabnik
# 19.09.2018 ob 09:44
Tipično slovenceljstvo.

Nekdo nabere 3 kg gob, pa bo plačal 226 EUR kazni. Nekdo, ki je ukradel na desetine milijonov evrov, pa se bo hehetal nesposobnosti uradnikov in organov pregona.

Zdaj bodo gobarski inšpektorji prečesavali gozdove za "lopovi", ki nabirajo gobe ... Po drugi strani, pa nimamo ne inšpektorjev za črne gradnje, ne inšpektorjev za delo ... itd.

Banana republika po definiciji.
mercury89
# 19.09.2018 ob 09:58
Te dni nam je gobar z avtomobilom zaparkiral gozdno pot. Po treh urah je le prišel in umaknil avto. Če bi se mi dalo, bi mu pred avto privlekel hlod in naj dobi avto ven kakor hoče.
gusztav
# 19.09.2018 ob 09:14
Jaz sem čorav za gobarjenje, še nikoli nisem prišel iz gozda z več kot enim jurčkom in nekaj lisičkami. Prej bom pohodil kot pa zagledal in pobral gobo:((
Simko123
# 19.09.2018 ob 08:22
Vsak Slovenec ima nekje eno fotografijo, na kateri drzi 0,5kg Jurčka, ob njem pa na mizi 30kg gob...

Krtomir si deliva mnenje... tocno tako je treba usekat na vseh podrocjih, pa bo v 5ih letih mir...
Koperboy
# 19.09.2018 ob 10:45
Imam obratno izkušnjo. Gob ne nabiram, vsako leto pa naberemo kako kilo kostanja z otroci - bolj za rekreacijo kot lakoto.

Po enem takem nabiranju, ki je trajalo vse skupaj 20 minut, do mene pristopi lastnik gozda, zelo zlovoljen starejši gospod, in nas hoče napoditi stran.

Verjamem, da ima neprijetne izkušnje z ljudmi, ki od nabiranja kostanja služijo, ampak poditi otroke, ki ne poberejo vse skupaj pol kile kostanja? Malo občutka pa je le treba imeti in ne metati vseh v isti koš.
manuchao
# 19.09.2018 ob 09:47
v nedeljo sem iz gozda odnesel 4 kg jurčkov ( v dveh!!), deset piksen piva (2 moji), plastenko radenske,in izkušnjo z kosmatincem, ne tako majhnim , menda je mel 200 kilogramov
Orionstar
# 19.09.2018 ob 10:01
Andrej Drašler, direktor gozdarske inšpekcije...

...naj se obregne še ob gozdarje, kateri ob sečnji naredijo toliko škode, kot da bi skozi gozd šla četica Tiranozavrov.
Gozdarske vleke gredo v vse skrite kotičke, s kolesnicami globljimi od 0,5m, blato, uničena podrast, poklana drevesa, veje pa ležijo vsepovsod!
Vej se ne pospravi na en večji kup ali pa se jih v neki jami vsaj malce zasuje z zemljo, ampak se dela majhne kupčke tu in tam...po celem predelu sečnje, tako da nastane iz lepega gozda ena velika uničena brezdrevesna in brezdušna zaplata, katera potrebuje desetletja, da se zaraste!
GOZDARJI RAJE POOSTRITE NADZOR NAD SAMIM SEBOJ! ...in prosim nehajte z izgovori, da je potrebno samo ohraniti proste pešpoti in da se pospravljanje vej in neuporabnega lesa finančno ne izplača...ker po vaši strokovni obdelavi gozda, le ta spominja na meteorit Tunguska!

Tu je dokaz iz Pohorja! ...in s to sliko želim opozorit na neodgovorno ravnanje gozdarjev ter tudi na kakšen inšpekcijski nadzor v lastnih vrstah!
Krimsky
# 19.09.2018 ob 09:04
Nekaj stoletij nazaj, je bila gmajna …
~
… last vseh.

Seveda se bodo ob tem nekaterim prižgale rdeče lučke »Komiji v 17. stoletju?«

Ne, ni šlo za komije, … ampak za koncept javnega dobra (Američanom tega koncepta ne moreš pojasniti v petsto letih). Šlo je za zavedanje, da smo popotniki, ki na svoji (s stališča vesolja) kratki poti – nekaj počenjamo. Gozdovi so tam milijone let, in bodo še ravno toliko, ko nas ne bo.

Kako naj bi si nekdo, tisto za milijon let nazaj in naprej – lastil?

Če še niste prebrali najboljšega indijanskega zapisa »Kako naj vam prodamo modrino neba?« – imate še vedno čas.
~
Letos bo na tone jurčkov v gozdovih – preprosto zgnilo, Mati Narava jih bo povrnila v hranilo za nove oblike življenja.
In če si kdo utrga enega, 7, ali 157 … se ne bo nič podrlo … dejte se no malo skulirat …
dimitri7
# 19.09.2018 ob 11:07
Kaj je narobe da narod hodi v gozdove?
Super.Naj hodijo.Gobe bodo sigurno prezivele.
Mediji v paniki ker v gozdovih ni reklam...
gospod iskreni
# 20.09.2018 ob 08:40
Ma žalostno je, da je folk tako požrešen. Za vse je dovolj, samo če ljudje ne bi bili požrešni
Bendit
# 19.09.2018 ob 12:53
Mah naberejo se jih k za celo vas potem pa na facebooku prodajajo po 7 eur kilo! Lah bi jih mal inspekcija obiskala.
čak mal noris
# 19.09.2018 ob 10:16
Skupni imenovalec tega pri nas je POŽREŠNOST. Nekateri bi požrli drek, ker je zastonj.
fago
# 20.09.2018 ob 06:39
Pred 40 leti sem se samo malo po domači hosti sprehodil, če sem bil dovolj zgoden, pa sem imel polno košaro gob. Potem so naredili v okolici kakšnih 150 vikendov in zdaj tam le redko najdeš kaj pametnega, tudi če iščeš z lučjo ob belem dnevu.
Orionstar
# 19.09.2018 ob 11:48
@slovenskisin 11:07
Kar je moje, je moje in nimaš kaj capljat tam


Javi se čez 200 let in povej kako stoji "TVOJ" gozd!
Gozd bo še stal...
...vprašanje je kaj bo s teboj, ker berem, da si baje lastiš celo naravo! :-)))
Orionstar
# 19.09.2018 ob 11:04
Lahko si lastniki lastite zemljišče, nelogično pa je si lastiti 'naravo', 'planet'...

...tudi naša familija je bila lastnik nekaj ha gozda v Prlekiji, pa tam ni noben preganjal ljudi, ki so se sprehajali ali nabirali gobe, kostanje!
Gozd je bil tam veliko veliko prej preden se je 'lastništvo' narisalo na UE na papir!
...nekaterim na obeh straneh se je povsem odpulilo, vključno z gozdarji!

Potem pa naredite, kot v Texasu, PRIVATE PROPERTY, NO TRESSPASSING, zraven pa na tablo nalepite še puško! Dumb&dumber!
# prison planet
Diletant
# 19.09.2018 ob 09:42
Da ne govorim o tujcih ... italijani, nemci, nizozemci, zakaj ne prepovemo z zakonom nabiranje gozdnih plodov tujcem. Ne znamo varovati kar je nase ...
Rockos
# 20.09.2018 ob 10:17
Za vse, ki ste kapitalizem in privatno lastnino vzeli s preveliko žlico in so vam apetiti zrasli do neba. Lahko pa greste tudi na Nizozemsko vprašat - tam ti tudi hišo razlastninijo in to zelo po hitrem postopku, če ugotovijo, da z njo malomarno ravnaš ali sploh ne. Treba bo ločit kaj kdo ima in kaj rabi, kaj si kdo lasti in kdo lahko to izkorišča ter kaj je funkcionalni del in kaj ne. Tudi pločnik pred sosednjim blokom je privat lastnina, vpisana na lastnike bloka, pa so si to šli vrli stanovalci razlagati tako, da lahko potem tam parkirajo svoja vozila, ne rabijo kupit mestnih dovolilnic, če pa pešci, invalidi, mame z vozički in ostali ne morejo mimo, pa ni njihov problem. Če jim greš to povedat, so se pripravljeni stepts, te nazjat, preluknjat gume (na mojem pravilno parkiranem vozilu in s plačano dovolilnico) - tako da si potem modro tiho in pokličeš mestne redarja. Ko dobi listek enkrat, dvakrat, petkrat - potem pa dojame. Niso samo pravice v družbi, ampak so na prvem mestu odgovornosti. Pa, da se razumemo, nisem nikakršen zagovornik socializma in absolutno spoštujem zasebno lastnino.
HOR
# 19.09.2018 ob 15:05
Par gozdnih inšektorjev bi lahko imelo plače samo iz glob za megalomanske gobarje...
samy joe
# 19.09.2018 ob 11:08
Rockos, ti si gobar ali preprodajaš? Glej, dve kile gob maš dost za cel teden, če le imaš mero.
JohnSmith
# 19.09.2018 ob 10:25
To je krneki. Občasno gobarim. Redko, ampak res redko vidim, da je kdo za sabo pustil smeti.. Se zgodi. Pade ti iz žepa ali košare. Pa ta borba proti ljudem, ki nabirajo za profit, je tudi nadvse smešna. Od nečesa je treba živeti. Noben ne bo boljše živel, če tega človeka, ki nabira za profit, obesimo na steber sramote. Samo kakšna goba več bo zgnila.
Lev Julius
# 19.09.2018 ob 09:55
@krtomir ; Kateri pa naj bi bil ta ,ki bi ga ti oglobil z 20000€ ? V gozdu svinjajo vsi ,ki se tja zatečejo iz različnih namer . Kolesarji,motokrosisti,lovci,pohodniki,g
obarji .......ONESNAŽEVALCI ,ki pripeljejo svoje odpadke iz domov in jih odlagajo v naravi . Primer iz MB ; Obvestili smo inšpekcijsko službo o lokaciji odvrženih odpadkov v gozdu ,vendar je inšpekcijska služba zahtevala ,da posameznik ,ki je priča takšnemu dejanju mora osebno vložiti zahtevek za pregon kršitelja .
TOREJ ! Problem ni kadrovsko podhranjena gozdarska inšpekcija ampak birokracija !
Rockos
# 20.09.2018 ob 10:12
Po Zakonu o gozdovih (ZG) je raba gozda skupni izraz za izkoriščanje funkcij gozdov in je dovoljena tudi nelastnikom gozdov (nabiranje gob, plodov gozdnega drevja in drugih rastlin, ki rastejo v gozdovih, nabiranje zelnatih rastlin in njihovih delov, čebelarjenje, gibanje po gozdovih, rekreacija v gozdu ipd.).
Lastnik gozda mora v svojem gozdu dopustiti čebelarjenje, lov in rekreativno nabiranje plodov, zelnatih rastlin, gob in prosto živečih živali v skladu s predpisi. V gozdovih, v katerih bi bila z nabiranjem ogrožena katerakoli rastlinska ali živalska vrsta, se lahko nabiranje omeji ali prepove. Omejitev vrste, količine, načina, kraja in časa nabiranja ali prepoved nabiranja predpiše minister.
Nadalje se lahko v gozdovih, kjer lastnik goji drevje tudi zaradi plodov, drugim nabiranje takih plodov prepove. Prepoved na predlog lastnika gozda odredi lokalna skupnost. V gozdovih je aktualno predvsem nabiranje gob, kostanja in borovnic, čemaža in podobnih užitnih zeli.
Pravilnik o varstvu gozdov pa nabiranje gozdnih sadežev podrobno regulira. Pravilnik določa, da posamezni obiskovalec gozda lahko v smislu rekreativnega nabiranja za lastne potrebe nabere dnevno največ 2 kg gob, plodov, mahov in kostanja ter 1 kg zelnatih rastlin. Razen rastlin, ki jih je prepovedano nabirati na podlagi predpisa, ki ureja varstvo zavarovanih rastlinskih vrst.
james blake
# 19.09.2018 ob 12:37
pa še za osebo pod Krimsky: nekaj stoletij nazaj na planetu ni bilo 10 milijarde ljudi temve 100x manj, torej 100 milijonov. a sedaj razumeš, kakšno neverjetno abotnost si spisal?
iboregua
# 19.09.2018 ob 11:49
Polom, ni trideset let dovolj za generalne premike v glavi nekega naroda. Sociologi pravijo, da je za kaj takega potrebno tristo let.
Ampak to je tudi dovolj časa za premislek o tem, ali je zasebna lastnina upravičena do vse svetosti, ki se ji jo pripisuje, ali je pa morda kakšna skupna lastnina tudi potrebna. Pa pustimo zaenkrat to, da pač lastniki plačujejo davke na svoje parcele. Če bi bila lastnina skupna bi jih pa pač vsi - kakor bi bilo urejeno.
Rockos
# 19.09.2018 ob 11:08
alenka2012: po mojem ni tvoj glavni problem Kordiš, niti gobarji, ampak lastnika nečesa s čimer ne veš točno kako bi upravljala... Zdaj pa te motijo vsi po vrsti, od politike, do sprehajalcev, gobarjev, itd... Parking na svoji zemlji, lahko urediš in delno zagradiš in si ga s tem rezerviraš. Večini se tudi ene veje ali cegla ne ljubi umaknit. Lahko tudi na svoja (javna) parkirišča postaviš opozorilne table - pa ne grožnje, ampak preprosto prošnjo, da skrbijo za tvoj gozd, kot da bi bil njihov. Ne boš verjela, kako lepa beseda in razlaga hitro najdeta svoje mesto. Večina se verjetno ne zaveda, da ti dela škodo oziroma ti je nima namena. Biti z vsemi na bojni nogi, res nima smisla, samo živčna boš. Kot pravi kitajski pregovor - ne moreš spremeniti sveta, lahko pa sebe. Velja tudi v takšnih primerih, ko izgleda, da bi moralo biti obratno. ;)
brehme
# 19.09.2018 ob 09:15
Lastnik gozda, lahko samo dobi kako kazen zaradi podrtega drevesa in podbno, po njegovem gozdu pa vsak lahko lazi in nabira.
ucenec
# 19.09.2018 ob 08:58
@Hik, ni bilo izbrisano, saj je zaradi vaših zapisov v mreže interneta zapisano za večno.

Gospe Jerneji (oziroma uredniku) pa klobuk dol za hitro zamejavo srbizma z ustrezno slovensko besedo. Hvala pa brez zamere, upam.
Mommy_Kitty
# 19.09.2018 ob 20:29
@bicesinga, ja lej če že more davek na gozd plačat pol je tud logično, da si ga lasti ali ne?

In če tebi žena ne da ni treba it pol v les pa vsak dan 30 kil gob ven prinest.
Polom
# 19.09.2018 ob 12:00
@iboregua

Saj pravim, da sem dojemljiv za skupno dobro. Dobim pa krvavo grižo, ko si ljudje kar sami narišejo pravico po nečem, kar ni njihovo. Beri komentarje, namest da bi bili navdušeni, da jim ostaline socializma dajo pravico do dveh kil gob po nabiralcu na dan iz tujega gozda, ti ljudje trdijo, da je njihovo kar lahko odnesejo.
pobrisan
# 19.09.2018 ob 11:03
Hijena

Gobarji tudi zbrcajo in pohodijo gobe, ki jih ne poznajo
------------

Pravi gobarji tega ne počnemo.
Trubadur
# 20.09.2018 ob 08:15
oziris.va
# 19.09.2018 ob 10:11
Fleaa
# 19.09.2018 ob 08:53
pejte probat u Italijo al pa Avstrijo gobe nabirat....
Zakaj? Te lastnik ustreli?


v ZDA te žal ustreli...
Binder Dandet
# 19.09.2018 ob 19:35
Sam to se rabimo, da po gozdovih ne bomo smeli vec hodit. Saj lastnik gozda lahko lesno zalogo izjorisca, drugi ne. Pa tudi gobe lahko gre nabrat prvi, saj verjetno svoj gozd pozna kot lasten zep.
bori
# 19.09.2018 ob 12:20
Sklonjen
Se ne strinjam .... kulturen človek vpraša lastnika, če sme nabrati nekaj gob v njegovem gozdu?

Ja, zagotovo. Visoko kulturo imamo pri nas. Če pa nič ne najde, najbolje, da lastnika toži.. če se zastrupi s strupeno gobo pa sploh ... ker mu ni bilo pojasnjeno ...
Ribanjok
# 19.09.2018 ob 11:17
V eni roki košaro za gobe, v drugi vrečko za smeti.
džeko
# 19.09.2018 ob 11:10
Ni potrebno prečesavati gFleaa
# 19.09.2018 ob 08:53

pejte probat u Italijo al pa Avstrijo gobe nabirat....

Zakaj? Te lastnik ustreli?

haha ne, plačal boš 6.000.00 evrov, pa da te vidim......če ne plačaš ti zaplenijo avto, če je avto premalo greš takoj v keho. Si še frajer?? ne....nisi več..
kingeston
# 19.09.2018 ob 11:00
slovenčki smo pač takšni...
galoper
# 29.09.2018 ob 09:46
Eden a, drugi ob cesti čakajo z nabranimi gobami na kombi, ki gobe odpelje in posel cveti.
Rockos
# 19.09.2018 ob 11:13
samy joe: Rockos, ti si gobar ali preprodajaš

Jaz gobarim bolj rekreacijo, nesem pa tudi ven, ko seveda zraste. Pri tem zelo pazim na gozd lastnika, še kaj jim pospravim mimogrede. Ja 2 kg je dovolj, ampak če je notri 30, ne vidim smisla, da ne bi vzel 5 ali 7 kg. Tako globoko v gozd tam ne gredo niti domačini in gob je kolikor želiš. 2 kg je dost za en teden, ampak leto jih ima 52, nas pa je 5 doma. Imamo tudi 2 zmrzovalnika in se nam gobe ne pokvarijo v parih dneh.
interakt
# 19.09.2018 ob 10:58
Jaz bi šel s puto po gobe, če me ne bi blo sram
kingeston
# 20.09.2018 ob 10:00
privatno lastnino bo treba bolje spoštovati, ni druge če želimo svobodno družbo.
kritik101
# 20.09.2018 ob 09:28
Počasi bo treba uvesti evropski režim. Ljudje bodo lahko hodili samo še v državne gozdove. Če jim bo dovoljeno.
Navsezadnje smo tudi Ljubljano gradili vsi skupaj, zdaj je praktično že vsa privat in za neljubljančana težko dostopna ali celo nedostopna.
Ne vem, zakaj bi za ostalo Slovenijo veljalo drugače. Če ni tvoje, nimaš tam kaj iskati. Če se gremo privatizem, ga torej imejmo.
Kazalo