Na lokaciji Cinkarne Celje je bilo na podlagi trenutno razpoložljivih podatkov tudi ugotovljeno odkrito tveganje na človekovo zdravje prek direktnega kontakta z vdihavanjem škodljivih snovi, a je to tveganje majhnega pomena zaradi že izvedenih ukrepov. Foto: BoBo
Na lokaciji Cinkarne Celje je bilo na podlagi trenutno razpoložljivih podatkov tudi ugotovljeno odkrito tveganje na človekovo zdravje prek direktnega kontakta z vdihavanjem škodljivih snovi, a je to tveganje majhnega pomena zaradi že izvedenih ukrepov. Foto: BoBo
Onesnaženje ni nevarno, pravi Cinkarna Celje

Na razgrnitvi del v sredo je tehnična direktorica Cinkarne Nikolaja Podgoršek-Selič povedala, da so v Celju ugotovili odkrit vpliv na podtalnico znotraj ograje.

Vzrok so precejšnje koncentracije potencialno škodljivih snovi, še zlasti cinka, svinca, arzena in klorobenzena, katerih vrednosti so presegale mejne vrednosti. Prav tako so bile ugotovljene povišane vrednosti bakra in kadmija.

Preiskave so pokazale, da imajo odkrite škodljive snovi svoj izvor v preteklosti in niso povezane s sedanjo dejavnostjo podjetja, je pojasnila Podgoršek Seličeva in napovedala, da bodo z ustreznimi ukrepi odstranili vir onesnaževanja.

Na lokaciji Cinkarne Celje je bilo na podlagi trenutno razpoložljivih podatkov tudi ugotovljeno odkrito tveganje na človekovo zdravje prek neposrednega stika z vdihavanjem škodljivih snovi, a je to tveganje majhnega pomena zaradi že izvedenih ukrepov.

Vpliv podtalnice je bil, tako Podgoršek-Seličeva, ugotovljen tudi na odlagališčih Bukovžlak in Za Travnik, pa tudi odkrito tveganje na človekovo zdravje prek neposrednega stika z vdihavanjem škodljivih snovi, vendar gre tudi na teh lokacijah za tveganje majhnega pomena.

Brez ugotovitev vpliva na ljudi
Na vseh treh omenjenih lokacijah pa niso mogli ugotoviti vplivov na človekovo zdravje in rastline prek podtalnice, saj tveganje na podlagi trenutno razpoložljivih podatkov ne more biti natančno opredeljeno.

Cilji projekta sanacije starih bremen na vseh treh lokacijah pa so bili izdelati oceno tveganja za ljudi in okolje s potrebnimi raziskavami, pregledati mogoče načine sanacije, vrednotenje in primerjava različnih načinov sanacije, načrt sanacije in komunikacijski načrt.

Po besedah Podgoršek-Seličeve so bile pri izdelavi ocene tveganja upoštevane tri faze presoje vplivov na okolje. Pri izdelavi ocene so se v Cinkarni seznanili tudi z referenčnim projektom, ki ga je CDM Smith izvedel v opuščeni topilnici cinka Ruhrzink v Datteinu.

CDM Smith je od septembra do decembra lani izdelal 16 stalnih vodnjakov na onesnaženih lokacijah globine šest do 10 metrov, premera 10 centimetrov, vzorčil je tudi tla in podtalnico ter opravil črpalne teste, s katerimi so ugotovili, s kakšno hitrostjo podtalnica teče v določeno smer.

Do končnega rezultata projekta sanacije starih bremen na območju aktualne proizvodnje in na odlagališčih Bukovžlak in Za Travnik je potrebnega še veliko dela, zato so bile predstavljene samo vmesne ugotovitve CDM Smitha. Cinkarna Celje pa bo kot družbeno odgovorno podjetje tudi v prihodnje skrbela za obveščanje javnosti o nadaljnjih ukrepih, je še dejala Podgoršek-Seličeva.

Stroški sanacije še niso znani
Na podlagi raziskav bo nemško podjetje izdelalo oceno okoljskih tveganj in program sanacije. Koliko bo ta stala, v Cinkarni še ne vedo. "O višini stroškov še ne moremo govoriti, za zdaj so obvladljivi. Kaj bo v prihodnje, bodo pokazale raziskave," je za Radio Slovenija povedal predsednik uprave Tomaž Benčina, ki pričakuje, da bo do takrat zamrznjen tudi postopek prodaje Cinkarne.

Onesnaženje ni nevarno, pravi Cinkarna Celje